Το κτίριο Cube στη Βηρυτό

Οι Orange Architects ανέπτυξαν μια απλή, αλλά εξαιρετική εκδοχή του ‘κύβου’ για ένα κτίριο πολυτελών κατοικιών.

Οι Orange Architects, μια συνεργασία που ανέπτυξαν οι αρχιτεκτονικές φίρμες JSA, CIMKA and HofmanDujardin, από την Ολλανδία, κοινοποιεί το σχεδιασμό ενός κτιρίου πολυτελών διαμερισμάτων στο οικόπεδο 941 στο Sin El Fil, μια περιοχή στην ανατολική Βηρυτό.

Γενική άποψη του κτιρίου Cube στη Βηρυτό

Ο σχεδιασμός ανατέθηκε από τη λιβανική εταιρία ανάπτυξης Masharii.
Το ύψους 50μ κτίριο θα περιλαμβάνει 19 διαμερίσματα με μέγεθος που κυμαίνεται από 90 έως 180 m2. Η ιδέα για τον πύργο είναι απλή αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική: «Μεγιστοποίηση», δηλ. κάνοντας βέλτιστη χρήση των δυνατοτήτων της περιοχής, του τοπικού οικοδομικού κανονισμού και της εκπληκτικής θέας της Βηρυτού και της Μεσογείου.

Πανοραμική εκπληκτική θέα της Βηρυτού από διαμέρισμα του Cube

Μέσα σε αυτό το εννοιολογικό πλαίσιο, θα αναπτυχθεί το πιο εκτεταμένο δυνατό κτιριακό πρόγραμμα, κατά τους μελετητές. Το μέγιστο ύψος θα επιτευχθεί και η θέα από κάθε διαμέρισμα θα είναι η βέλτιστη. Για το σκοπό αυτό, αναπτύχθηκαν 100% ευέλικτες κατόψεις.

Χάρη στο σταθερό πυρήνα που περιλαμβάνει τους ανελκυστήρες και τις σκάλες στην καρδιά του κτιρίου, δεν υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με τη διαρρύθμιση των διαμερισμάτων. Οι όροφοι εκτείνονται από τον πυρήνα προς τους εξωτερικούς τοίχους, που αποτελούνται από δύο διαφανείς προσόψεις και δύο φέροντες τοίχους σε κάθε όροφο, στραμμένους κατά 90ο ανά επίπεδο. Οι τοίχοι, που είναι διάτρητοι, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση του κτιρίου εξωτερικά και εσωτερικά. Ο πυρήνας θα χρησιμεύσει επίσης για να σταθεροποιήσει τον πύργο, που βρίσκεται σε σεισμολογικά ενεργή περιοχή.

Αξονομετρικό διάγραμμα του φορέα κατασκευής του Cube
Το κτίριο Cube στη Βηρυτό τη νύχτα

Από το δεύτερο όροφο και επάνω, κάθε διαμέρισμα καταλαμβάνει έναν ολόκληρο όροφο. Η περιστροφή των όγκων σε κάθε επίπεδο, θα προσφέρει στους κατοίκους θαυμάσιο υπαίθριο χώρο πάνω από κάθε υποκείμενο διαμέρισμα, καθώς και ανοίγματα με πανοραμική θέα της Βηρυτού. Στο ισόγειο του κτιρίου θα βρίσκεται το λόμπι, ένας χώρος στάθμευσης για 25 αυτοκίνητα (τμηματικά κάτω από τον παρακείμενο λόφο) και οι απαιτούμενες βοηθητικές εγκαταστάσεις. Η οροφή του χώρου εισόδου θα χρησιμεύσει ως υπαίθρια παιδική χαρά για τα παιδιά.

Ακαθόριστα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου στο Cube

Το έργο έχει φτάσει πλέον στην τελική φάση σχεδιασμού. Την περασμένη εβδομάδα, ο πελάτης και η κατασκευαστική εταιρεία έδωσαν το πράσινο φως για το επόμενο στάδιο.

Η κατασκευή του πύργου των διαμερισμάτων αναμένεται να ξεκινήσει το 2012.

Η εταιρία Orange Architects ιδρύθηκε το 2011 από τις ολλανδικές αρχιτεκτονικές εταιρίες JSA και CIMKA στο Ρότερνταμ και Hofman Dujardin στο Άμστερνταμ. Το πρώτο τους κοινό έργο είναι ο σχεδιασμός πολυτελών κατοικιών στο Ajmakan στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Στοιχεία του έργου

 • Έργο: Κτίριο Cube
 • Οικόπεδο 941, Sin El Fil στη Βηρυτό
 • Πελάτης: Masharii, Βηρυτός,Λίβανος
 • Σχεδιασμός: Orange Architects, Ολλανδία www.orangearchitects.com
 • Μηχανικοί κατασκευής: Senmar Engineering & Consultants, Βηρυτός Λίβανος
 • Διάρκεια: 2011-2013
 • Επιφάνεια; 3600m² / 19 διαμερίσματα
 • Ύψος: 50μ

Ευχαριστούμε τους Orange Architects για την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών και του πληροφοριακού υλικού.

Σχετικά Άρθρα

 • Terra project: A Silver Lining από τους Orange Architects Terra project: A Silver Lining από τους Orange Architects

  Οι Orange Architects κερδίζουν τον κλειστό διαγωνισμό για το Terra project: ένας πύργος αποκλειστικά για κατοικίες στην παραλία της Λεμεσού στην Κύπρο - που ανατέθηκε από τους Masharii & The Land.

 • Villa Geldrop των Hofman Dujardin Architects Villa Geldrop των Hofman Dujardin Architects

  Η εταιρία Hofman Dujardin Architects σχεδίασε μια μεγάλη έπαυλη στην ολλανδική εξοχή.

  Αυτό που φαίνεται εκ πρώτης όψεως να είναι ένα απλό μπλοκ με μια οξυκόρυφη στέγη, αποδεικνύεται ότι είναι μια πολύπλοκη σύνθεση του χώρου και του φωτός, καθώς και μια μελέτη της λειτουργίας του σύγχρονου σπιτιού.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved