Τζάκι: Μερικά απαραίτητα μέτρα προστασίας

Το τζάκι αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους τρόπους θέρμανσης των εσωτερικών χώρων κατά τους χειμερινούς μήνες. Ωστόσο, η φωτιά που καεί στο εσωτερικό του τζακιού, μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιάς στον υπόλοιπο χώρο. Συνεπώς, θα πρέπει να λαμβάνονται πάντα τα απαραίτητα μέτρα προστασία, έτσι ώστε να μπορείτε να χαίρεστε με ασφάλεια την ζεστασιά του τζακιού.

Το τζάκι απαιτεί τακτική επιτήρηση όταν είναι αναμμένο. Όταν το τζάκι είναι αναμμένο θα πρέπει να είστε στο σπίτι, έτσι ώστε να μπορείτε να το ελέγχετε τακτικά. Αποφεύγετε επίσης, να το αφήνετε αναμμένο όταν κοιμάστε.

Προσοχή στα καύσιμα υλικά. Τα υλικά που καίγονται στο τζάκι θα πρέπει να είναι ασφαλή και κατάλληλα για καύση. Θα πρέπει ακόμη να αποφεύγετε να καίτε μεγάλες ποσότητες χαρτιού, όπως παλιές εφημερίδες, περιοδικά, κτλ, καθώς αυτά τα υλικά έχουν μικρή απόδοση, παράγουν πολύ καπνό και απελευθερώνουν χημικές ουσίες στην ατμόσφαιρά. Γενικά το ξύλο, θεωρείται κατάλληλη ύλη για τζάκι και σόμπες. Ωστόσο θα πρέπει να αποφεύγετε την καύση υγρών ξύλων ή ξύλων που δεν έχουν αποξηρανθεί πλήρως καθώς παράγουν μεγάλες ποσότητες καπνού και δεν καίγονται εύκολα.

Αποφύγετε την χρήση εύφλεκτων υγρών για να ανάψετε το τζάκι. Τα εύφλεκτα υγρά, όπως το πετρέλαιο και το οινόπνευμα μπορούν εύκολα να επεκτείνουν τη φωτιά έξω από το τζάκι ή ακόμη και να σας τραυματίσουν, ειδικά αν χρησιμοποιούνται απευθείας για να ενισχύσουν τη φωτιά. Ιδανικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά προσανάμματα που είναι εμποτισμένα με εύφλεκτη ύλη, και διατηρούν τη φωτιά για αρκετά λεπτά.

Χρησιμοποιείστε προστατευτικά καλύμματα (τύπου παραβάν). Τα παραβάν, τα οποία είναι μεταλλικά και κυκλοφορούν σε διάφορα σχέδια, τοποθετούνται στην ανοιχτή επιφάνεια του τζακιού αποτρέποντας μικρά και μεγάλα κομμάτια πυρωμένων ξύλων να πέσουν έξω από το τζάκι και να προξενήσουν ζημιά σε επιφάνειες, όπως σε δάπεδα, έπιπλα, υφάσματα κτλ., ή ακόμη και να προκαλέσουν την εκδήλωση πυρκαγιάς. Η χρήση μεταλλικής προστατευτικής επιφάνειας μπροστά από το τζάκι είναι επίσης απαραίτητη όταν κυκλοφορούν μικρά παιδιά στο σπίτι αλλά και ζώα. Ωστόσο, σε περίπτωση που έχετε ενεργειακό τζάκι, δεν χρειάζεται να λάβετε επιπλέον μέτρα προστασίας, καθώς τα ενεργειακά τζάκια διαθέτουν προστατευτικό τζάμι.

Διατηρήστε την περιοχή μπροστά από το τζάκι ελεύθερη από έπιπλα, μικροαντικείμενα, χαλιά κτλ. Μπροστά από το τζάκι η περιοχή θα πρέπει να είναι ελεύθερη έτσι ώστε να αποφύγετε την περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς είτε λόγω θερμότητας είτε λόγω επαφής με κάποιο πυρωμένο ξύλο, που ενδεχόμενα πεταχτεί από την εστία του τζακιού. Πράγματι, πολλά υλικά και υφάσματα (για παράδειγμα κουρτίνες, μαξιλάρια, χαλιά ) είναι εξαιρετικά εύφλεκτα και ακατάλληλα για χρήση κοντά σε εστίες φωτιάς.

Αγοράστε ένα πυροσβεστήρα για οικιακή χρήση. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, ο πυροσβεστήρας αποτελεί την πιο αποτελεσματική λύση για την κατάσβεση της φωτιάς. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε εξοικειωμένοι με την χρήση του πυροσβεστήρα, διαβάζοντας τις οδηγίες και να εξασφαλίσετε ότι δεν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του πυροσβεστήρα.

Τέλος, μια από τις συχνότερες εργασίες που επιλέγονται στις ανακαινίσεις είναι η αλλαγή του απλού τζακιού σε ενεργειακό τζάκι, έτσι ώστε η θέρμανση να είναι αποδοτικότερη και οικονομικότερη. Αν θέλετε να λάβετε συμβουλές για τις δυνατότητες θέρμανσης της κατοικίας σας, αλλά και οικονομική προσφορά ανακαίνισης επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της κατασκευαστικής εταιρείας του Ιωάννη Φούσκα.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved