Το χαρτί ως δομικό υλικό στην αρχιτεκτονική (III)

Coachella Pulp Pavilion by Ball-Nogues Studio, California* Coachella Pulp Pavilion by Ball-Nogues Studio, California* https://inhabitat.com/ball-nogues-studio-creates-compostable-paper-pulp-pavilion-for-coachella/

Χαρτί και αρχιτεκτονική: το τρίτο από τα τρία άρθρα με τις εφαρμογές της χρήσης του χαρτιού στην αρχιτεκτονική.

Εφαρμογές εσωτερικού χώρου

Τα έπιπλα από χαρτόνι διεκδικούν την ευρύτερη χρήση από τα υπόλοιπα προϊόντα. Τα πιο δημοφιλή κομμάτια είναι οι καρέκλες και οι πολυθρόνες, π.χ η Wiggle Side Chair του Frank O. Gehry (1970) από κυψελωτό χαρτόνι και σόκορο από χαρτόνι. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Carta Collection που σχεδίασε ο Shigeru Ban για το  Miyake Design Studio το 1994 και περιλάμβανε καρέκλα, chaise longue, διαχωριστικό πάνελ και τραπέζι, όλα κατασκευασμένα από εμποτισμένους χάρτινους σωλήνες στερεωμένους σε χάρτινο σκελετό.

wiggle side chair

 

Wiggle Side Chair του Frank O. Gehry

SB Lounge Table Lounge Chair

Carta Collection by Shigeru Ban for miyake Design Studio

 

Αναφέρουμε επίσης τη MCT (Modern Christmas Tree) λάμπα, ένα σωλήνα από χαρτόνι διαμέτρου 10 εκ. και ύψους 2 μ διάτρητο με οπές διαφορετικής διαμέτρου και ταινία LED στο εσωτερικό. Επιπρόσθετα το LA-Ma Table είναι τραπέζι από χάρτινους σωλήνες διαμέτρου 7 εκ. και τμηματική επικάλυψη από γυαλί. Σε ορισμένους σωλήνες αποθηκεύονται ποτήρια και φλυτζάνια.

01 meble na glowna

Modern Christmas Tree (MCT) lamp

 

Ο σχεδιασμός της σειράς Muff Puff  θυμίζει cupcakes ή muffins, από σωλήνες χάρτινους και επάνω τους τοποθετούνται μαξιλάρια. Της ίδιας σχεδιαστικής λογικής είναι και ο καναπές Muff Puff Sofa.

Στα προϊόντα βιομηχανικού design και καθημερινής χρήσης αναφέρουμε ενδεικτικά τσάντες, θήκες laptop και κινητών, φωτιστικά, ενώ αξιοσημείωτη είναι η παρουσία του χαρτιού στη μόδα με την collection του Issey Miyake “Pleated Paper Dress”.

pleated paper dress

 Pleated Paper Dress by Issey Miyake

 

Εφήμερες και μόνιμες δομές

Οι κατασκευές των προσωρινών εκδηλώσεων διαρκούν μικρό διάστημα, οπότε οι κατασκευές από παραδοσιακά υλικά με την κατεδάφιση μετά το τέλος των εκδηλώσεων δημιουργούν πολλά απόβλητα. Αντίθετα, οι κατασκευές από χαρτόνι μπορούν να αποσυναρμολογηθούν με μικρή επιβάρυνση στο περιβάλλον. Διακρίνονται σε δύο τύπους εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, λειτουργούν ως τόποι των διάφορων εκδηλώσεων και πολλές φορές αντιμετωπίζονται ως έργα τέχνης.

Στα πλαίσια της βράβευσης του Daniel Liebeskind το 2001 με το βραβείο Hiroshima Peace Prize λειτούργησε μία έκθεση με τέσσερα έργα του σε μακέτες υπό κλίμακα 1:5. Καθώς η έκθεση θα μεταφερόταν στο ICC Museum του Τόκυο, αποφασίστηκε να είναι μεταφερόμενη, οπότε για την κατασκευή των μακετών χρησιμοποιήθηκαν κυψελωτά πάνελς από χαρτόνι. Το 2006 οι Ball-Nogues Studio σχεδίασαν το Tiffany & Company Gehry Jewelry Launch για να παρουσιάσει η εταιρία τη σειρά κοσμημάτων που σχεδίασε ο Gehry. Η εφήμερη κατασκευή αποτελούνταν από 4000 κομμάτια κυψελωτό χαρτόνι συνδεμένα μεταξύ τους για να δημιουργήσουν τη μορφή ενός ανθρώπινου σώματος με ενσωματωμένες βιτρίνες προβολής των κοσμημάτων σε συνδυασμό 24 πουφ με οργανική μορφή.

tiffany 02

Tiffany & Company Gehry Jewelry Launch by Ball-Nogues Studio, Beverly Hills, CaliforniaBeverly Hills, California

 

Το 2009 φοιτητές της Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Cambridge κατασκεύασαν ένα Cardboard Banquette Pavilion για να σηματοδοτήσουν την έναρξη της νέας χρονιάς. Η δομή με πλάκες από κυψελωτό χαρτόνι συνδεμένες με σχοινιά βασίστηκε στο μοτίβο origami Yoshimura. Φιλοξένησε 80 άτομα για ένα πάρτυ.

Cardboard 9

Cardboard Banquette Pavilionby students at Cambridge University

 

Το Farm 1 ήταν η πρόταση των Young Architects για το πρόγραμμα υπαίθριων εγκαταστάσεων που διοργανώθηκε το 2008 από το PS1 Contemporary Art Center στη Ν. Υόρκη. Η εταιρία Work Architecture Company σχεδίασε την Urban Farm, από χάρτινους σωλήνες και το έργο εγκαταστάθηκε στην αυλή του μουσείου. Οι σωλήνες οργανώθηκαν σε σχήμα μαργαρίτας και χρησιμοποιήθηκαν ως γλάστρες για 51 είδη βοτάνων, φρούτων και λαχανικών.

urban farm

Urban Farm by Work Architecture Company, New York

 

Στον διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, η αρχιτεκτονική αντιμετωπίζει διαρκώς νέες προκλήσεις. Η καθημερινότητα των ανθρώπων γίνεται ολοένα και πιο ασταθής, καθώς η έννοια της παγκοσμιοποίησης εδραιώνεται συνεχώς. Οι άνθρωποι δεν προγραμματίζουν πλέον για ολόκληρη τη ζωή τους παρά μόνο για τα επόμενα λίγα χρόνια, περίπου 20. Ενδεχόμενα οι κατοικίες να χρειάζονται επανασχεδιασμό ανάλογα με τη γενιά που θα τα κατοικήσει. Η ιδέα της κατοικίας αποκτά εφημερότητα. Υπό αυτή την έννοια αναζητούνται νέες λύσεις πιο οικολογικές, εύκολες, οικονομικές, οπότε το χαρτί μπορεί να ικανοποιήσει αυτές τις ανάγκες. Ένα παράδειγμα πειραματικών κατοικιών αφορά κατοικίες για ανθρώπους τρίτης ηλικίας που σχεδιάστηκε να χτιστούν στην πόλη Zielona Gora στην Πολωνία.

Τα δημόσια κτίρια, όπως προαναφέρθηκε, περιλαμβάνουν σχολεία, χώρους συγκέντρωσης, club συλλόγων, σχεδιασμένα να διαρκέσουν τουλάχιστον 20 χρόνια. Ωστόσο το Nemunoki Children’s Museum του Shigeru Ban είναι μόνιμη δομή.

Nemunoki Children Museum of ArtShigeru Ban 1999

Nemunoki Children’s Museum by Shigeru Ban, Shizuoka, Japan     

 

Η αρχιτεκτονική έκτακτης ανάγκης μπορεί να δημιουργήσει καταφύγια και προσωρινή στέγαση από προϊόντα χαρτιού. Οι μονάδες προσωρινής κατοίκησης μπορούν να εγκατασταθούν ελεύθερα ή σε οργανωμένες περιοχές που προσφέρουν φυσικούς πόρους, νερό, ενέργεια, ασφαλή πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και ποικίλες υπηρεσίες. Το Cardborigami της Tina Hoversplan σχεδιάστηκε με έμπνευση από τεχνικές origami. Προσφέρει το βασικό καταφύγιο για 2 άτομα μετά από φυσικές καταστροφές. Είναι κατασκευασμένο από κυψελωτό χαρτόνι. Το Instant Home του Jerzy Latka είναι ένα φορητό / φορέσιμο καταφύγιο που λειτουργεί ως sleeping bag, αιώρα και αδιάβροχο. Στην κατηγορία αυτή κατατάσσεται και το Paper Log House που περιγράφηκε σε προηγούμενο άρθρο.

Cardborigami 12

Cardborigami by Tina Hoversplan

Έγινε αντιληπτό από τα προαναφερθέντα ότι το χαρτί και τα παράγωγα του μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δομικό υλικό. Ωστόσο, η χρήση τους περιορίζεται ακόμη από την ευαισθησία του στο νερό, την υγρασία, τον ερπυσμό και την περιορισμένη ποικιλία προϊόντων της βιομηχανίας χαρτιού. Στα πλεονεκτήματα του καταγράφονται η χαμηλή τιμή του, η μαζική παραγωγή των δομών και η ανακυκλωσιμότητα του.


 * Πρόκειται για εφήμερη κατασκευή με ξύλινο σκελετό που καλύφθηκε με πλέγμα από οργανικό σχοινί γιούτας στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μουσικής και Τεχνών Coachella Valley. Στη συνέχεια το πλέγμα ψεκάστηκε με μείγμα χαρτοπολτού, νερού, χρωστικής ουσίας και κόλλας σε περίπου 12 στρώσεις. Φωτιστικά στη βάση της κατασκευής έδιναν πολύχρωμο φωτισμό. Το περίπτερο μπορεί να ανακυκλωθεί ή να κομποστοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση του φεστιβάλ.

 

 

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved