Πώς να διαρρυθμίσω το παλιό σαλόνι ώστε να γίνει σαλοκουζίνα;

Ερώτηση αναγνώστριας

“Σας παρακαλώ χρειάζομαι τη βοήθεια σας για τη διαμόρφωση του καθιστικού του νέου μας σπιτιού σε σαλοκουζίνα. Μέχρι τώρα το δωμάτιο ήταν σαλόνι αλλά με την άφιξη του μωρού μας θα χρειαστούμε ένα επιπλέον υπνοδωμάτιο, οπότε η μόνη λύση είναι να γίνει το υπάρχον καθιστικό σαλοκουζίνα. Οι διαστάσεις του χώρου είναι 4,50μ. x 3,23μ. Παρακάτω σας παραθέτω κάτοψη του χώρου και φωτογραφίες (τα έπιπλα στις φωτογραφίες δεν είναι τα δικά μου).

Τα ντουλάπια της κουζίνας σκέφτομαι να σχηματίζουν γωνία, δηλαδή θα ξεκινούν από τον τοίχο που είναι 2,30μ. και θα καλύπτουν και ένα κομμάτι από τον τοίχο που είναι 4,50μ. (λέω ότι θα ξεκινούν από τον τοίχο που είναι 2,30μ. γιατί ακριβώς στο διπλανό δωμάτιο είναι η τουαλέτα και βολεύει να ενωθούν οι σωλήνες με αυτές της αποχέτευσης).

Επιπλέον να σας ενημερώσω ότι στα κυρίως έπιπλα του σαλονιού υπάρχει ένας καναπές γωνία (η γωνία είναι δεξιά) με διαστάσεις 2,55μ x 1,92μ. και μία τραπεζαρία με διαστάσεις 1,10μ x 72εκ., τα οποία όμως μπορούν να αλλαχθούν λόγω παλαιότητας.

Τέλος στο σπίτι θα αλλαχθούν και τα κουφώματα για τα οποία δεν έχουμε ακόμα καταλήξει αν σ’ αυτόν το χώρο θα πρέπει να είναι συρόμενα ή ανοιγόμενα.Σας ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων!” Μαρία

Η άποψη μας

Όταν διαμορφώνονται νέες συνθήκες ζωής σε ένα νοικοκυριό οι ανάγκες σε χώρο μεταβάλλονται, όπως στην περίπτωση σας. Επιτακτική προκύπτει η επιλογή της σαλοκουζίνας στον προηγούμενο χώρο του καθιστικού, αν και πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι οι διαστάσεις του χώρου, όπως φαίνονται στο σκαρίφημα που μας στείλατε, είναι σχετικά μικρές για να χωροθετηθούν και οι δύο χρήσεις.

Πράγματι η κουζίνα πρέπει να τοποθετηθεί στη γωνία του χώρου, που όπως μας ενημερώνετε βρίσκεται δίπλα στο μπάνιο. Βέβαια οι κουζίνες είναι ορθό να μην αποχετεύονται στην ίδια κατακόρυφη στήλη με το μπάνιο, αλλά σε περιπτώσεις ανάγκης επιλέγεται αυτή η λύση, αρκεί να ληφθεί κάποια μέριμνα ώστε να μην φθάνουν οσμές από το μπάνιο στην κουζίνα μέσω των αποχετεύσεων (σιφώνια κλπ). Η κουζίνα θα έχει τα απολύτως απαραίτητα ντουλάπια, ώστε να αφήνεται αρκετός χώρος για την ανάπτυξη ενός μικρού καθιστικού και της τραπεζαρίας.

Όπως φαίνεται στις φωτό, η πόρτα του χώρου έχει αφαιρεθεί, οπότε δεν την λαμβάνουμε υπόψη μας για την πρόταση μας, καθώς και αυτή καταλαμβάνει ζωτικό χώρο.

Δυστυχώς ο γωνιακός καναπές με τις διαστάσεις που αναφέρετε δεν μπορεί να τοποθετηθεί στο χώρο, οπότε προτείνουμε δύο διθέσιους καναπέδες τοποθετημένους αντικριστά με ένα μικρό τραπεζάκι μέσης.

Η τηλεόραση προβλέπεται στην ίδια θέση με τη φωτό, καθώς εκεί θα πρέπει να βρίσκεται και η πρίζα της κεραίας και επίσης υπάρχει και περισσότερος χώρος για την τοποθέτηση της.

Η τραπεζαρία τοποθετείται κοντά στην κουζίνα.

Τέλος, τα νέα κουφώματα πρέπει να είναι συρόμενα, γιατί τα ανοιγόμενα απαιτούν χώρο για να ανοίξουν τα φύλλα τους. Καλή επιτυχία!

Σχετικά Άρθρα

 • Πως να οργανώσω τη σαλοκουζίνα μου; Πως να οργανώσω τη σαλοκουζίνα μου;

  Ερώτηση αναγνώστριας

  “Τυχαία ανακάλυψα τη σελίδα σας και από τότε την παρακολουθώ καθημερινά! Η δουλειά σας πραγματικά είναι πολύ καλή και σας συγχαίρω γι αυτό! Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ζητήσω την πολύτιμη βοήθειά σας! Προσπαθώ να τελειώσω το σπίτι μου στο οποίο θα μείνω σε λίγες μέρες. Αρχικά θα ξεκινήσω με την κατασκευή της κουζίνας η οποία θα ήθελα να είναι μικρή και λειτουργική έτσι ώστε να μου μείνει και ο υπόλοιπος χώρος για το καθιστικό και την τραπεζαρία!

  Επίσης θέλω να σας ρωτήσω αν στο χώρο του σαλονιού χωράει κάποιο τζάκι...(ίσως σε μια από τις δύο αριστερές γωνίες). Σας επισυνάπτω και μια πρόχειρη κάτοψη. Η κουζίνα πρόκειται να γίνει δεξιά. Εκτιμώ πολύ τις ιδέες σας και περιμένω απάντηση...Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων...” Άννα

  Η άποψη μας

  Έπειτα από μελέτη του σχήματος του χώρου σας και των διαστάσεων του προχωρήσαμε στην οργάνωση της σαλοκουζίνας που προτείνουμε.

  Η είσοδος στο χώρο γίνεται από το κέντρο, οπότε νοητά χωρίζεται σε δύο περιοχές: την περιοχή του καθιστικού και την περιοχή της κουζίνας-τραπεζαρίας.

  Πράγματι η θέση της κουζίνας πρέπει να βρίσκεται στα δεξιά του χώρου, όπου είναι και η στενότερη πλευρά του με το παράθυρο, που ενδείκνυται για τη χωροθέτηση του νιπτήρα από κάτω.

  Μπροστά από την κουζίνα τοποθετείται η τραπεζαρία. Στον τοίχο με το ψυγείο αφήνεται χώρος, είτε για την ανάπτυξη της κουζίνας, είτε για κάποιο έπιπλο της τραπεζαρίας (μπουφές κλπ).

  Στην αριστερή πλευρά τοποθετούμε τη γωνιά του καθιστικού κε ένα διθέσιο και ένα τριθέσιο καναπέ, ή όποιο συνδυασμό καναπέδων επιθυμείτε. Στον τοίχο στο βάθος προτείνουμε μία σύνθεση με την TV.

  Δυστυχώς οι διαστάσεις του χώρου, ιδιαίτερα το πλάτος του είναι αποτρεπτικές για τζάκι σε κάποια γωνιά. Πιστεύουμε ότι η εγκατάσταση τζακιού θα είναι σε βάρος της ευρυχωρίας.

 • Τι χρώμα χαλιού και κουρτίνας να συνδυάσω με γκρι καναπέδες στο σαλόνι μου; Τι χρώμα χαλιού και κουρτίνας να συνδυάσω με γκρι καναπέδες στο σαλόνι μου;

  Ερώτηση αναγνώστριας

  “Έχω αγοράσει δυο καναπέδες χρώματος γκρι, θα ήθελα να μου προτείνετε χρώμα χαλιού και κουρτίνας για το σαλόνι....(το σαλόνι είναι μικρό και ξέρω ότι το χρώμα χαλιού γκρι θα έκλεινε το χώρο). Σημ.: ο ένας τοίχος του σαλονιού είναι λιλά και οι άλλοι δύο σπασμένο λευκό. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα μια απάντηση, έχω χαθεί!!!” Άννα

  Η άποψη μας

  Αρχικά αναφέρουμε ότι το γκρίζο χρώμα είναι ένα ουδέτερο χρώμα και μπορεί να συνδυαστεί πρακτικά με οποιοδήποτε άλλο χρώμα, αρκεί το χρώμα αυτό να συνδυάζεται με τα υπόλοιπα χρώματα του χώρου.

  Δεν γνωρίζουμε βέβαια κάποια στοιχεία του χώρου σας, όπως το χρώμα του δαπέδου σας, τη φωτεινότητα του και το στυλ των επίπλων σας.

  Σχετικά με το χρώμα του χαλιού η επιλογή θα γίνει με κριτήριο ποιο στοιχείο θέλετε να τονίσετε στο χώρο, πχ. αν θέλετε να τονίζεται το γκρίζο χρώμα , πρέπει το χαλί να έχει ανοιχτότερη απόχρωση και αντίστροφα.

  Επειδή όμως το γκρίζο των καναπέδων (δε γνωρίζουμε την απόχρωση ακριβώς) προσδίδει μουντότητα στο χώρο, και επειδή το χρώμα του χαλιού δεν πρέπει να είναι δεσμευτικό, προτείνουμε να επιλέξετε χαλί σε ανοιχτό ουδέτερο τόνο. Ένας πολύ σύγχρονος συνδυασμός είναι το μπεζ με γκρι.

  Για τις κουρτίνες προτείνουμε χρώμα, είτε απαλό, είτε έντονο ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και το μέγεθος του χώρου. Κινηθείτε σε αποχρώσεις του λιλά ή του βαθυκόκκινου που συνδυάζονται αρμονικά με τα χρώματα των τοίχων και τους γκρίζους καναπέδες, στους οποίους ρίξτε χρωματιστά μαξιλάρια ή ακόμη και ριχτάρια.

  Σε περίπτωση που επιθυμείτε χρώμα στο χαλί, επιλέξετε ζεστό, βαθύ κόκκινο και για τις κουρτίνες διαλέξτε μια απόχρωση του μπεζ.

 • Τι επιλογές σε έπιπλα και χρώματα να κάνω σε μικρό καθιστικό; Τι επιλογές σε έπιπλα και χρώματα να κάνω σε μικρό καθιστικό;

  Ερώτηση αναγνώστριας

  “Tο σπίτι μου είναι 56 τ.μ, και ζούμε 4 άτομα. Έχω ένα χωλ περίπου 10τ.μ που δεν έχει παράθυρα και θέλω να τον κάνω καθιστικό και τραπεζαρία. Τι επιλογές να κάνω σε έπιπλα και σε χρώματα;” Ελένη

  Η άποψη μας

  Αναπαραστήσαμε ένα χώρο σύμφωνα με την περιγραφή σας σχετικά με την επιφάνεια του. Υποθέσαμε ότι υπάρχουν τρεις πόρτες, η μία είναι η είσοδος του σπιτιού και οι υπόλοιπες εσωτερικές που οδηγούν στο υπόλοιπο σπίτι.

  Χωροθετήσαμε ένα μικρό καθιστικό στη μια γωνία και μια μικρή τραπεζαρία στην απέναντι ελεύθερη γωνία. Απέναντι από το καθιστικό τοποθετήσαμε επίτοιχα την τηλεόραση.

  Χρώματα

  Για τους τοίχους προτείνουμε απαλή απόχρωση του λιλά, που ανοίγει το χώρο και τον κάνει να φαίνεται μεγαλύτερος.

  Για αίσθημα ύψους στο χώρο, βάψτε την οροφή σε τόνο ανοιχτότερο από τους τοίχους.

  Έπιπλα

  Επιλέξτε έπιπλα με μικρό όγκο και με ύφασμα σταθερό σε ανοιχτό γκρίζο, που δεν αυξάνει τον όγκο τους. Επιλέξτε τραπεζάκι καθιστικού με διάφανη τάβλα.

  Για την τραπεζαρία επιλέξτε επίσης διάφανο τραπέζι και καρέκλες μικρού όγκου με ύφασμα σε απόχρωση του λιλά, αποφεύγοντας την πολυχρωμία στον μικρό χώρο σας.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved