Tomohiro Hata Architect & συνεργάτες

“Πάντα λαμβάνουμε υπόψη την πολυμορφία του χώρου, όχι έναν ομοιογενή χώρο ανεξάρτητα από το μέγεθος της κατασκευής. Και ψάχνουμε να εφεύρουμε μία βαθμιαία σειρά, ώστε να επιτευχθεί η διαφορετικότητα μέσα από τη σχέση ανάμεσα στον εσωτερικό χώρο και τον εξωτερικό χώρο. Επιθυμούμε μια ασήμαντη σκηνή της καθημερινής μας ζωής να γίνει σημαντική βαθμιαία από τη σειρά με σταδιακή γενικότητα.”

Είναι κάποιες από τις αρχές που διέπουν την αρχιτεκτονική της ιαπωνικής φίρμας, η οποία αν και σχετικά νέα (2005) έχει αποσπάσει διεθνή βραβεία και διακρίσεις.

Παρουσιάζουμε δύο από τα έργα του στα οποία αποτυπώνεται η φιλοσοφία της ιαπωνικής αρχιτεκτονικής.

Tea house

decobook Tea House01, υπαίθριο στέγαστρο

Το σπίτι του τσαγιού στο Χοκάιντο αποτελεί μια ελαφριά καμπυλόμορφη κατασκευή που αιωρείται απαλά και ευγενικά πάνω από ένα κήπο με λουλούδια. Ένα κεκλιμένο επίπεδο με ομαλή κλίση ξεκινά 70εκ. από το έδαφος και φθάνει τα 2,50μ, διαμορφώνοντας αρχικά τραπέζι και στη συνέχεια βαθμιαία ποικίλες χρήσεις ανάλογες του ύψους, όπως χαμηλό (για ξαπλώστρες) και υψηλότερο στέγαστρο (για παγκάκια, τραπέζια) και στο τέλος ένα κλειστό χώρο.

Η κατασκευή που αποτελείται από μεταλλικό σκελετό καταλαμβάνει επιφάνεια 65μ2, ενώ ο κλειστός χώρος είναι μόλις 35μ2.

decobook Tea House plan, κάτοψη

Australia House

Το έργο αποτελεί τη συμμετοχή των αρχιτεκτόνων στο διεθνή διαγωνισμό για τη σύνθεση του νέου Australia House, ενός χώρου που στεγάζει διάφορους καλλιτέχνες, επειδή το αρχικό καταστράφηκε σε ένα σεισμό, στην αγροτική περιοχή Echigo-Tsumari.<

decobook Australia House01, σπίτι, ατελιέ, γκαλερί

Οι Tomohiro Hata Architect & Associates εξηγούν την ιδέα της πρότασης τους: “προτείνουμε ένα ανάγλυφο από ξύλο που περιλαμβάνει ατελιέ, γκαλερί και χώρο διαβίωσης για τους καλλιτέχνες, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν ένα τοπογραφικό χώρο μέσα στην κατασκευή ανάμεσα σε διάφορες περιοχές, όπως μια πεδιάδα, ένα λόφο, ένα βουνό, μια σπηλιά, ένα καταφύγιο. Ο χώρος επιλέγεται ανάλογα με τη χρήση, την επιθυμία του καλλιτέχνη, ή να συνδυάζεται με το είδος της διαδικασίας που θα λάβει χώρα, σαν τους ζωντανούς οργανισμούς στο φυσικό ανάγλυφο. Είναι ένας ανοιχτός τοπογραφικός χώρος που αναπτύσσει και εκφράζει τρισδιάστατα τη δημιουργική διαδικασία από την αρχή της μέχρι την παρουσίαση του έργου.”

decobook Australia House03, χώρος ατελιέ
decobook Australia House04, χώρος καθιστικού
decobook Australia House model, μακέτα, τοπογραφία από ξύλο

Office (Kobe Japan)

Tomohiro Hata Architect and Associates

#420 design creative center Kobe

1–4 chuo-ku, onohama

Kobe

Japan 651–0082

tel +81 78 599 9035

fax +81 78 599 9036

E-Mail 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

 • Η ιαπωνική αρχιτεκτονική μέσα από αρχιτεκτονικές μακέτες Η ιαπωνική αρχιτεκτονική μέσα από αρχιτεκτονικές μακέτες

  Εντυπωσίασε η έκθεση αρχιτεκτονικών μακετών από 40 Ιάπωνες αρχιτέκτονες που πραγματοποιήθηκε στο Triennale di Milano τον περασμένο Ιούλιο. Οι υπό κλίμακα μακέτες εκφράζουν το βαθύτερο εσωτερικό πνεύμα της αρχιτεκτονικής κουλτούρας που ενυπάρχει στις διασυνδέσεις μεταξύ της avant-garde και του παρελθόντος.

 • περι-δια-βάζοντας: ομαδική έκθεση καλλιτεχνών περι-δια-βάζοντας: ομαδική έκθεση καλλιτεχνών

  περι-δια-βάζοντας

  Αλέξης Ακριθάκης, Γιάννης Γαΐτης, Μάριος Ελευθεριάδης, Ελένη Θεοφυλάκτου, Βλάσης Κανιάρης, Χριστίνα Μήτρεντσε, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Τσαρούχης, Έλλη Χρυσίδου

  έως το Σάββατο 12 Απριλίου 2014

  Η γκαλερί Λόλα Νικολάου επέλεξε μοναδικά έργα τεσσάρων εμβληματικών καλλιτεχνών από την ιστορική ελληνική πρωτοπορία, των Γιάννη Τσαρούχη, Γιάννη Γαΐτη, Βλάση Κανιάρη, Αλέξη Ακριθάκη, της φιλοξενούμενης Ελένης Θεοφυλάκτου, καθώς και τεσσάρων σύγχρονων εικαστικών δημιουργών από τους σταθερούς και συνεργαζόμενους καλλιτέχνες της γκαλερί, της Λήδας Παπακωνσταντίνου, της Έλλης Χρυσίδου, της Χριστίνας Μήτρεντσε και του Μάριου Ελευθεριάδη.

  Πρόκειται για μια ομαδική έκθεση με γνώμονα την ποιότητα, που έχει στόχο να δημιουργήσει δυναμικούς διαλόγους ανάμεσα σε έργα που αν και διατηρούν την αυτονομία της ταυτότητάς τους, ή είναι ενδεικτικά των υπογραφών τους, παρουσιάζουν κοινά στοιχεία επινοητικότητας.

  ΓΚΑΛΕΡΙ ΛΟΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

  Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη

  t. +30 2310 240416, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πε., Πα.: 12.00 – 20.00 / Τε., Σα.: 12.00 -15.00

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved