Το μάρμαρο Καρράρα

Το μάρμαρο Καρράρα http://www.houzz.com/photos/8709002/Bianco-Carrara-6x6-Polished-Kitchen-and-Bathroom-Marble-Tile-traditional-tile

Το μάρμαρο Καρράρα, αποτελούσε την αγαπημένη πρώτη ύλη του γλύπτη και ζωγράφου Μιχαηλάγγελου, και το προτιμούσε περισσότερο από κάθε τύπο μαρμάρου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι επέλεξε το μάρμαρο καρράρα για να φιλοτεχνήσει ένα από τα πιο σημαντικά έργα του: τον Δαβίδ.

Η εξόρυξη του αυθεντικού μαρμάρου καρράρα γίνεται στα λατομεία Massa-Carrara, στη βόρεια πλευρά της σημερινής Τοσκάνης, στην Ιταλία. Η απόχρωση του φόντου είναι απαλή λευκή ή γκρι ενώ τα νερά είναι γκρι ή γκρι-μπλε. Όσο πιο λευκό είναι το φόντο τόσο αυξάνεται το κόστος του υλικού. Τα νερά που σχηματίζονται τυχαία στη μάζα του μαρμάρου είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά και φυσικά κάθε κομμάτι είναι μοναδικό.

Όσον αφορά στην αρχιτεκτονική και στη διακόσμηση, το μάρμαρο καρράρα αποτελεί ένα από τα πιο πολυτελή υλικά που εξάγεται από τη γη και χρησιμοποιείται ήδη από τη Ρωμαϊκή εποχή. Γνωστά έργα που έχουν κατασκευαστεί με το συγκεκριμένο μάρμαρο είναι το Πάνθεον της Ρώμης και η στήλη του Τραϊανού.

Το μάρμαρο καρράρα ως υλικό επένδυσης δαπέδων: Το συγκεκριμένο μάρμαρο χρησιμοποιούνταν ευρέως σε περιοχές με ζεστό κλίμα για την επένδυση δαπέδων, καθώς προσέφερε δροσιά στους εσωτερικούς χώρους. Πράγματι, τα δάπεδα με επένδυση μαρμάρου ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή, σε ζεστά κλίματα, ειδικά πριν την εξάπλωση της χρήσης των κλιματιστικών. Οι Ιταλοί κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών κάλυπταν τα μαρμάρινα δάπεδα με πανέμορφα χαλιά, ενώ κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών τα απομάκρυναν, έτσι ώστε τα ψυχρά μαρμάρινα δάπεδα να εκπέμπουν δροσιά στους εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο, το γυαλισμένο μάρμαρο καρράρα δεν ενδείκνυται για δάπεδα με έντονη κυκλοφορία και βαριά χρήση, καθώς οι φθορές και οι γρατζουνιές φαίνονται αρκετά.

Η σωστή επιλογή υλικών επηρεάζει την αντοχή, την εμφάνιση αλλά και το κόστος σε μια ανακαίνιση. Η κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα μπορεί να σας προτείνει λύσεις που θα αναβαθμίσουν αισθητικά και ποιοτικά το χώρο σας.

Το μάρμαρο καρράρα για πάγκος κουζίνας: Το υλικό αποτελεί μια κομψή επιλογή που συνδυάζεται τόσο με ανοιχτόχρωμα όσο και με σκουρόχρωμα έπιπλα. Είναι ψυχρό στην υφή και για αυτό το προτιμούν επαγγελματίες αρτοποιοί καθώς πιστεύουν ότι η ψυχρή υφή του μαρμάρου διευκολύνει το ζύμωμα. Ωστόσο, το υλικό είναι πορώδες και εξαιρετικά ευαίσθητο στους λεκέδες και στις χαρακιές. Για αυτόν το λόγο απαιτεί τακτική επάλειψη με ειδικό υλικό έτσι ώστε να σφραγίζονται οι πόροι. Γενικά η επιφάνεια χρήζει προσοχής και θα πρέπει να πρέπει να προστατεύεται με σουπλά και επιφάνειες κοπής. Σταθμίζοντας τα υπέρ και τα κατά του υλικού μπορείτε να σκεφτείτε την αντικατάσταση του πάγκου της κουζίνας με μάρμαρο καρράρα σε πιθανή ανακαίνιση κουζίνας.

Το μάρμαρο καρράρα στο μπάνιο: Το μάρμαρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επένδυση δαπέδων, τοίχων, πάγκων, για την κατασκευή ντουζιέρας κτλ. Ωστόσο, λόγο της υγρασίας στο μπάνιο υπάρχει περίπτωση η μορφή και τα νερά του μαρμάρου να αλλάξουν ελαφρά με το πέρασμα του χρόνου.

Πως αναδεικνύεται καλύτερα το υλικό: Το εντυπωσιακότερο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου μαρμάρου είναι τα νερά που αναπτύσσονται τυχαία στη μάζα του υλικού. Για αυτό το λόγο, το μάρμαρο αναδεικνύεται όταν τοποθετείται σε μεγάλα τεμάχια για παράδειγμα ως πάγκος κουζίνας ή ως πλακάκια μεγάλου μεγέθους. Μπορεί ακόμη ένα μεγάλο κομμάτι μαρμάρου να τοποθετηθεί ολόκληρο στην πλάτη της κουζίνας. Ωστόσο, τα μικρά πλακάκια που τεμαχίζουν οπτικά τα νερά δεν αναδεικνύουν την όψη του μοναδικού αυτού υλικού.

Συντήρηση και καθαρισμός του υλικού: Το υλικό είναι φυσικό και πορώδες και θέλει μεγάλη προσοχή στη συντήρηση του. Για να το καθαρίσετε χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και απαλό απορρυπαντικό ή κάποιο εξειδικευμένο απορρυπαντικό που θα αγοράσετε από τον προμηθευτή του μαρμάρου. Αφού ξεβγάλετε την επιφάνεια στεγνώστε την με ένα πανί. Δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιήσετε σκληρά καθαριστικά που μπορούν να βλάψουν το μάρμαρο.

Το μάρμαρο απαιτεί περιοδική επάλειψη (από 2-4 φορές το χρόνο) με ειδικό υγρό, που μπορείτε να αγοράσετε από τον προμηθευτή του μαρμάρου. Αν πρόκειται για πάγκο κουζίνας τότε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το υγρό επάλειψης είναι κατάλληλο για τρόφιμα.

Σχετικά Άρθρα

 • Ανακαίνιση σπιτιού: Μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξετε την χρωματική παλέτα του χώρου Ανακαίνιση σπιτιού: Μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξετε την χρωματική παλέτα του χώρου
  traditional kitchen
  Photo by Brett Mickan Interior Design - Look for transitional kitchen design inspiration

  Αν αισθάνεστε συχνά άγχος και στρες σε κάποιο χώρο του σπιτιού σας, όπως για παράδειγμα στο καθιστικό ή στο γραφείο, ή αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο, ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε την επίδραση που έχουν τα χρώματα στην ψυχολογία σας. Τα χρώματα στους εσωτερικούς χώρους βρίσκονται παντού, στο δάπεδο, στην οροφή, στους τοίχους, στα έπιπλα, στα μικροαντικείμενα, στα υφάσματα και αλλού. Ωστόσο, οι βαμμένοι τοίχοι αποτελούν εκείνες τις επιφάνειες που καθορίζουν σημαντικά την χρωματική παλέτα ενός χώρου.

 • Διακοσμήστε του τοίχους σας με πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες κτλ και ανανεώστε το χώρο σας Διακοσμήστε του τοίχους σας με πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες κτλ και ανανεώστε το χώρο σας

  Οι τοίχοι σε ένα εσωτερικό χώρο, αποτελούν τις ιδανικές επιφάνειες, πάνω στις οποίες μπορείτε να αναρτήσετε μια πλειάδα αντικειμένων, όπως ζωγραφικά έργα, κολάζ, φωτογραφίες, διακοσμητικά αντικείμενα, αντικείμενα design κτλ. Για την ακρίβεια οι λύσεις και οι ιδέες είναι τόσες πολλές. που είναι σχεδόν αδύνατον να μην βρείτε την ιδανική λύση για το δικό σας γούστο και στιλ.

 • Πέργκολες – Διακοσμητικός χαρακτήρας και λειτουργικότητα στον κήπο Πέργκολες – Διακοσμητικός χαρακτήρας και λειτουργικότητα στον κήπο

  Όταν ο καιρός το επιτρέπει – και στην χώρα αυτό γίνεται τις περισσότερες μέρες τον χρόνο- η απόλαυση της χαλάρωσης κάτω από τον ήλιο είναι ασύγκριτης αξίας. Φέτος διαμορφώστε τον κήπο σας με τον καλύτερο τρόπο, τοποθετώντας μία μοντέρνα λύση σκίασης που σας επιτρέπει να κάθεστε υπό σκιά όλες τις ώρες της ημέρας.

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved