Πάτωμα για κουζίνα - Ποιο είναι το καταλληλότερο υλικό;

Το πάτωμα της κουζίνας έχει περισσότερες απαιτήσεις σε σχέση με τα πατώματα των άλλων δωματίων μιας κατοικίας και αυτό γιατί το δάπεδο της κουζίνας υπόκειται σε ισχυρότερες και περισσότερες φθορές, όπως συχνή υγρασία, λεκέδες, ισχυρά καθαριστικά προϊόντα κτλ. Για να επιλέξουμε λοιπόν, το κατάλληλο δάπεδο για την κουζίνα θα πρέπει να θέσουμε ως βασικό κριτήριο όχι την εμφάνιση αλλά την αντοχή. Το δάπεδο επίσης της κουζίνας θα πρέπει να καθαρίζεται εύκολα και να αντέχει στην συχνή επίδραση διαφόρων καθαριστικών προϊόντων.   

Ποια είναι τα καταλληλότερα υλικά για το δάπεδο της κουζίνας; Στο εμπόριο υπάρχουν πάρα πολλά προϊόντα που είναι κατάλληλα για τους περισσότερους χώρους μιας κατοικίας. Ωστόσο, για το δάπεδο της κουζίνας δύο τύποι δαπέδων θεωρούνται καταλληλότεροι:  

Α) Το κεραμικό πλακάκι. Το κεραμικό πλακάκι αποτελεί την κλασική επιλογή για χώρους με υγρασία όπως είναι η κουζίνα και το μπάνιο. Το πλακάκι έχει ελάχιστη απορροφητικότητα καθώς και μεγάλη αντοχή στα χημικά και στους λεκέδες.

Προσοχή στον αρμό ανάμεσα στα πλακάκια της κουζίνας: όσο πιο μεγάλος είναι ο αρμός τόσο πιο δύσκολο γίνεται και το καθάρισμα των επιφανειών.

Β) Το χυτό δάπεδο. Ένα ακόμη κατάλληλο δάπεδο για κουζίνα είναι η ρητινούχα πατητή τσιμεντοκονία. Το αποτέλεσμα είναι ένα ολόσωμο δάπεδο, χωρίς αρμούς που καθαρίζεται εύκολα. Η συγκεκριμένη επιλογή είναι τυπικά πιο ακριβή από την επιλογή των κεραμικών πλακιδίων.

Μπορώ να βάλω ξύλο ή Laminate στην κουζίνα; Η απάντηση είναι ότι ναι, μπορείτε να βάλετε είτε ξύλο είτε laminate στην κουζίνα, ανάλογα ασφαλώς και με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Υπάρχουν, δάπεδα laminate που είναι κατάλληλα και για κουζίνες καθώς αντέχουν στην υγρασία, στο συχνό καθάρισμα και στους λεκέδες. Ωστόσο, το κεραμικό πλακάκι είναι πολύ πιο ανθεκτικό από το ξύλο και από το laminate, ειδικά αν πρόκειται για ισχυρά χημικά καθαριστικά καθώς και για συχνή υγρασία.  

Κάνω ανακαίνιση κουζίνας. Πως αντικαθιστώ το πλακάκι του δαπέδου; Τυπικά, δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε το υφιστάμενο πλακάκι του δαπέδου, αλλά μπορείτε από πάνω να περάσετε καινούργια στρώση με πλακάκια. Ασφαλώς, θα πρέπει να αλλάξετε τα κουφώματα (ή να τα κόψετε) καθώς το δάπεδο θα ανυψωθεί κατά λίγα χιλιοστά.

Ωστόσο, σε περίπτωση που γίνεται ανακαίνιση διαμερίσματος, το πλακάκι - είτε πρόκειται για κεραμικό πλακάκι είτε για πλακάκι πορσελάνης -  θεωρείται μια πλεονεκτική επιλογή καθώς είναι ένα ελαφρύ υλικό χωρίς μεγάλο πάχος.

Αν ψάχνετε λύσεις και ιδέες για την κουζίνα σας, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της κατασκευαστικής εταιρείες Fouskas Construction

Fouskas Construction logo new www.anakainisispitiou.gr 

 

 

Photo by Ceci Freeman on Unsplash

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved