Οι εξελίξεις στη βιομηχανία χαρτιού σε συνδυασμό με τις μοναδικές του ιδιότητες, όπως υψηλή αντοχή σε συμπίεση, ακαμψία σε κάμψη, υψηλή ανακυκλωσιμότητα, οδηγούν στη δημιουργία προϊόντων για αρχιτεκτονικές εφαρμογές. Επίπεδα και κυματοειδή χαρτόνια, κυψελοειδή πάνελς, σωλήνες, χάρτινα προφίλ σε Γ και Π μορφή είναι κατάλληλα ως δομικά υλικά στην αρχιτεκτονική και κυρίως χρήσιμα στις εφήμερες κατασκευές.
Τα προϊόντα χαρτιού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δομικά υλικά στην αρχιτεκτονική είναι: τα χαρτόνια συμπαγή, οντουλέ και κυψελωτά, οι χάρτινοι σωλήνες, οι χάρτινες γωνίες και τα προφίλ σε σχήμα Π.
Το χαρτόνι είναι μια γενική ονομασία αναφερόμενη σε διάφορους τύπους χαρτιού με σχετικά υψηλή ακαμψία, το μασίφ που αποτελείται από ένα ή περισσότερα στρώματα ίδιου υλικού και το οντουλέ που αποτελεί μία σύνθεση σάντουιτς από δύο επίπεδες στρώσεις χαρτιού και μία ενδιάμεση κυματοειδούς κολλημένες μεταξύ τους. Οι χάρτινοι σωλήνες είναι από τα πιο δημοφιλή προϊόντα χαρτιού στην αρχιτεκτονική, εξαιτίας της δημοτικότητας των αρχιτεκτονικών έργων του Shigeru Ban.
Cardboard tubes Paper Tower by Shigeru Ban
Οι εφαρμογές όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί το χαρτί κατατάσσονται σε πέντε λειτουργικές κατηγορίες ανάλογα με το βαθμό πολυπλοκότητας, το μέγεθος, τη μορφή του υλικού, το κόστος και τη διάρκεια ζωής του έργου.
- Αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου, βιομηχανικό design, έπιπλα, προϊόντα καθημερινής χρήσης, είδη χειροτεχνίας. Η διάρκεια ζωής τους φθάνει τα 5 χρόνια περίπου.
- Περίπτερα εκθέσεων, σκηνικά, εφήμερες κατασκευές για διάφορες εκδηλώσεις με διάρκεια χρήσης έως ένα χρόνο.
- Σπίτια και ιδιωτικά κτίρια με διάρκεια ζωής από 25-50 χρόνια.
- Δημόσια κτίρια, σχολεία, Πανεπιστήμια, club συλλόγων με διάρκεια 20 χρόνια ή ακόμη και μόνιμα.
- Στέγαση έκτακτης ανάγκης για ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους εξαιτίας φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, μετανάστευσης, φτώχειας. Τα κτίρια αυτά μπορούν να λειτουργήσουν έως 5 χρόνια.
Corrugated Cardboard Pavilion by Miguel Arraiz & David Moreno, Valencia, Spain
Wikkelhouse by Fiction Factory
Christinchurch Cathedral by Shigeru Ban, New Zealand
Για τους τοίχους και τα διαχωριστικά αναπτύχθηκαν 3 τύποι:
- Τοίχος με κενά, δηλαδή σε χάρτινο σκελετό επικολλούνται στις δύο πλευρές πλάκες χαρτονιού και το ενδιάμεσο κενό αξιοποιείται για τοποθέτηση θερμομόνωσης και ηχομόνωσης και για διέλευση σωληνώσεων και καλωδιώσεων.
- “Τούβλα” από χαρτόνι για τοίχους φέροντες ή μη κολλημένα μεταξύ τους, που ακολουθούν τους κανόνες χτισίματος της συμβατικής τοιχοποιίας.
- Προκατασκευασμένα πάνελ τύπου σάντουιτς με κυψελωτό χαρτόνι στη μέση και διαμορφωμένο προφίλ για τη συναρμολόγηση χωρίς κόλλα.
- Είναι φανερό ότι τα παραπάνω συστήματα είναι ελαφρύτερα και γρηγορότερα συναρμολογούμενα από τις συμβατικές λύσεις δόμησης. Ωστόσο έχουν μικρότερη αντοχή σε ηχομόνωση και φωτιά.