Το Ministry of Design αποκαλύπτει τα κεντρικά γραφεία της YTL στην Kuala Lumpur

Οι MOD είναι ενθουσιασμένοι που αποκαλύπτουν το τελευταίο τους έργο που αφορά στη διακόσμηση του εσωτερικού χώρου για τα κεντρικά γραφεία της YTL στην Κουάλα Λουμπούρ: ένα project αγάπης που διήρκησε περισσότερο από 3 χρόνια διεργασιών. 

"ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ"

Η κεντρική ιδέα του σχεδιασμού: Για ενοποίηση

Η YTL Corporation Berhad, ένας μεγάλος όμιλος υποδομών της Μαλαισίας που ιδρύθηκε το 1955, αναπτύχθηκε από μια μικρή κατασκευαστική εταιρεία σε μια παγκόσμια εταιρεία υποδομών που εκτείνεται στα πετρέλαια και φυσικό αέριο, το τσιμέντο, τις κατασκευές, την ανάπτυξη ακινήτων και τα ξενοδοχεία. Ενώ παλαιότερα στεγαζόταν σε διάφορα γραφεία σε διαφορετικές τοποθεσίες, η έδρα της YTL που βρίσκεται στο κέντρο της Kuala Lumpur στην οδό Jalan Bukit Bintang συγκεντρώνει για πρώτη φορά, όλα τα τμήματα της YTL(που αριθμούν πάνω από δώδεκα, αποτελούμενα από 1000 μέλη του προσωπικού), καθένα από τα οποία έχουν αναπτύξει τη δική τους κουλτούρα και λειτουργίες.

01 YTLHQ facade

Η σύνοψη στόχων για τους MOD ήταν να σχεδιάσουν τους κοινόχρηστους χώρους που μοιράζονται αυτά τα τμήματα, δηλαδή το λόμπι του ισογείου και τα επίπεδα 8-10, και να παρουσιάσουν μια ενοποιημένη ταυτότητα της φίρμας κάτω από την ίδια στέγη. Ως εκ τούτου, οι MOD προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια σειρά από χορογραφημένες χωρικές εμπειρίες που στοχεύουν στην εξισορρόπηση της κληρονομιάς του επαγγελματισμού της YTL με μια μελλοντική στάση προς τα εμπρός που ενστερνίζεται την αλλαγή.

03 YTLHQ L1 lobby

Η ιδέα του σχεδιασμού: Σεβασμός της κληρονομιάς και έγχυση του μέλλοντος

Υπάρχουν 2 κύριες ζώνες κοινόχρηστου χώρου, το λόμπι του ισογείου και 3 όροφοι (επίπεδα 8-10) που περιλαμβάνουν ένα πλήθος από κοινές ζώνες συναντήσεων και ένα καφέ.

Στο ισόγειο, τους επισκέπτες υποδέχεται ένα κατακόρυφα σπηλαιώδες λόμπι, το οποίο εκτείνεται σε ύψος άνω των 25 μέτρων (7 ορόφων). Η πρόκληση σχεδιασμού για τους MOD, ήταν πώς να αυξήσουν τη μαγευτική ποιότητα του χώρου, αλλά όχι να επισκιάσουν την ανθρώπινη κλίμακα και να προσφέρουν μια φιλόξενη είσοδο. Ως εκ τούτου, το λόμπι είναι μια μελέτη σε αναλογία, έλεγχο φωτός και πειθαρχημένη χρήση υλικών. Ο ανυψούμενος χώρος έχει σχεδιαστεί για να συλλαμβάνει τις ακτίνες του φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας και να λάμπει σαν ένα φανάρι το βράδυ.

05 YTLHQ L1 seatingarea

Οι MOD σχεδίασαν τις επενδυμένες με μάρμαρο κολόνες έτσι ώστε ο ρυθμός τους να είναι πυκνότερος και στατικότερος στο κάτω μέρος, αλλά ελαφρύτερος προς την κορυφή, δίνοντας την εντύπωση ανερχόμενης ελαφρότητας. Οι MOD εισήγαγε οριζόντιες σκοτίες και κατακόρυφες  ραβδώσεις χρησιμοποιώντας χάλκινες λεπτομέρειες που διακόπτουν το συνεχόμενο μοτίβο του λευκού μάρμαρου Bugatsa, για να παρέχουν οπτική ανακούφιση και όχι συνεχόμενη ανάβαση προς την κορυφή. Μια λαμπερή εγκατάσταση τέχνης με τίτλο "Leaves", από το Studio Sawada Design, αιωρείται σαν ένα σύννεφο πάνω από μια σειρά εσοχών με τη μορφή κιοσκιών, που προσδίδουν την αίσθηση της ανθρώπινης κλίμακας σε αυτόν τον τεράστιο χώρο. Οι MOD σχεδίασαν τους χώρους καθιστικών ως αρχιτεκτονικές εσοχές με ελαφρά στέγαστρα και όχι απλώς ως διακοσμητικοί πάγκοι. Οι  περιοχές καθιστικού επανερμηνεύουν τους  εμβληματικούς καναπέδες Barcelona και βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών να καθίσουν και να θαυμάσουν τη μαγευτική σπηλαιώδη ποιότητα του λόμπι, με τις εσοχές-κιόσκια να έχουν επίσης σχεδιαστεί στην ίδια παλέτα υλικών, με μεταλλικά διακοσμητικά προφίλ στο χρώμα του χαλκού για συνοχή στο ύφος της διακόσμησης.

Αφού ο επισκέπτης προσέλθει στη ρεσεψιόν και διέλθει από τα τουρνικέ, θα έδειχνε τον αριθμό ορόφου προορισμού στην περιοχή του κουμπιού κλήσης ανελκυστήρα πριν εισέλθει στο λόμπι ανελκυστήρα (ενσωματώνοντας ένα σύστημα ανελκυστήρα «προορισμού-αποστολής») Σχετικά με το σχεδιασμό, ενώ το MOD ήθελε να διατηρήσει την εμπειρία εισόδου εντελώς συμμετρική από το drop-off στο αυτοκίνητο ανελκυστήρα, υπήρχε ένας υπάρχων πυρήνας σκάλας που αποτρέπει αυτήν τη συμμετρία. Σε απάντηση, το MOD δημιούργησε μια «πύλη» με επίστρωση χαλκού για να αγκυροβολήσει την πύλη ανελκυστήρα και να τραβήξει τα μάτια του επισκέπτη προς το λόμπι ανελκυστήρα όταν μπαίνει στο κεντρικό λόμπι. Το λόμπι ανύψωσης έχει τονισμό με το ίδιο χάλκινο μέταλλο με το κύριο λόμπι για μια σταθερά πειθαρχημένη παλέτα υλικού.

 
07 YTLHQ L1 liftlobby

Τα επίπεδα 8 έως 10 περιλαμβάνουν ένα καφέ, πολλαπλούς τύπους ανοιχτών και κλειστών χώρων συσκέψεων και μια αίθουσα λειτουργίας 122 ατόμων. Αυτή η κοινόχρηστη ζώνη έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί ως επέκταση της περιοχής του λόμπι και ως το σημείο επαφής μεταξύ του προσωπικού της YTL και των εξωτερικών επισκεπτών και των συμβούλων.

Η “καρδιά” του L8 είναι ο όμορφος γκρι πάγκος του καφέ από γρανίτη με χάλκινα ράφια και οροφές και τοίχους από δρυς. Σερβίροντας φρεσκοψημένα γλυκά, καθώς και αρωματικά εσπρέσο, ο πάγκος έχει σχεδιαστεί με σκαπιτσαριστό γρανίτη στις κάθετες επιφάνειες και λείο μαύρο γυαλιστερό γρανίτη για την οριζόντια επιφάνεια.

18 YTLHQ L9 hotdeskarea

Για να εισάγουν τη συνδεσιμότητα μεταξύ των επιπέδων 8 και 9, οι MOD πρότειναν ένα κενό και μια σπειροειδή κλίμακα, σχεδιάζοντας μια εντυπωσιακή και δυναμική σκάλα σαν κλουβί με κάθετες ράβδους από μέταλλο με επίστρωση χαλκού, που κάθεται σε ένα στρώμα από μαύρο χαλίκι. Ο   επισκέπτης αναμένεται να νιώσει μια αίσθηση διαχρονικής κομψότητας και όμορφα δημιουργημένης υλικότητας, ενώ ανεβαίνει στη σκάλα, με το ένα χέρι στην κομψή δερμάτινη κουπαστή.

12 YTLHQ L8 spiralstair

Και στα τρία επίπεδα 8, 9 και 10, οι MOD δημιούργησαν μια πληθώρα τύπων χώρων συσκέψεων που να ικανοποιούν μια ποικιλία από μικρές έως μεγάλες συγκεντρώσεις, ιδιωτικές έως μη ιδιωτικές. Αυτοί οι χώροι κυμαίνονται από ανεπίσημα κοινόχρηστα τραπέζια, ανοιχτούς χώρους συζήτησης, hot-desk / καθιστικά με πάγκους / booth καθιστικά, έως ημίκλειστες αίθουσες συσκέψεων, απομονωμένους ιδιωτικούς χώρους, αίθουσα VIP και μια μεγάλη αίθουσα συσκέψεων πολλαπλών χρήσεων που μπορεί να φιλοξενήσει 122 άτομα.

18 YTLHQ L9 hotdeskarea

20 YTLHQ L9 banquetteseating

Αυτοί οι χώροι έχουν σχεδιαστεί με μια ζεστή και εκλεπτυσμένη παλέτα, με ζεστή δρυς ξυλεία για τους τοίχους και τις οροφές, δάπεδο από γκρι silver mink μάρμαρο και μαύρα μεταλλικά φωτιστικά. Το καφέ, οι πάγκοι των καθιστικών και τα booth καθιστικά είναι επενδυμένα με γερμανικά καινοτόμα υφάσματα από τη Saum & Viebahn, των οποίων η “μαγική” γκάμα διαθέτει υφάσματα υψηλής ποιότητας κατασκευασμένα για υψηλή χρήση και εύκολη συντήρηση. Τα τραπέζια διαθέτουν εντυπωσιακό μαύρο μάρμαρο Nero Marquina ή κομψό λευκό μάρμαρο Calacatta. Οι κλειστές αίθουσες συσκέψεων διαθέτουν όμορφα δάπεδα με μοκέτα από τη συλλογή Net Effect Collection, κομψές καφέ δερμάτινες καρέκλες και ξύλινα τραπέζια.

 24 YTLHQ L9 meetingroom

Στοιχεία έργου

credits 


Ministry of Design (MOD)

Το Ministry of Design είναι μια ολοκληρωμένη εταιρεία αρχιτεκτονικής, εσωτερικού σχεδιασμού και branding που έχει κερδίσει δύο φορές το Βραβείο Singapore’s President Design Award, το Βραβείο New York’s Gold Key Award και αναγνωρίστηκε “Σχεδιαστής της Χρονιάς” από τα International Design Awards (ΗΠΑ) και προβλήθηκε στα περιοδικά Wallpaper, Frame and Surface.

Με έδρα στη Σιγκαπούρη, με γραφεία στο Πεκίνο και την Κουάλα Λουμπούρ, το MOD ανακηρύχθηκε "Rising Star of Architecture" από το Monocle Singapore Survey το 2010 και "Designer of the Year" από τα International Design Awards, USA 2010. Το πρόσφατο portfolio μας περιλαμβάνει το VUE Hotel Houhai Beijing (απέσπασε13 διεθνή βραβεία, συμπεριλαμβανομένων των Best Emerging Concept, Gold Key NYC 2018), Race Robotics Laboratory (απέσπασε 12 διεθνή βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του IIDA USA Design of the Year 2018), COO Sociatel, Loke Thye Kee Residences, 100PP Office Building, Γκαλερί Durasafe (απέσπασε το Red Dot 2014) και Γκαλερί Eco Layer.

Δημιουργήθηκε από τον Colin Seah για να αμφισβητήσει τον κανόνα και να επαναπροσδιορίσει τους χώρους, τις φόρμες και τις εμπειρίες που μας περιβάλλουν. Οι εξερευνήσεις του MOD δημιουργούνται μέσα από μια ομαδική ατμόσφαιρα στούντιο και εξελίσσονται αδιάκοπα μεταξύ της φόρμας, του τόπου, του αντικειμένου και του χώρου.

Στο MOD, παρέχουμε στους πελάτες μας υπηρεσίες που υπερβαίνουν τις απλές δεξιότητες σχεδιασμού ή την τεχνική ικανότητα. Προτιμούμε να ξεκινήσουμε προτιμά να ξεκινά πολύ κόντρα στο ρεύμα και αντί να σχεδιάζουμε απλά λύσεις, σχεδιάζουμε ολιστικές εμπειρίες. 

Η προκύπτουσα σχεδιαστική σκέψη μεταφράζεται έπειτα σε μια ευρεία ποικιλία πιθανών εφαρμογών και μέσων σχεδιασμού στη φορά του ρεύματος: είτε πρόκειται για αρχιτεκτονική, σχεδιασμό προϊόντων, αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου, branding, γραφιστική, αρχιτεκτονική τοπίου ή ακόμα και το συνδυασμό διαφορετικών επιστημονικών κλάδων σε ένα ενιαίο έργο. “Μας αρέσει να αναρωτιόμαστε πού βρίσκεται το εγγενές δυναμικό του σύγχρονου σχεδιασμού και στη συνέχεια, να αναμείξουμε τους τρόπους με τους οποίους δημιουργούνται ή γίνονται αντιληπτοί, επαναπροσδιορίζοντας τον κόσμο γύρω μας με σχετικούς και καινοτόμους τρόπους, έργο προς έργο. Αυτό, δηλώνουμε, είναι πραγματική αλλαγή, δεν αλλάζουμε για χάρη της καινοτομίας. Ενισχυμένοι με αυτές τις φιλοδοξίες, ξεκινάμε κάθε ξεχωριστό έργο προσπαθώντας να κάνουμε 2 πράγματα: να αντλήσουμε βαθιά από το πλαίσιο που περιβάλλει κάθε έργο, αλλά και να ονειρευτούμε ελεύθερα, ώστε να υπερβούμε την απλή πραγματικότητα και τη συμβατικότητα. Κάθε έργο των MOD προσπαθεί να είναι ευχάριστα εκπληκτικό αλλά ταυτόχρονα σχετικό, διακριτικά τοπικό αλλά ακόμα παγκόσμιο ελκυστικό.


Ευχαριστούμε τους MOD για την παραχώρηση του κειμένου και του φωτογραφικού υλικού. 

Απόδοση κειμένου στα ελληνικά: Ιφιγένεια Κωτίτσα, Αρχιτέκτων Μηχανικός


Η Ιφιγένεια Κωτίτσα διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο και είναι αρθρογράφος αρχιτεκτονικής και interior design στο decobook.gr & decosoup.com. Παράλληλα προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες αρχιτεκτονικής και διακόσμησης.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved