Έτσι, οι αρχιτέκτονες με τη σύμφωνη γνώμη των εργοδοτών, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν ως «πρώτη υλη» για την επίπλωση του εσωτερικού χώρου, μερικές δεκάδες παλέτες συσκευασίας και μεταφοράς αντικειμένων. Με αυτόν τον τρόπο έδωσαν και μια πρωτότυπη απάντηση στους παρακάτω δύο αυτο-περιορισμούς:
- περιορισμός Α: Η επίπλωση των νέων γραφείων της εταιρείας θα έπρεπε να γίνει με εφήμερες κατασκευές
- περιορισμός Β: Θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν πραγματικά ανακυκλωμένα υλικά και αντικείμενα.
Τελικά, παρά τις φαινομενικά, περιορισμένες δυνατότητες των παλετών οι αρχιτέκτονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ενδιαφέρον εσωτερικό «τοπίο» καταφέρνοντας παράλληλα να εξυπηρετήσουν και όλες τις λειτουργίες του γραφείου. Η μελέτη ήταν σχολαστική και επικεντρώθηκε όχι μόνο στη δημιουργία των χώρων εργασίας αλλά και στη δημιουργία των χώρων αναμονής, συζήτησης, κλπ.
Ανάμεσα στους ποικίλους και αναπάντεχους συνδυασμούς που δημιουργήθηκαν, οι επισκέπτες και οι εργαζόμενοι μπορούν να δουλέψουν να καθίσουν, να ξαπλώσουν, να συζητήσουν, να συνεδριάσουν, να περπατήσουν, κλπ.
παρεμβάσεις στον εσωτερικό χώρο έγιναν σε τρία διακριτά επίπεδα.
- Το πρώτο επίπεδο, περιελάμβανε το υφιστάμενο δάπεδο, το οποίο και χρωματίστηκε εξολοκλήρου λευκό, ώστε να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη βάση πάνω στην οποία θα τοποθετούνταν όλες οι παλέτες.
- Το δεύτερο επίπεδο, περιελάμβανε τις παλέτες και όλους τους συνδυασμούς αυτών.
- Το τρίτο επίπεδο περιελάμβανε, όλον τον υπόλοιπο εξοπλισμό, όπως τα φωτιστικά, τα κάγκελα, τα υπόλοιπα έπιπλα. Τα αντικείμενα του τρίτου επιπέδου επιλέχθηκαν σε χρώμα μαύρο.
Το κτίριο της εταιρείας βρίσκεται στο Άμστερνταμ και είναι ένα τυπικό Ολλανδικό κτίριο, δίπλα σε κανάλι και εξαιρετικά στενόμακρο. Για αυτό και η οργάνωση του χώρου και η κατανομή των λειτουργιών ακλούθησαν αυτόν το διαμήκη άξονα.
Κατά την είσοδο, στο εσωτερικό οι επισκέπτες αντικρίζουν δύο μακρόστενες σειρές εδράνων, με συνολικά 8 μονάδες εργασίας, ενωμένες μεταξύ τους. Οι επισκέπτες, προκειμένου να κινηθούν στο χώρο, θα πρέπει να περπατήσουν πάνω στις παλέτες, σαν «γάτες» ανάμεσα από τα έδρανα και τους υπαλλήλους της εταιρείας.
Για να ανέβουν στον πάνω όροφο, όπου βρίσκεται η διοίκηση και ο χώρος παρουσιάσεων/ συνεδριάσεων θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το κλιμακοστάσιο, το οποίο κατασκευάστηκε και αυτό, από παλέτες.
Το κλιμακοστάσιο προσφέρει δύο δυνατότητες ανόδου/ καθόδου. Στη μία του πλευρά το κλιμακοστάσιο είναι ομαλό και έχει κάγκελα, ενώ στην άλλη είναι απότομο και απαιτεί "σκαρφάλωμα".
Ο άνω χώρος είναι περισσότερο οργανωμένος, με τέσσερα ανεξάρτητα γραφεία, δεδομένου ότι προορίζεται για διοικητικές λειτουργίες, καθώς και για συνεδριάσεις/ παρουσιάσεις.
Η αίθουσα των παρουσιάσεων, διαχωρίζεται από ένα διαφανή/ ημιδιαφανή τοίχο. Στο χώρο, βρίσκεται ένα τεράστιο τραπέζι παρουσιάσεων και οι θέσεις παρακολούθησης. Και εδώ, όλα είναι κατασκευασμένα από παλέτες.
Στο στούντιο τοποθετήθηκαν κανονικά τραπέζια ενώ πάνω από την οροφή κρέμονται μαύρα καλώδια.
Τελικά, η ιδέα, της ανοιχτής και ευέλικτης κατασκευής ταίριαξε απόλυτα με το δημιουργικό πνεύμα της εταιρείας, η οποία ούτως η άλλως επιθυμούσε τη κατασκευή ενός «μη-επίσημου» χώρου εργασίας, που δε θα επιβάλλεται με τη μονιμότητά του αλλά απλά θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των χρηστών.
Μελέτη: MOST Architecture
Η ομάδα αποτελείται από τον Paul Geurts (ετών 32) και από τον Lear Duckworth (ετών 30). Ήδη από την πρώτη τους συνεργασία κατάφεραν να αποσπάσουν βραβείο για τη μελέτη τους με το όνομα ‘The Great Green Escape’. Γενικά, ασχολούνται με ποικίλες αρχιτεκτονικές μελέτες (εσωτερικού χώρου, κτιριακές μελέτες, αστικού σχεδιασμού) στα πλαίσια διαγωνισμών ή αναθέσεων.
Εργοδότης: BrandBase (Brand Activation)
Η εταιρεία παρέχει πρωτοποριακούς τρόπους διαφήμισης και προώθησης και καθώς ασχολείται με την επικοινωνία και τις νέες τεχνολογίες αποφάσισε να δημιουργήσει ειδική σελίδα στο facebook παρουσιάζοντας στο κοινό την σταδιακή κατασκευή του pallet project. Έτσι, η σύνθεση του εσωτερικού χώρου, κατάφερε επιτυχώς να γίνει ένα μέσο προώθησης και διαφήμισης των υπηρεσιών της και της εταιρικής της ταυτότητας. Σελίδα στο facebook
Στοιχεία έργου
- Τίτλος έργου: BrandBase Pallet project
- Αρχιτεκτονική ομάδα: MOST Architecture (Rotterdam)
- Εργοδότης: BrandBase bv (Brouwersgracht 246, Άμστερνταμ)
- Κατασκευή: Ιούλιος 2010
- Ποσότητα χρησιμοποιούμενων παλετών: 270 τεμάχια.
- Επιφάνεια: 245 τμ.
Φωτογραφίες: Rogier Jaarsma
Ευχαριστούμε την ομάδα MOST architecture για την παραχώρηση των φωτογραφιών και του κειμένου.