Λέβητας φυσικού αερίου: κριτήρια επιλογής

Ο κρύος χειμώνας επιβάλλει αυξημένες ανάγκες για επαρκή θέρμανση στα σπίτια μας. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι θέρμανσης μεταξύ των οποίων και το φυσικό αέριο. Πολλά είναι τα οφέλη από τη χρήση του φυσικού αερίου ως καύσιμο για τη θέρμανση των χώρων. Αποτελεί οικονομική πηγή ενέργειας που προσφέρει ποιοτική θέρμανση, φιλική προς το περιβάλλον.

Επίσης είναι πρακτική επιλογή σε περίπτωση ανακαίνισης κατοικίας που μπορεί να αυτονομηθεί από τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες με τη χρήση ατομικού επίτοιχου λέβητα. Σε πολλές πόλεις της χώρας μας υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου, οπότε δεν απαιτείται δεξαμενή αποθήκευσης και το κόστος θέρμανσης καταβάλλεται μετά την κατανάλωση του αερίου.

Ο επίτοιχος λέβητας φυσικού αερίου αποτελεί μία αξιόπιστη λύση για θέρμανση, καθώς έχει μία σειρά πλεονεκτημάτων. Πως όμως θα επιλέξουμε τον κατάλληλο λέβητα για το σπίτι μας; Αρχικά θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον μηχανολόγο μηχανικό που θα αναλάβει τη μελέτη και επίβλεψη της εγκατάστασης θέρμανσης, καθώς διαθέτει τις γνώσεις και τις διαθέσιμες επιλογές της αγοράς. Μετά από επιθεώρηση του σπιτιού ο μηχανικός μπορεί να προτείνει παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, ώστε η θέρμανση με φυσικό αέριο να είναι αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη. Αναφέρουμε ωστόσο κάποια γενικά στοιχεία για τους επίτοιχους λέβητες αερίου για να έχετε κάποιες βασικές γνώσεις κατά την έρευνα αγοράς.

Αρχικά είναι βασικό στοιχείο το μέγεθος του λέβητα που χρειάζεστε, για να ζεσταίνεστε χωρίς σπατάλη ενέργειας . το μέγεθος υπολογίζεται από την επιφάνεια του σπιτιού και τις παροχές νερού (ζεστό νερό χρήσης ΖΝΧ) σε συνδυασμό με το ύψος του σπιτιού και τη μόνωση του περιβλήματος του (τοίχοι, κουφώματα). Ο σύμβουλος μηχανολόγος θα υποδείξει το μέγεθος του λέβητα που απαιτείται.

Το κόστος προμήθειας του λέβητα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την επιλογή του. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ένας αξιόπιστος λέβητας έχει μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης και συνεπώς μικρότερη κατανάλωση καυσίμου και θα έχει μελλοντικά μικρότερο κόστος για συντήρηση και επισκευές. Ένα δεύτερο κριτήριο είναι η εταιρία κατασκευής του λέβητα και η τιμολογιακή πολιτική της στο after sales service, δηλ. η διαθεσιμότητα και το κόστος των ανταλλακτικών που ενδεχόμενα θα χρειαστούν αντικατάσταση στο μέλλον, καθώς μόνο η κατασκευάστρια εταιρία τα διαθέτει.

Το κόστος του λέβητα αυξάνεται από τις δυνατότητες του, όσον αφορά στην ασφάλεια χρήσης. Αν όμως ο λέβητας είναι εξοπλισμένος με τέτοιες διατάξεις προσφέρει υψηλά επίπεδα ασφάλειας. 

Επίσης την τιμή του λέβητα αυξάνει το ενσωματωμένο σύστημα αντιστάθμισης. Αυτό σημαίνει ότι ο λέβητας λειτουργεί σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες μέσω εξωτερικού αισθητήρα που ρυθμίζει τη θερμοκρασία θέρμανσης ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία με αποτέλεσμα σταθερή θερμοκρασία στον εσωτερικό χώρο και εξοικονόμηση ενέργειας. 

Ο εξοπλισμός του λέβητα με το σύστημα eBUS με μια σειρά αυτοματισμών για σύνδεση με κεντρικό σύστημα ενεργειακής διαχείρισης του σπιτιού για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας αυξάνει επίσης το κόστος αγοράς, για το οποίο όμως γίνεται απόσβεση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. 

Η τεχνολογία συμπύκνωσης στους λέβητες αερίου επιτρέπει την εκμετάλλευση της θερμότητας των καυσαερίων, καθώς συμπυκνώνει τους υδρατμούς των καυσαερίων στο  λέβητα και τροφοδοτεί με τη θερμότητα τους το κύκλωμα θέρμανσης με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος με τη μείωση των καυσαερίων. Από 1 Ιανουαρίου 2017 είναι υποχρεωτική στη χώρα μας η εγκατάσταση λέβητα αερίου συμπύκνωσης.

Αναφέρουμε τη σήμανση IPxD που αναφέρεται διεθνώς στο βαθμό προστασίας μιας συσκευής από την υγρασία. Όσο μεγαλώνει ο αριθμός τόσο περισσότερο αντέχει στο νερό. Επειδή ο λέβητας βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο η σήμανση IPx4D σημαίνει ότι ο λέβητας πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή σε αντίθεση με λέβητα με σήμανση IPx5D που αντέχει σε βροχόπτωση.

Αν προγραμματίζετε ανακαίνιση διαμερίσματος συνδυάστε και θέρμανση με φυσικό αέριο. Η κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη φούσκα διαθέτει την τεχνογνωσία και την εμπειρία για πλήρη ενημέρωση για την επιλογή λέβητα φυσικού αερίου.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved