Open House Thessaloniki 2020: οι ξεναγήσεις αλλιώς

Το Open House Thessalonikiπιστό στο ετήσιο ραντεβού το τελευταίο σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου έδωσε και φέτος το παρόν με διαφορετικό τρόπο. Εντυπωσιακά κτίρια άνοιξαν διαδικτυακά τις πόρτες τους και με virtual tours δίνουν τη δυνατότητα στους πολυπληθείς φίλους του θεσμού να απολαύσουν τους εσωτερικούς τους χώρους που χαρακτηρίζονται από σύγχρονο ύφος, υψηλή αισθητική, κομψότητα, αλλά και άψογη λειτουργικότητα. Πρόκειται για νέα κτίρια αλλά και παλαιότερα, όπου η προσεγμένη ανακαίνιση τους έχει προσδώσει σύγχρονο στυλ στον εσωτερικό χώρο, διατηρώντας την εξωτερική όψη τους, ιδιαίτερα αν πρόκειται για διατηρητέα κτίρια.

Μονοκατοικία στα Πεύκα

Pefka 1

Photo Credits:  αρχείο decobook

Η κατοικία αυτή βρίσκεται στα Πεύκα στα βορειοανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης και σε απόσταση περίπου 7 χλμ. Η παλιά τούρκικη ονομασία Ρετζίκι χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα και σημαίνει μικρός παράδεισος. Πράγματι το φυσικό περιβάλλον που γειτνιάζει με το Σέιχ-Σου και το ιδιαίτερο κλίμα του το ανέδειξαν σε περιοχή εξοχικών κατοικιών των εύπορων Θεσσαλονικέων κατά τον 17ο και 18ο αιώνα, ενώ σήμερα αποτελεί δημοφιλή περιοχή για μόνιμη κατοίκηση.

Πρόκειται για μονοκατοικία σύγχρονου στυλ που στεγάζει την οικία και την επαγγελματική έδρα μιας οικογένειας. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Κονταξάκη και κατασκευάστηκε από τον πολιτικό μηχανικό Χρήστο Κούβαρο (2016). Πολύ εύστοχος ο τίτλος του project “εστιάζοντας στο δάσος”, καθώς η θέα και η αρμονική ένταξη του κτιρίου στο δάσος υπαγόρευσαν τις αρχές σχεδιασμού του. 

Ο κομψός και στιβαρός όγκος εντάσσεται διακριτικά στο περιβάλλον, αναδίδει καθαρότητα στη μορφολογία και στην επιλογή των υλικών, καθώς κυριαρχούν το λευκό επίχρισμα και το γκρι επίχριστα οπλισμένο σκυρόδεμα, ενώ το διαφανές γυάλινο κιγκλίδωμα συμβάλλει στην απρόσκοπτη θέα προς το δάσος. Τα μεγάλα ανοίγματα του καθιστικού αφενός ανοίγουν το χώρο προς το δάσος, αφετέρου το ενοποιούν με τη μεγάλη βεράντα, οπότε ουσιαστικά καταργούνται τα όρια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

Στο κατώτερο επίπεδο στεγάζεται η επαγγελματική δραστηριότητα της οικογένειας. Οι χώροι διέπονται από τις ίδιες αρχές σχεδιασμού, εμφανές μπετόν, βιομηχανικό δάπεδο. Τα έντονα χαρούμενα χρώματα στο γραφείο υπαγορεύονται από το περιεχόμενο της επιχείρησης που είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων και παιδικών πάρτι. Το parking είναι πολυλειτουργικό, καθώς λειτουργεί και ως χώρος επαγγελματικών συναντήσεων και ως ξενώνας.

The Transparent Apartment

Agia Sofia 2

Photo Credits: Kimberley Powell

Πρόκειται για ανακαίνιση διαμερίσματος που βρίσκεται σε διατηρητέο κτίριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα βρίσκεται σο Μέγαρο Τυρολόη (Δημητριάδη) που χτίστηκε το 1931 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Γ. Μανούσου, στη γωνία των οδών Αγίας Σοφίας και Λεωφόρου Νίκης με θέα στη θάλασσα και τον Όλυμπο. Το κτίριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 1983. Στις εκλεκτικιστικές όψεις κυριαρχούν κίονες και κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού, φουρούσια με λεοντοκεφαλές και φυτικά μοτίβα. Πίσω από το υπέροχο εκλεκτικιστικό σκηνικό το διαμέρισμα αποκτά σύγχρονο ύφος και με την εύστοχη χρήση διαφάνειας οι χώροι του ανοίγονται στην πρόσοψη. Την ανακαίνιση ανέλαβε το στούντιο Urban Soul Project (2019).

Το κύριο υπνοδωμάτιο ενοποιείται με το καθιστικό και την τραπεζαρία σε ένα ορθογώνιο χώρο, αλλά μπορεί να απομονώνεται με κινητό υαλοπέτασμα. Κεντρικά βρίσκεται και το master wc που “ανοίγει” προς τον εσωτερικό χώρο με εντυπωσιακό καμπύλο γυάλινο τοίχο που απομονώνεται με βαριά κουρτίνα με πλούσια πτύχωση.

Φυσικά υλικά και παλέτα απαλών χρωμάτων προσδίδουν οικειότητα και θαλπωρή στο χώρο, ενώ κομψές και προσεγμένες λεπτομέρειες μαρτυρούν την υψηλή αισθητική στο σχεδιασμό. Το άψογο δρύινο δάπεδο συνδυάζεται αρμονικά με το μωσαϊκό πλακάκι και αναδεικνύει την επίπλωση. Εντυπωσιάζει επίσης και το πράσινο μάρμαρο Τήνου στον πάγκο του wc που εκτείνεται και στο δάπεδο του. Τέλος ο σχεδιασμός της κουζίνας γεφυρώνει παρελθόν και παρόν με τα ντουλάπια στο απαλό φιστικί της εποχής και το μαρμάρινο πάγκο, αλλά και το σύγχρονο εξοπλισμό.


Η κατασκευαστική εταιρεία Fouskas Construction προσφέρει οικονομικά και προσιτά πακέτα ανακαίνισης.

Fouskas Construction logo new

www.anakainisispitiou.gr

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved