The Hudsons: ολοκληρώνοντας την αναδιοργάνωση της περιοχής Bospolder-Tussendijken στο Ρόττερνταμ

Στους πρόποδες του Roof Park στο Ρόττερνταμ πραγματοποιήθηκε το στεγαστικό έργο The Hudsons. Η στεγαστική ανάπτυξη προσθέτει 5 οικοδομικά τετράγωνα με 118 μονοκατοικίες, 24 διαμερίσματα και 2 εμπορικούς χώρους στην περιοχή Bospolder-Tussendijken.

orange-architects-the-hudsons-21.jpg

The Hudsons στο Bospolder-Tussendijken και το Roof Park

Η συνοικία Bospolder-Tussendijken των αρχών του 20ου αιώνα υφίσταται αναδιάρθρωση εδώ και δεκαετίες. Τα πιο πρόσφατα σχέδια στοχεύουν στην ενσωμάτωση περισσότερων ομάδων μεσαίου και υψηλού εισοδήματος σε μια περιφέρεια με πολιτισμικά πολύ διαφορετικό πληθυσμό. Το  Hudsons συμβάλλει σε αυτή τη φιλοδοξία με μεγάλη προσοχή.

orange architects maximize P130

Το Hudsons βρίσκεται στα σύνορα της περιοχής Bospolder-Tussendijken και του ανοιχτού λιμανιού Merwe-Vierhavens (M4H), το οποίο θα μετατραπεί εκ νέου τα επόμενα χρόνια σε έναν καινοτόμο χώρο διαβίωσης και εργασίας. Το πλάνο έχει σχεδιαστεί για να εναρμονίζεται με το μωσαϊκό των κτιριακών όγκων που είναι χαρακτηριστικό της περιοχής Bospolder-Tussendijken. Στην πρόταση, η τοποθεσία της ανάπτυξης χωρίστηκε σε μικρότερες οντότητες που σε κλίμακα, μορφή και τυπολογία διασφαλίζουν την απρόσκοπτη μετάβαση στα υπάρχοντα οικοδομικά τετράγωνα, δρόμους και πλατείες στη γειτονιά.

«Το εξωτερικό περίβλημα των τούβλων είναι εμφανής πλινθοδομή που σταδιακά γίνεται πιο ανοιχτόχρωμη και αλλάζει χρώμα μεταβαίνοντας από τη γειτονιά στην πλευρά του πάρκου»

orange architects the hudsons craft 3
orange architects the hudsons 42c
ντεγκραντέ λεπτομέρειες και υλικό

Πέντε κλειστά οικοδομικά τετράγωνα, το καθένα με το δικό του χαρακτήρα και εξαιρετικά διαφοροποιημένο πρόγραμμα στέγασης, μια αυλή στον πρώτο όροφο και ένα πάρκινγκ από κάτω. Οι αυλές έχουν όλες μια μοναδική διάταξη, με μια πιο συλλογική ή ιδιωτική δομή. Το εξωτερικό περίβλημα των τετραγώνων είναι από εμφανή πλινθοδομή που σταδιακά γίνεται πιο ανοιχτόχρωμη και αλλάζει χρώμα μεταβαίνοντας από την πλευρά της γειτονιάς στο πάρκο στην άλλη πλευρά. Τα τετράγωνα συνδυάζονται τόσο με την αρχιτεκτονική του κόκκινου τούβλου της περιοχής του 20ου αιώνα όσο και με την ελαφράδα του πάρκου.

orange architects the hudsons 35
The Hudsons και το Roof Park
orange architects the hudsons 15a

Το αποτέλεσμα είναι ένας εξαιρετικά ολοκληρωμένος σχεδιασμός με πολλές διαδρομές μέχρι το γειτονικό Roof Park. Τα πέντε οικοδομικά τετράγωνα επιτρέπουν την υλοποίηση ποικίλων τύπων διαμερισμάτων δίπλα-δίπλα χωρίς να επηρεάζουν τη συνοχή του πολεοδομικού σχεδίου. Ο σχεδιασμός διασφαλίζει επίσης ότι ο πράσινος χαρακτήρας του Roof Park μπορεί να διεισδύσει βαθιά στη γειτονιά.

orange architects the hudsons 17c
Κάτοψη πρώτου ορόφου και εσωτερικές αυλές
orange architects the hudsons 12b view facade Hudsonstraat
Όψη οδού Hudsonstraat
orange architects the hudsons 32
Το πέρασμα Medinastraat προς το Roof Park
orange architects the hudsons facade apartment building Schipperstraat
Όψη κτιρίου διαμερισμάτων οδού Schipperstraat

Η αειφορία είναι ένα σημαντικό θέμα για το The Hudsons και είναι πλήρως ενσωματωμένο στην ιδέα. Τα πέντε οικοδομικά τετράγωνα είναι εξοπλισμένα με συλλογικά φωτοβολταϊκά πάνελ, πράσινες στέγες και διάφορες παροχές διαβίωσης. Δεδομένου ότι τα διαμερίσματα είναι εξοπλισμένα με πλήρως ηλεκτρικές ανέσεις, δεν θα γίνεται χρήση ορυκτών καυσίμων. Πολλές κοινωνικά βιώσιμες πτυχές ενσωματώνονται στο The Hudsons, σε διάφορες κλίμακες. Σε επίπεδο δομής, όλες οι κατοικίες είναι οργανωμένες γύρω από 5 αυλές, με ιδιωτικούς και κοινόχρηστους κήπους. Αυτά τα roof gardens σχηματίζουν ένα οικείο περιβάλλον για τους κατοίκους, όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν με ασφάλεια και οι γείτονες να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον καλύτερα. Τα περάσματα χωρίς αυτοκίνητα ανάμεσα στα τετράγωνα και οι κοινόχρηστες ζώνες μπροστά από τα σπίτια έχουν σχεδιαστεί ως τόποι συνάντησης των κατοίκων και ως χώρος παιχνιδιού για τα παιδιά της γειτονιάς.

orange architects the hudsons 39
Εσωτερική αυλή με ιδιωτικό και κοινόχρηστο πράσινο
orange architects the hudsons
 
Τετραόροφη κατοικία με θέα στο Roof Park
orange architects the hudsons 41
Living room με θέα στο Roof Park
orange architects the hudsons 22
 
 
 Τομή γειτονιάς προς το πάρκο
Στα πιο εμφανή σημεία του σχεδίου έχουν σχεδιαστεί δύο εμπορικοί χώροι εκατέρωθεν του κεντρικού άξονα της γειτονιάς. Αυτή είναι η τοποθεσία όπου οι κάτοικοι του Bospolder-Tussendijken μπαίνουν στο Roof Park, για να απολαύσουν τον απογευματινό ήλιο τα όμορφα καλοκαιρινά βράδια.
 
orange architects the hudsons 31
 
 
 
Στοιχεία έργου
Όνομα: The Hudsons
Τοποθεσία: Bospolder-Tussendijken, Rotterdam
Σχεδιασμός: 2016
Υλοποίηση: 2022
Μέγεθος: 29.100 m2
Αρχιτέκτονας: Orange Architects
Ομάδα: Jeroen Schipper, Tess Landsman, Paul Kierkels, Julija Osipenko, Αγγελική Χαντζοπούλου, Fung Chow, Lars Fraij, María Gómez Garrido, Rutger Schoenmaker
Εργασία: Διαγωνισμός, 1ο βραβείο
Πελάτης: ERA Contour & BPD Gebiedsontwikkeling
Ανάδοχος: ERA Contour
Σύμβουλοι: Pieters Bouwtechniek, Nieman, Huygen Installatie Adviseurs, CULD, INBO
Εικαστικά: De Beeldenfabriek
Φωτογραφία: Sebastian van Damme, Sander van Wettum (εικόνα 005)
 
Ευχαριστούμε τους Orange Architects για την παραχώρηση του κειμένου και του φωτογραφικού υλικού. 
Απόδοση κειμένου στα ελληνικά: Ιφιγένεια Κωτίτσα, Αρχιτέκτων Μηχανικός
 
Η Ιφιγένεια Κωτίτσα διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο και είναι αρθρογράφος αρχιτεκτονικής και interior design στο decobook.gr & decosoup.com. Παράλληλα προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες αρχιτεκτονικής και διακόσμησης.
 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved