Ανακαίνιση δεν σημαίνει μόνο αισθητική αναβάθμιση αλλά και ενεργειακή αναβάθμιση. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στη μελέτη θέρμανσης

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αναπτυχθεί αρκετές μέθοδοι για τη θέρμανση μιας κατοικίας: από το ενεργειακό τζάκι και την ενδοδαπέδια θέρμανση μέχρι τα κλιματιστικά inverter. Ωστόσο, το σύστημα θέρμανσης με διοχέτευση ζεστού νερού σε μεταλλικά καλοριφέρ είναι ακόμη πολύ πρακτικό. Καταρχάς, το σύστημα των καλοριφέρ τροφοδοτείται από ένα κεντρικό λέβητα, ο οποίος μπορεί να κάψει πετρέλαιο, πέλετ, ξύλα ή φυσικό αέριο. Αυτό σημαίνει, ότι αν τα καλοριφέρ είναι σωστά τοποθετημένα στο χώρο, τότε ανάλογα με τις απαιτήσεις σας και τις τιμές της καύσιμης ύλης μπορείτε να αλλάξετε μόνο τον λέβητα και να κρατήσετε τα καλοριφέρ.

Η ολική ανακαίνιση διαμερίσματος, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να αλλάξετε τις θέσεις των καλοριφέρ έτσι ώστε η νέα διάταξη των σωμάτων να γίνει με γνώμονα την εξοικονόμηση ενέργειας. Πράγματι, πριν μερικές δεκαετίες τα θερμαντικά σώματα (τα καλοριφέρ) τοποθετούνται με μια διαφορετική λογική από τη σημερινή. Οι πολυκατοικίες για παράδειγμα που κτίστηκαν το 1970, είχαν τοποθετημένα τα καλοριφέρ σε μεγάλη απόσταση από τις μπαλκονόπορτες (για παράδειγμα πίσω από την πόρτα του δωματίου). Οι σύγχρονες γνώσεις όμως των μηχανικών, οδηγούν σε μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση: το καλοριφέρ τοποθετείται πολύ κοντά στις περιοχές όπου υπάρχουν απώλειες θερμότητες, δηλαδή κοντά στους εξωτερικούς τοίχους και δίπλα στις μπαλκονόπορτες.

Όταν υπάρχει παράθυρο στο διαμέρισμα, τότε το καλοριφέρ τοποθετείται ακριβώς από κάτω. Αυτό βέβαια, δημιουργεί ένα πρόβλημα με την κουρτίνα. Η τοποθέτηση μακριάς κουρτίνας στο παράθυρο, μιας κουρτίνας δηλαδή που θα σκεπάζει το καλοριφέρ μειώνει και την απόδοση του θερμαντικού σώματος. Για αυτό το λόγο, στα παράθυρα των σύγχρονων διαμερισμάτων συνιστάται η επιλογή όχι κάποιας μακριάς κουρτίνας αλλά ενός πακέτου.

Τα κουτιά επίσης που καλύπτουν τα καλοριφέρ για διακοσμητικούς λόγους μειώνουν σε ένα βαθμό τη θερμαντική απόδοση του συστήματος. Γενικά η τοποθέτηση μπροστά από το καλοριφέρ, επίπλων, καναπέδων κτλ., εκτός του ότι μπορεί να προξενήσει φθορές στα έπιπλα μειώνει και την απόδοση του θερμαντικού σώματος.

Ο υπολογισμός του μεγέθους και του αριθμού των καλοριφέρ που θα τοποθετηθούν σε ένα χώρο αποτελεί μια δύσκολη σχεδιαστική διαδικασία η οποία επηρεάζεται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες (θέση στο χώρο, εμβαδόν δωματίων και διάταξη κάτοψης, ύψος χώρου, αποστάσεις μεταξύ των σωμάτων, κλπ). Τυπικά, για να γίνει σωστή μελέτη, οι θέσεις, τα μεγέθη και ο αριθμός των καλοριφέρ πρέπει να υπολογιστούν από μηχανολόγο μηχανικό. Αν κάνετε ανακαίνιση καταστήματος, σπιτιού ή ξενοδοχείου, φροντίστε να εμπιστευτείτε ένα έμπειρο μηχανικό στις ανακαινίσεις. Ανακαίνιση δεν σημαίνει μόνο αισθητική αναβάθμιση αλλά και ενεργειακή αναβάθμιση. Δείτε περισσότερες ιδέες στο blog της κατασκευαστικής εταιρίας Fouskas construction / ανακαινιση/ κατασκευή 

Fouskas Construction logo new www.anakainisispitiou.gr

Φωτογραφία από Francis Ray από το Pixabay

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved