Εξοπλισμός κουζίνας: Διαστάσεις

Για το σχεδιασμό της κουζίνας, απαιτείται η γνώση των βασικών διαστάσεων των ηλεκτρικών συσκευών, του εξοπλισμού και των επίπλων κουζίνας. Στις συσκευές ανήκουν το ψυγείο, η κουζίνα μαγειρέματος, το πλυντήριο πιάτων κλπ. Στα έπιπλα κατατάσσονται το τραπέζι, οι καρέκλες, ο καναπές, τα ράφια, ο πάγκος της κουζίνας, τα ντουλάπια, κλπ.

Παρακάτω παρουσιάζονται οι τυπικές διαστάσεις του κοινού εξοπλισμού για το χώρο της κουζίνας.

Κουζίνα μαγείρέματος

Ψυγείο

Νιπτήρας

Μικρό τραπέζι φαγητού

Καρέκλα κουζίνας

Σχετικά Άρθρα

 • Εργονομία κουζίνας: Κατακόρυφες διαστάσεις Εργονομία κουζίνας: Κατακόρυφες διαστάσεις

  Τα ντουλάπια, τα ράφια, τα συρτάρια κτλ, πρέπει να τοποθετούνται σε τέτοιο ύψος ώστε να είναι προσβάσιμα τόσο από τους άντρες όσο και από τις γυναίκες.

  Το μέσο ύψος των γυναικών είναι 1.65m. Το μέσο ύψος των αντρών είναι 1.74m.

  • Για τα ντουλάπια τοίχου: Το ανώτατο ύψος, που μπορούν να φτάσουν με άνεση οι γυναίκες, όταν υπάρχει πάγκος κουζίνας είναι περίπου στο 1.95m. Γενικά, τα ύψη μεταξύ 0.75m και 1.60m θεωρούνται κατάλληλα και άνετα.
  • Τα ντουλάπια επίσης, δεν πρέπει να αναρτώνται σε τέτοιο ύψος, έτσι ώστε η απόσταση από τον πάγκο κουζίνας να είναι μικρότερη των 0.40m.

  • Για τα ντουλάπια δαπέδου: Τα ντουλάπια κουζίνας πρέπει να είναι υπερυψωμένα από το δάπεδο, όχι λιγότερο από 0,10m.
  • Για τον πάγκο της κουζίνας: Το τυπικό ύψος είναι 0,90m αν και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις που συστήνουν μεγαλύτερο ύψος πάγκου.
 • Ο νιπτήρας του μπάνιου είναι σε ύψος 90,5 cm. Είναι σωστό; Ο νιπτήρας του μπάνιου είναι σε ύψος 90,5 cm. Είναι σωστό;

  Ερώτηση αναγνώστριας:

  "Στο σπίτι μου η τοποθέτηση του νιπτηρα ειναι σε υψος απο τελικό δάπεδο 90,5cm! Και στο WC ξένων ο νιπτήρας εχει ύψος 92,5cm αλλά ειναι επικαθήμενος! Ειναι σωστό;"

  Η απάντησή μας:

  Το τυπικό ύψος νιπτήρα μπάνιου είναι 85 εκ. (80-90 εκ). Οι τιμές αυτές έχουν επικρατήσει σε μια προσπάθεια να εξυπηρετούνται όλοι οι πιθανοί χρήστες (γυναίκες, άντρες, παιδιά, ηλικιωμένοι, κοντοί, υψηλοί, κλπ) Παρόλα αυτά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να είναι λίγο υψηλότερος (όπως στη δική σας περίπτωση) ειδικά αν πρόκειται για νιπτήρα επικαθημένο.

 • Εργονομία κουζίνας στο επίπεδο της κάτοψης Εργονομία κουζίνας στο επίπεδο της κάτοψης

  Σε περίπτωση που προβλέπονται παράλληλοι πάγκοι στην κουζίνα, η μεταξύ τους απόσταση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,20 μέτρα. Η απόσταση αυτή επιτρέπει την άνετη κίνηση δύο ατόμων, την χρήση των κατώτερων ντουλαπιών αλλά και των συσκευών που βρίσκονται κάτω από τον πάγκο της κουζίνας (φούρνος και πλυντήριο πιάτων).

  Ελάχιστη διάσταση μεταξύ παράλληλων πάγκων

  Η ελάχιστη διάσταση μεταξύ πάγκου κουζίνας και μιας κάθετης επιφάνειας (για παράδειγμα ενός τοίχου) είναι 0,65 μετρα. Η απόσταση αυτή είναι απαραίτητη για την άνετη κίνηση και εργασία στον πάγκο.

  Το ελάχιστο πλάτος ενός διαδρόμου κίνησης και μεταφοράς ενός δίσκου είναι 0,85-0,90 m. Ως εκ τούτου, η πόρτα της κουζίνας θα πρέπει ιδανικά να έχει καθαρό άνοιγμα μεγαλύτερο από 0,85m.

  Τέλος, οι ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται κάτω από τον πάγκο της κουζίνας απαιτούν μια ελέυθερη επιφάνεια μπροστά τους προκειμένου να χρησιμοποιούνται με άνεση.

  Ελάχιστες διαστάσεις μπροστά από φούρνο κουζίνας.

  Ελάχιστες διαστάσεις μπροστά από το πλυντήριο πιάτων.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved