Μπορώ να χρησιμοποιήσω κόλλα πλακιδίων αντί σοβά για επισκευή επιχρισμάτων;

Ερώτηση αναγνώστη

“Παρακαλώ να με ενημερώσετε αν μπορώ να κάνω επισκευή επιχρισμάτων και αντί επιχρίσματος να χρησιμοποιήσω κόλλα πλακιδίων. Αυτός ο τρόπος είναι εύκολος, αλλά δεν ξέρω τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στους τοίχους. Σας ευχαριστώ.” Σπύρος

Η άποψη μας

Η κόλλα πλακιδίων είναι συνήθως τσιμεντοειδούς βάσης ενισχυμένη με ρητίνες ακρυλικής βάσης, όπως τα επιχρίσματα, αλλά σύμφωνα με τους διάφορους κατασκευαστές του προϊόντος προτείνεται για τοποθέτηση πλακιδίων σε δάπεδα και τοίχους. Δεν αναφέρεται αν επιτρέπει τη διαπνοή των τοίχων και αν πρόκειται να εφαρμοστεί σε μεγάλη επιφάνεια ενδεχόμενα να δημιουργηθεί πρόβλημα.

Αντίθετα, υπάρχουν στο εμπόριο διάφορα προϊόντα για σοβάτισμα με προδιαγραφές (επισκευαστικά κονιάματα), όπως καλές φυσικομηχανικές ιδιότητες, πρόσφυση, υδατοαπωθητικότητα, ατμοπερατότητα. Είναι εύκολη η εφαρμογή τους και ενδεχόμενα το κόστος τους να είναι χαμηλότερο α΄πο της κόλλας πλακιδίων.

Σχετικά Άρθρα

 • Κεραμικά πλακάκια: κόλλες και κονιάματα Κεραμικά πλακάκια: κόλλες και κονιάματα

  Τα κεραμικά πλακίδια κολλιούνται στο υπόστρωμα με ειδικά συνδετικά υλικά. Πριν αγοράσετε κάποιο συγκεκριμένο υλικό θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον προμηθευτή ώστε να σας δώσει την καταλληλότερη κόλλα για τον συγκεκριμένο τύπο πλακιδίου. Γενικά, οι τύποι κολλών κατηγοριοποιούνται στα κονιάματα και στις μαστίχες. Οι συνηθέστεροι τύποι είναι:

  • Τα μη πολυμερή κονιάματα αποτελούνται από τσιμέντο πορτλαντ, τριμμένα αδρανή, και άλλα χημικά συστατικά. Χρησιμοποιούνται για να κολλήσουν απορροφητικά, ημι-υαλώδη και υαλώδη πλακάκια πάνω σε σκυρόδεμα.
  • Τα τσιμεντοειδή κονιάματα λάτεξ αποτελούνται από τσιμέντο πορτλαντ, άμμο και ρευστό λάτεξ. Το κονίαμα χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να επιστρώσουμε με νέα πλακάκια ένα παλιό δάπεδο κεραμικών ή βινυλικών πλακιδίων. Το κονίαμα είναι κατάλληλο και για επίστρωση δαπέδων σκυροδέματος. Χρησιμοποιείται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Οι εποξικές κόλλες αποτελούνται από εποξική ρητίνη και ένα σκληρυντικό υλικό. Χρησιμοποιούνται σε όλους του τύπους πλακιδίων. Οι κόλλες έχουν μεγάλη αντοχή στην πίεση αλλά και στην υγρασία.
  • Τα εποξικά κονιάματα αποτελούνται από μια εποξική ρητίνη και από ένα σκληρυντικό υλικό. Επίσης, περιέχουν άμμο και τσιμέντο πορτλαντ. Χρησιμοποιούνται όταν οι απαιτήσεις αντοχής και ποιότητας είναι ιδιαίτερα υψηλές. Το κονίαμα είναι ανθεκτικό στα χημικά, στην πίεση και κολλάει πολύ καλά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επένδυση δαπέδων σκυροδέματος ή δαπέδων με κεραμικά πλακάκια.
  • Μαστίχες από οργανικά υλικά: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας από τη συσκευασία τους. Είναι κατάλληλα για δάπεδα που δεν έχουν βαριά κυκλοφορία και αποκλειστικά για εσωτερικούς χώρους.
  • Μαστίχες λάτεξ: Κολλάνε δυνατά και είναι ανθεκτικές στο νερό. Η χρήση τους συνιστάται για χρήση σε εσωτερικούς χώρους

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved