Ματ και γυαλιστερές βαφές: Τί να επιλέξετε

Οι βαφές τοίχου, όπως είναι γνωστό, διατίθενται σε εκατοντάδες διαφορετικά χρώματα. Ωστόσο, ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των βαφών που επηρεάσει ακόμη και την απόχρωση, είναι ο βαθμός γυαλάδας που αποκτά η επιφάνεια, αφού στεγνώσει η βαφή (ματ, σατινέ, glossy). Μεταξύ των εταιρειών παραγωγής χρωμάτων, δεν υπάρχει προτυποποίηση και έτσι το γυαλιστερό χρώμα μιας εταιρείας μπορεί να είναι το σατινέ μιας άλλης.

Ποιό είδος βαφής τοίχου είναι ευκολότερο στο καθάρισμα και στη συντήρηση;

Γενικά, όσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός γυαλάδας μιας βαφής, τόσο ευκολότερο είναι το καθάρισμα της επιφάνειας. Οι βαφές που αποδίδουν υψηλή γυαλάδα είναι λείες και πλένονται εύκολα.Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που η αντοχή και η μικρή συντήρηση είναι ζητούμενα θα πρέπει να επιλέγονται βαφές με υψηλό βαθμό γυαλάδας.

Οι ματ επιφάνειες καθαρίζονται δύσκολα λόγω των μικρών πόρων που συνθέτουν την επιφάνειά τους. Επιπλέον, τείνουν να μαζεύουν περισσότερη σκόνη και λεκέδες. Για αυτούς του λόγους, οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων συνιστούν, την εφαρμογή τους σε περιοχές χαμηλής χρήσης που δεν λερώνονται εύκολα, όπως για παράδειγμα σε οροφές. Για τον ίδιο λόγο δε συστήνουν την εφαρμογή σε σημεία που πέφτουν λίπη και λεκέδες, όπως για παράδειγμα στην κουζίνα. Αν η ματ βαφή, τέλος δεν είναι καλής ποιότητας, σε περίπτωση που πλυθεί ένα κομμάτι του τοίχου φαίνεται έντονη η διαφορά μεταξύ πλυμένου και μη πλυμένου κομματιού.

Ποιό είδος βαφής είναι πιο κατάλληλο για σκοτεινούς χώρους;

Οι γυαλιστερές βαφές αντανακλούν περισσότερο φώς και για αυτόν το λόγο είναι ιδανικές για σκοτεινούς και υποφωτισμένους χώρους.

Ποιό είδος βαφής είναι καταλληλότερο σε περίπτωση τραχύ τοίχου ή τοίχου με ρωγμές;

Ένα από τα πιο πλεονεκτικά χαρακτηριστικά των ματ βαφών είναι ότι μπορούν να «καμουφλάρουν» μικρές ρωγμές και ανωμαλίες. Οι γυαλιστερές βαφές από την άλλη μεριά, αντανακλούν το φώς και αναδεικνύουν ακόμη και τις πιο μικρές τρύπες και ανωμαλίες του τοίχου. Επιπλέον, οι ματ βαφές δεν απαιτούν μεγάλη προετοιμασία του υποβάθρου ενώ αντίθετα οι γυαλιστερές βαφές απαιτούν ένα καλά τριμμένο και ομαλό υπόβαθρο.

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved