Σύγχρονη Ιαπωνική αρχιτεκτονική: επιλογές

Σύγχρονη Ιαπωνική αρχιτεκτονική: επιλογές www.architectural-review.com/essays/books/kuma-chameleon

Η σύγχρονη Ιαπωνική αρχιτεκτονική ενσωματώνοντας δυτικά στοιχεία συνέβαλε στην ανάπτυξη του διεθνούς στυλ στην μοντέρνα αρχιτεκτονική

Tadao Ando: κατοικία 4x4 στο Κόμπε

Ο διάσημος αρχιτέκτονας ολοκλήρωσε το 2003 την κατοικία 4x4, τέλεια εναρμονισμένη στο περιβάλλον της, που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού Hashin.

Tadao Ando: κατοικία 4x4 στο Κόμπε
https://en.wikiarquitectura.com/building/4x4-house/casa-4x4-tadao-ando_01-2/
 
Με την ολοκλήρωση της πρώτης κατοικίας, ο γείτονας ζήτησε από τον αρχιτέκτονα να κατασκευάσει μία παρόμοια αντικριστά στο διπλανό οικόπεδο.
 
 
Σκίτσο του αρχιτέκτονα για την ιδέα της πρότασης
Καταπληκτική θέα προς τη θάλασσα από το καθιστικό της κατοικίας 4x4

Η ιδέα της σύνθεσης είναι ένας όγκος από μπετόν που λειτουργεί σαν φάρος και δεσπόζει στη θάλασσα. Η επιφάνεια του κάθε ορόφου είναι μόλις 22 τ.μ και εξυπηρετεί διαφορετική λειτουργία: αποθήκη στο υπόγειο, χώρος εισόδου και βοηθητικός στο ισόγειο, υπνοδωμάτιο στον 1ο όροφο, χώρος μελέτης στο 2ο και κουζίνα –τραπεζαρία με καθιστικό στον 3ο. Η κυβιστική εντυπωσιακή στην απλότητα κατασκευή από μπετόν, ξύλο και γυαλί προσφέρει καταπληκτική θέα προς τη θάλασσα.

Jun Aoki & Associates

Κατάστημα Louis Vuitton στο Roppongi Hills

Χωρίς καμιά αμφιβολία το κατάστημα Louis Vuitton είναι έντονα αναγνωρίσιμο στο εμπορικό κέντρο Roppongi Hills. Για να ισχυροποιήσει την παρουσία της φίρμας, ο Aoki σχεδίασε μια γυάλινη όψη με γιγάντια γράμματα με το όνομα του Vuitton, χωρίς τη χρήση των παραδοσιακών λογότυπων της εταιρίας. Δανείζεται το κυκλικό μοτίβο στα δερμάτινα είδη και το επαναλαμβάνει στην εξωτερική όψη.

Το κατάστημα Louis Vuitton είναι έντονα  αναγνωρίσιμο στο εμπορικό κέντρο Roppongi Hills
https://www.cbdarch.com/en/louis-vuitton-roppongi-hills-tokyo-2/
 
Για την επίτευξη ενός λαμπερού και κομψού αποτελέσματος, ο Aoki χρησιμοποίησε γυάλινους σωλήνες για να δημιουργήσει εντυπωσιακούς κυλίνδρους, που φαίνονται πίσω από το γυάλινο κέλυφος της πρόσοψης.
 
Οι γυάλινοι σωλήνες της πρόσοψης
 
Τα ρολόγια προβάλλονται σε αιωρούμενες γυάλινες σφαίρες
Οι αμέτρητες αιωρούμενες σφαίρες στο εσωτερικό
 

Masaki Endoh + Ikeda Mashiro

Natural Wedge House

Δύο από τους σημαντικούς Ιάπωνες αρχιτέκτονες σχεδίασαν το 2002 το σφηνοειδές αυτό σπίτι για ένα νεαρό ζευγάρι σε ένα πολύ στενό οικόπεδο εμβαδού 58 τ.μ και συνολικού εμβαδού του σπιτιού 80 τ.μ, με μία μεταλλική κατασκευή από γωνίες, που εντυπωσιάζει παρά το μικρό μέγεθος της.

Το σφηνοειδές σπίτι σε ένα πολύ στενό οικόπεδο από μεταλλική κατασκευή με γωνίες με κλίση 45ο

Σχεδιάστηκε με κλίση 45ο στην πρόσοψη για να πληροί τους όρους δόμησης και να εκμεταλλεύεται καλύτερα το φυσικό φως στη βορεινή πλευρά του.

Το κέλυφος κατασκευάστηκε από πολυεστέρα, τζάμι και περιβάλλεται από την προηγμένης τεχνολογία μεμβράνη Goretex για προστασία από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία.

Makoto Yokomizo

Tomihiro Art Museum στην Azuma

Ο Makoto Yokomizo, ένας σταθερά ανερχόμενος αρχιτέκτονας με βραβευμένα έργα, είναι ο δημιουργός ενός νέου μουσείου αφιερωμένου στον ποιητή/ καλλιτέχνη Tomihiro Hoshiro στο μικρό χωριουδάκι Azuma το 2003.

Ο φουτουριστικός χώρος υποδοχής του Tomihiro Art Museum στην Azuma
https://aatplus.com/ja/projects/274

Είναι μια ασυνήθιστη σε σύλληψη ιδέα. 33 ισόγειοι κυλινδρικοί εκθεσιακοί χώροι, διαφορετικής διαμέτρου σε μικρή απόσταση μεταξύ τους είναι τοποθετημένοι σε τετραγωνισμένη κάτοψη με τους ακραίους κυλίνδρους να κόβονται για να ενταθούν στο τετράγωνο.

Το καφέ του Tomihiro Art Museum στην Azuma με καταπληκτική θέα προς τον κήπο

Ο αρχιτέκτονας ήθελε να δημιουργήσει αυτόνομους χώρους με διαφορετικά υλικά και σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη επιλέχθηκαν χρωματικοί τόνοι προσαρμοσμένοι στον περιβάλλοντα χώρο. Οι κύλινδροι είναι κατασκευασμένοι από προκάτ στοιχεία από χαλυβδόφυλλα από κατασκευαστή silo. Μικρά παράθυρα στους τοίχους αφήνουν περιθώρια για ματιές στον κήπο. Από τους τριγύρω λόφους μπορεί κανείς να δει τη στέγη του μουσείου και την υποκείμενη διάταξη του σκελετού σαν μια αφηρημένη μορφή.

Toyo Ito

Αίθουσα τελετών και κρεματόριο Meiso no Mori

Ο Toyo Ito δημιούργησε ένα καλαίσθητο περίπτερο για τους νεκρούς στην Ιαπωνία. Η αίθουσα Meiso no Mori ( Δάσος του Διαλογισμού) αποτελεί τμήμα του ‘πάρκου- νεκροταφείου’ στην πόλη Kakamigahara.

Μια λευκή στέγη από μπετόν πάχους 20 εκ. ‘κυματίζει’ μέχρι ύψος 11.50 μ. πάνω από μία βάση από πωρόλιθο, δίπλα σε μια μικρή λίμνη. Διάσπαρτες κολώνες ‘πέφτουν’ από την κυματιστή οροφή, ενώ το εσωτερικό χωρίζεται με τοίχους από γυαλί πάχους 19 χιλ.

Η αίθουσα τελετών και κρεματόριο Meiso no Mori από τον Toyo Ito

Είναι εμφανής η σχέση μεταξύ τοίχων, δαπέδου και οροφής με το διάλογο των υλικών και την τελειότητα στη λεπτομέρεια. Όλα τα στοιχεία είναι αρμονικά τοποθετημένα, αλλά τον κυρίαρχο ρόλο παίζει η οροφή, της οποίας η μορφή είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού λειτουργικότητας, στατικότητας και αισθητικής που δίνει στο χώρο μια διαχρονική, πνευματική ποιότητα.

Kengo Kuma & Associates

Lotus house

Ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική από τους Kengo Kuma & Associates. Ένα κέλυφος από λεπτές πλάκες τραβερτίνη σε σχήμα σκακιέρας με ορθογώνια ανοίγματα κρύβει το Lotus house, μια εξοχική κατοικία έξω από το Τόκιο.

Ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική από τους Kengo Kuma & Associates

Ο αρχιτέκτονας εξερεύνησε τρόπους δόμησης με πέτρα για να επιτύχει ένα διαφανές και όχι μνημειακό αποτέλεσμα. Η αγάπη του ιδιοκτήτη για τον τραβερτίνη οδήγησε στην επιλογή του σαν κύριο υλικό.

Ο αρχιτέκτονας εμπνευσμένος από την τάση στην Ιαπωνία των ασαφών ορίων μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, δημιούργησε μια σύνθεση κενών και πλήρων. Οι ολόσωμες τζαμαρίες ενοποιούν το σπίτι με το περιβάλλον του και την πισίνα, που αντανακλά κυματισμούς νερού στα ξύλινα δάπεδα και τους κατάλευκους τοίχους των χώρων.

Atelier Hitoshi Abe

Kanno Museum of Art

Στη μικρή πόλη Shiogama στην Ιαπωνία με θέα τον Ειρηνικό Ωκεανό, το Atelier Hitoshi Abe σχεδίασε ένα ιδιωτικό μουσείο τέχνης για 8 αγάλματα που ανήκουν στην ιδιοκτήτρια. Αντί ενός λευκού κύβου με δυνατότητα να φιλοξενεί κάθε είδους έκθεση, οι δημιουργοί έφτιαξαν ένα μοναδικό κτίριο και ιδιαίτερους χώρους για την παρουσίαση των εκθεμάτων.

Kanno Museum of Art

Ένα κουτί 10x12x10 κ.μ για γλυπτά από μέταλλο, από μεταλλικά πάνελ με σχέδια, στο χρώμα της σκουριάς περιέχει σύμπλεγμα μικρών χώρων σαν σαπουνόφουσκες και διαφέρει ριζικά από τα γειτονικά κτίρια, ακόμη και την κατοικία της ιδιοκτήτριας, καθώς δεν έχει καμία ομοιότητα με αυτά.

Το εσωτερικό του Kanno Museum of Art

Φιλοξενεί γλυπτά δημιουργών, όπως ο August Rodin, ο Henry Moore. Σε αντίθεση με τα συνηθισμένα κτίρια, δεν ακολουθεί τυποποιημένο κάνναβο, αλλά το μουσείο Kanno έχει την δική του νομοτέλεια.

Σχετικά Άρθρα

  • Η ιαπωνική αρχιτεκτονική μέσα από αρχιτεκτονικές μακέτες Η ιαπωνική αρχιτεκτονική μέσα από αρχιτεκτονικές μακέτες

    Εντυπωσίασε η έκθεση αρχιτεκτονικών μακετών από 40 Ιάπωνες αρχιτέκτονες που πραγματοποιήθηκε στο Triennale di Milano τον περασμένο Ιούλιο. Οι υπό κλίμακα μακέτες εκφράζουν το βαθύτερο εσωτερικό πνεύμα της αρχιτεκτονικής κουλτούρας που ενυπάρχει στις διασυνδέσεις μεταξύ της avant-garde και του παρελθόντος.

  • Μινιμαλισμός: λιτός και διαχρονικός Μινιμαλισμός: λιτός και διαχρονικός

    γράφει η Αναστασία Καλτσά - Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε

    Περισσότερο από ένα απλό στυλ σχεδιασμού, ο μινιμαλισμός απαιτεί ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Υπογραμμίζει ουσιαστικά τη μορφή και τη δομή.

    Ενώ πολλοί άνθρωποι τείνουν να συνδέουν το μινιμαλισμό με τη ζωγραφική, το κίνημα αυτό συναντάται και στη δημιουργία μουσικών συνθέσεων, σε θεατρικές παραστάσεις ακόμη και στην εσωτερική διακόσμηση. Σε όλες τις περιπτώσεις ο μινιμαλισμός ορίζεται ως η εξάλειψη όλων των στοιχείων που θεωρούνται περιττά έτσι ώστε να επιτρέπεται η ανάδειξη των ουσιωδών χαρακτηριτικών.

    Ο μινιμαλισμός και η επιρροή του σε διάφορες μορφές τέχνης:

    Όσον αφορά τη ζωγραφική ο μινιμαλισμός φαίνεται να γεννήθηκε στις αρχές του αιώνα, στην εποχή του μοντερνισμού και να κέρδισε την μεγαλύτερη επιρροή του μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Ενώ οι δυσφημιστές του μινιμαλισμού θεωρούν όταν από τα έργα απουσιάζει το βάθος και η έκταση, οι υποστηρικτές αυτής της μορφής τέχνης βλέπουν ότι τα έργα των μινιμαλιστών εστιάζουν στα βασικά στοιχεία χωρίς αυτά να "κρύβονται" από τα δευτερέυοντα στοιχεία.

    Οι τέχνες του θεάματος επίσης έχουν χρησιμοποιήσει την ιδέα του μινιμαλισμού. Αντί να βασίζονται στην επεξεργασία των σκηνικών για να δώσουν την ατμόσφαιρα και το ύφος σε μία παράσταση, η κίνηση και η παρουσίαση των ηθοποιών είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό του χρόνου, της τοποθεσίας και της κατεύθυνσης του έργου. Αυτή η μινιμαλιστική προσέγγιση συχνά θεωρείται πρόκληση και "δώρο Θεού" για έναν ηθοποιό, καθώς αποτελεί ο ίδιος το ισχυρότερο μέσο για τη διαμόρφωση των εικόνων στο μυαλό του κοινού.

    Ο μινιμαλισμός έχει επηρεάσει και άλλες μορφές τέχνης. Η μουσική, η λογοτεχνία και η αρχιτεκτονική, όλες περιέχουν παραδείγματα επιρροής του μινιμαλισμού. Ουσιαστικά, οποιοδήποτε περιβάλλον που διατηρείται σε μια κατάσταση απλή, που περιέχει μόνο τα βασικά στοιχεία και είναι απαλλαγμένο από διακοσμητικά στοιχεία μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει μινιμαλιστικό χαρακτήρα.

    Ιστορία του μινιμαλισμού

    Ο όρος μινιμαλισμός χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον David Burlyuk σε έναν κατάλογο έκθεσης για τα έργα ζωγραφικής του John Graham στη στοά Dudensing στη Νέα Υόρκη το 1929.

    Ο μινιμαλισμός μπορεί να ανιχνευθεί από τον 18ο αιώνα όταν ο Goethe κατασκεύασε ένα Alatar καλής τύχης το οποίο το αποτελούσαν ένας κύβος και μία σφαίρα από πέτρες. Επιπλέον στη δεκαετία του ’20 καλλιτέχνες όπως ο Malevich και ο Duchamp δημιούργησαν έργα που παρέπεμπαν σε μινιμαλιστικές προθέσεις.

    Ο μινιμαλισμός προέκυψε ως μία αντίδραση ενάντια στην υπερβολική ποσότητα και αλαζονεία του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, έχει επιρροές από την Pop Art, τον κυβισμό και την Land Art λόγω της χρήσης των απλών μορφών. Επίσης εμπνεύστηκε και από τους Ρώσους Suprematists όπως ο Kasimir Malevich.

    Ο μινιμαλισμός είναι μία κίνηση που γεννήθηκε στην Αμερική και προήλθε κυρίως από την δουλειά του Frank Stella του οποίου οι μαύροι πίνακες εκτέθηκαν πρώτη φορά στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Νέα Υόρκη το 1959 και ενέπνευσαν πολλούς καλλιτέχνες να απορρίψουν την εκφραστική τέχνη του παρελθόντος. Παρόλο που δεν ήταν ποτέ μία οργανωμένη κίνηση η μινιμαλιστική τέχνη έγινε κυρίαρχη στην γλυπτική αν και υπάρχουν και πολλοί μινιμαλιστικοί ζωγράφοι. Η έκθεση που έγινε στην Νέα Υόρκη το 1966 και είχε τον τίτλο “Primary Structures” ήταν ένα γεγονός-κλειδί στην ιστορία της κίνησης.

    Μερικά αντιπροσωπευτικά μινιμαλιστικά έργα:

    • H εκκλησία του Φωτός στην Οσάκα και το μικροσκοπικό Azuma House του Tadao Ando.
    • H παλιά κατοικία του σκηνοθέτη Gary Tarn στο Νοτινγκ Χιλ του Λονδίνου και η κατοικία Neuendorf στη Μαγιόρκα, από τον John Pawson.
    • To μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Τορίνο που δημιουργήθηκαν από τον Claudio Silvestrin
    • To μονόχωρο διαμέρισμα του Kanye West στο Μανχάταν το οποίο ανέλαβε να διακοσμήσει εσωτερικά ο Claudio Silvestrin.
    • Το γυάλινο Farnsworth House του Ludwig Mies van der Rohe, το οποίο χτίστηκε στο Plano του Illinois το 1951 και είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο ριζικά μινιμαλιστικά σπίτια που σχεδιάστηκαν ποτέ.

    Εκπρόσωποι του μινιμαλισμού:

    Μερικοί από τους διασημότερους μινιμαλιστές είναι ο Dan Flavin, ο Carl Andre, ο Donald Judd και ο Sol LeWitt, οι ζωγράφοι Ellsworth Kelly και Frank Stella, οι αρχιτέκτονες John Pawson και Ludwig Mies van der Rohe.

    Οι μινιμαλιστικοί καλλιτέχνες ήθελαν οι θεατές τους να δουν τη δουλειά τους χωρίς να αποσπάται η προσοχή από τη σύνθεση, το θέμα και τα άλλα στοιχεία της παραδοσιακής εργασίας. Το μέσο και τα υλικά της εργασίας ήταν η πραγματικότητα του έργου.

    Οι μινιμαλιστές απέρριψαν την ιδέα ότι η τέχνη πρέπει να απεικονίσει την προσωπική έκφραση του δημιουργού. Μάλλον οι καλλιτέχνες θεώρησαν ότι η προσωπική αντίδραση του θεατή στο έργο τους ήταν εξαιρετικά σημαντική και προσπάθησαν έτσι να αποβάλουν την παρουσία του δημιουργού από την εργασία τους.

    Ο μινιμαλισμός εξέτασε τη φύση της τέχνης και της θέσης της στην κοινωνία. Αν και μερικοί έκριναν τη μινιμαλιστική τέχνη ως απρόσιτη και άγονη, άλλοι είδαν την επαναστατική έννοια της καθαρής καλαισθησίας και της ισχυρής επιρροής που η μινιμαλιστική θεωρία είχε στη μεταμοντέρνα τέχνη.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decobook.gr

© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved