Χωροθέτηση μονού κρεβατιού στο υπνοδωμάτιο

Η θέση του κρεβατιού μέσα στο υπνοδωμάτιο παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη λειτουργικότητα του δωματίου όσο και στη διακόσμηση του. Γενικά, πριν καταλήξουμε στη διάταξη των επίπλων στο υπνοδωμάτιο, θα πρέπει πρώτα να αποφασίσουμε που θα βάλουμε το κρεβάτι. Το μονό κρεβάτι, αφορά κυρίως στα παιδικά και εφηβικά υπνοδωμάτια καθώς και στον ξενώνα.

Το μονό κρεβάτι μπορεί να τοποθετηθεί:/p>

Με την μεγάλη του πλευρά δίπλα στον τοίχο. Το μειονέκτημα της συγκεκριμένης διαρρύθμισης είναι ότι δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε κομοδίνο. Ωστόσο, πίσω από το προσκέφαλο μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα μεγάλο έπιπλο, όπως για παράδειγμα την ντουλάπα ή ένα γραφείο.

Στη γωνία. Στα μικρά υπνοδωμάτια ή λύση αυτή είναι αρκετά πλεονεκτική, γιατί αφήνει αρκετό ελεύθερο χώρο στο κέντρο του δωματίου.

Με το προσκέφαλο στον τοίχο. Η διάταξη αυτή είναι και η πιο κλασσική. Το κρεβάτι τοποθετείται κάθετα στον τοίχο ενώ οι τρείς πλευρές του παραμένουν ελεύθερες.

Σε κάποια εσοχή του δωματίου.

Ο προσανατολισμός του κρεβατιού: Σε πολλές παραδόσεις και δοξασίες συστήνεται η τοποθέτηση του κρεβατιού στον άξονα Βορρά- Νότου. Σύμφωνα με την Γιαπωνέζικη παράδοση, το κρεβάτι του ζευγαριού τοποθετείται με το προσκέφαλο προς το βορρά. Αλλά και το κινέζικο Feng-Shui φαίνεται να συμφωνεί με αυτόν τον προσανατολισμό. Σύμφωνα με την Ελληνική παράδοση, ο άνθρωπος που κοιμάται δεν θα πρέπει να κοιτάει προς την ανατολή, καθώς η συγκεκριμένη κατεύθυνση παραπέμπει στα κοιμητήρια.

Σχετικά Άρθρα

  • Κρεβατοκάμαρες ... για όνειρα γλυκά ! Κρεβατοκάμαρες ... για όνειρα γλυκά !

    Η διακόσμηση ενός σπιτιού είναι πολύ δύσκολη υπόθεση: θα πρέπει ο ένοικος να ισορροπήσει ανάμεσα στο στυλ και στο χαρακτήρα, στο οικείο και στο προσωπικό στοιχείο, στις συμβουλές διακόσμησης και στις προτιμήσεις, στην άνεση και στην κομψότητα. Δύσκολο παζλ σε πολλά επίπεδα. Και αν τα σαλόνια είναι οι χώροι που οι περισσότεροι δίνουν τη μεγαλύτερη προσοχή στη διακόσμηση, οι κρεβατοκάμαρες είναι αυτές που πρέπει να είναι οι πιο προσεγμένοι χώροι. Άλλωστε, περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας στο δωμάτιο αυτό, που φιλοξενεί άλλωστε και κάποιες από τις πιο μοναδικές μας στιγμές. Είτε, λοιπόν, θέλετε ένα μοντέρνο υπνοδωμάτιο ή προτιμάτε πιο κλασική διακόσμηση, οι λεπτομέρειες είναι που θα κάνουν τη διαφορά:

  • Μεγάλα υπνοδωμάτια με τζάκι και καθιστικό. Πόσο λειτουργική είναι η νέα αυτή τάση; Μεγάλα υπνοδωμάτια με τζάκι και καθιστικό. Πόσο λειτουργική είναι η νέα αυτή τάση;

    Τα τελευταία χρόνια, μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που συντελέστηκαν στην αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων και στη διακόσμηση είναι στο σχεδιασμό του χώρου του ύπνου του ζευγαριού, δηλαδή στο σχεδιασμό του Master Bedroom. Στις χώρες, όπου υπάρχει διαθεσιμότητα μεγάλων οικοπέδων και κατοικιών, οι διαστάσεις των υπνοδωματίων αυξήθηκαν σημαντικά ή ακόμη και διπλασιάστηκαν. Επίσης, ενσωματώθηκαν στοιχεία και λειτουργίες όπως ένα τζάκι, ένα μικρό καθιστικό, ένας χώρος για γυμναστική, ένα δωμάτιο για τα ρούχα (γκαρνταρόμπα) και φυσικά ένα άνετο και πολυτελές μπάνιο, στο οποίο έχει πρόσβαση μόνο το ζευγάρι. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται αρκετά ο όρος master suite προκειμένου να περιγράψει εκείνα τα υπνοδωμάτια που διαθέτουν τις ανέσεις μιας σουίτας.

  • Οι αναλογίες του χώρου στη διακόσμηση Οι αναλογίες του χώρου στη διακόσμηση

    Στην αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων, οι αναλογίες των χώρων μαζί με τις απόλυτες διαστάσεις τους (μήκος, πλάτος και ύψος), θεωρούνται ένας από τα βασικότερα στοιχεία που καθορίζουν τόσο τη λειτουργικότητα των χώρων όσο και την αισθητική τους. Ωστόσο, όταν λέμε αναλογίες δεν αναφερόμαστε μόνο στις διαστάσεις των δωματίων αλλά και στις όψεις καθώς και στην ογκοπλασία του κτιρίου, όπως για παράδειγμα στο μέγεθος των παραθύρων σε σχέση με το δωμάτιο, στο ύψος του χώρου σε σχέση με το εμβαδόν του κτλ.

    Δωμάτια με διαφορετικές αναλογίες.

    Στο σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, στην ανακαίνιση ή στη διακόσμηση οι μελετητές δίνουν μεγάλη σημασία στις αναλογίες του χώρου, οι οποίες συνήθως προκύπτουν από τη σχέση μεταξύ πλάτους, ύψους και μήκους. Οι συγκεκριμένες αναλογίες καθορίζουν σημαντικά τη χρήση του χώρου αλλά και τον τρόπο που θα εξοπλιστεί. Για παράδειγμα, ένα μακρύ, στενό και ψηλό δωμάτιο αντιμετωπίζεται πολύ διαφορετικά από ένα τετράγωνο δωμάτιο με χαμηλή οροφή. Οι τετράγωνοι χώροι χαρακτηρίζονται από απλότητα και αρμονία, ωστόσο είναι δύσκολο να επιπλωθούν. Για αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται είτε ως επίσημοι χώροι συνάθροισης κοινού (πχ. λόμπυ) είτε ως βοηθητικοί χώροι. Αντίθετα οι ορθογώνιοι χώροι με αναλογία 1:2 ή 1:3 έχουν αρκετά πλεονεκτήματα όσον αφορά στην διάταξη των λειτουργιών και των επίπλων ενώ η κυκλοφορία μπορεί να οργανωθεί κατά μήκος του χώρου. Όσον αφορά στους στενόμακρους χώρους, αυτοί αποτελούν τυπικά του διαδρόμους κυκλοφορίας σε ένα κτίριο.

    Αναλογίες δωματίων

Decobook.gr

© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved