Ο χάλυβας ως δομικό υλικό σε εφαρμογές εξωτερικών χώρων

Ο χάλυβας (ανθρακούχος και ανοξείδωτος) βρίσκει πολλές εφαρμογές σε αρχιτεκτονικές και διακοσμητικές κατασκευές εξωτερικού χώρου όπως σε έπιπλα, κάγκελα, διαχωριστικά, στέγαστρα, υποστυλώματα, σχάρες απορροής ομβρίων κτλ.

Ο ανθρακούχος χάλυβας, αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα κράματα σιδήρου με βασικό συστατικό τον άνθρακα. Ως υλικό χαρακτηρίζεται από υψηλή ανθεκτικότητα, αν και είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην περιβαλλοντική διάβρωση. Για το λόγο αυτό, απαιτείται η επικάλυψη/ επίστρωση των επιφανειών με κατάλληλα προϊόντα, έτσι ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη αντοχή στη διάβρωση και για να εξασφαλιστεί η μέγιστη διάρκεια ζωής του υλικού.

Όσον αφορά στα προστατευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται, η συνηθέστερη επιλογή είναι οι βαφές/ επιστρώσεις πούδρας, αν και η εφαρμογή τους πρέπει να γίνεται σωστά και σχολαστικά έτσι ώστε να μην μένουν εκτεθειμένα μέρη του μετάλλου στις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Γενικά η διάβρωση του ανθρακούχου χάλυβα μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργικότητά του υλικού αλλά και την αισθητική του λόγω της σκουριάς που δημιουργείται, η οποία επίσης μπορεί να προκαλέσει λεκέδες στις γειτονικές επιφάνειες.

Ο ανθρακούχος χάλυβας μορφοποιείται εύκολα και με ποικίλους τρόπους. Περαιτέρω, οι επιστρώσεις πούδρας (βαφές) διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων.

Ο ανοξείδωτος χάλυβας αποτελεί ένα κράμα σιδήρου με περιεκτικότητα σε χρώμιο και άλλα μέταλλα, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή αντοχή και ανθεκτικότητα στη διάβρωση. Ως κράμα, το υλικό περιέχει τουλάχιστον 10.5% χρώμιο και ένα μικρό ποσοστό άνθρακα.

Όλα τα κράματα του ανοξείδωτου χάλυβα δεν έχουν την ίδια σύσταση και κατά συνέπεια και τις ίδιες ιδιότητες. Ως εκ τούτου, το κατάλληλο κράμα θα πρέπει να επιλέγεται ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και την προσδοκώμενη χρήση. Για παράδειγμα, σε έντονα διαβρωτικά περιβάλλοντα, όπως είναι οι παραθαλάσσιες περιοχές ή οι περιοχές που βρίσκονται κοντά σε βιομηχανικές ζώνες, θα πρέπει να επιλέγονται κράματα ανοξείδωτου χάλυβα που εξασφαλίζουν τη μέγιστη αντοχή.

Η αντοχή του ανοξείδωτου χάλυβα αποκτάται επειδή, επειδή το χρώμιο δημιουργεί μια επιφανειακή, προστατευτική στρώση που παρεμβάλλεται μεταξύ του χάλυβα και του περιβάλλοντος αποτρέποντας τη διάβρωση.

Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι ένα ευέλικτο υλικό που μορφοποιείται εύκολα και με πολλούς τρόπους. Στο εμπόριο, ο ανοξείδωτος χάλυβας διατίθεται σε φύλλα, σωλήνες, έτοιμα χυτά προϊόντα κτλ. Ο ανοξείδωτος χάλυβας δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη επεξεργασία της επιφάνειας, για παράδειγμα βαφή, επειδή, η φύση του κράματος του εξασφαλίζει αντοχή στη διάβρωση. Ωστόσο, αν η μελέτη προβλέπει τη βαφή του υλικού για αισθητικούς λόγους, αυτό μπορεί να γίνει με τις συνήθεις βαφές πούδρας.

Μια άλλη τεχνική για την επεξεργασία των επιφανειών από ανοξείδωτο χάλυβα είναι η χαρακτική. Οι παραδοσιακές μέθοδοι εγχάραξης μετάλλων χρησιμοποιούν οξέα και άλλα χημικά υλικά. Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν και οικολογικές επιλογές που δημιουργούν εγχάρακτα σχέδια στην επιφάνεια των μετάλλων χωρίς τη χρήση επικίνδυνων χημικών.

Επίσης, ο ανοξείδωτος χάλυβας μορφοποιείται και σε διάτρητα φύλλα, τα οποία βρίσκουν πολλές εφαρμογές σε εξωτερικούς χώρους για τους εξής λόγους:

  • Τα διάτρητα φύλλα συμπεριφέρονται καλύτερα στην υγρασία και τη βροχή, επειδή το νερό απομακρύνεται εύκολα και γρήγορα.
  • Τα διάτρητα φύλλα επιτρέπουν την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα εξασφαλίζοντας δροσερές επιφάνειες.
  • Τα διάτρητα φύλλα, επιτρέπουν την καλύτερη οπτική επικοινωνία μεταξύ των επιφανειών.
  • Οι διάτρητες επιφάνειες αποτρέπουν τη δημιουργία γκράφιτι.

Τόσο ο ανθρακούχος χάλυβας όσο και ο ανοξείδωτος χάλυβας, αποτελούν μη τοξικά και ανακυκλώσιμα υλικά. Ειδικά ο ανοξείδωτος χάλυβας, λόγω της ανθεκτικότητάς του στη διάβρωση δεν απαιτεί τη χρήση βαφών και άλλων προστατευτικών επιστρώσεων.

Η επιλογή υλικών στην κατασκευή η ανακαίνιση κτιριακών έργων είναι εξαιρετικά σημαντική και πρέπει να γίνεται με γνώμονα τόσο την ποιότητα όσο και το κόστος. Για οικονομική ανακαίνιση μπορείτε να πάρετε προσφορά από την κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved