Μπορούμε λοιπόν να προχωρήσουμε σε κινήσεις που οδηγούν στην επίτευξη αυτού του σκοπού.
-
Απόκτηση οικολογικής ευαισθησίας
Πρώτιστα πρέπει να ενημερωθούμε για τις κλιματικές αλλαγές και τους τρόπους, με τους οποίους θα συμβάλλουμε στην αποτροπή τους. Να αποκτήσουμε ’’πράσινες συνήθειες’’, που ωφελούν το περιβάλλον και τα οικονομικά μας.
-
Επιλογή ενεργειακά αποδοτικών συσκευών
Να επιλέγουμε συσκευές, αφού ελέγξουμε τις προδιαγραφές για την απόδοση τους, γιατί ρυπαίνουν λιγότερο την ατμόσφαιρα. Στα πλαίσια ενεργειών εξοικονόμησης ενέργειας πρέπει να προχωρήσουμε σε αντικατάσταση των λαμπτήρων στην κατοικία μας, με νέους χαμηλής κατανάλωσης. Επίσης εξοικονομούμε ενέργεια όταν δεν κάνουμε άσκοπη χρήση των φωτιστικών.
-
Μείωση διαρροής ενέργειας
Δεν πρέπει να αγνοήσουμε τη διαρροή ενέργειας από την κατάσταση αναμονής των ηλεκτρικών συσκευών (standby), συμπεριλαμβανομένων των υπολογιστών και των φορτιστών των κινητών. Αν συνδέσουμε όλες τις συσκευές σε πολύπριζο, αρκεί να κλείνουμε το διακόπτη του και κάνουμε οικονομία ενέργειας.
-
Υγιεινές διατροφικές συνήθειες
Να καταναλώνουμε βιολογικά προϊόντα, χωρίς τα φυτοφάρμακα που είναι επιβλαβή στην υγεία μας και στο περιβάλλον.
-
Σωστή διαχείριση των σκουπιδιών
Πρέπει να επιλέξουμε προϊόντα σε συσκευασίες φιλικές προς το περιβάλλον, να χρησιμοποιούμε βιοδιασπώμενες ή ανακυκλούμενες σακούλες, αντί των πλαστικών της μιας χρήσης. Επίσης να επιλέγουμε συσκευασίες επιστρεφόμενες, αντί της μιας χρήσης και προϊόντα που κυκλοφορούν σε συσκευασία ανταλλακτικού, για να μειώνουμε έτσι τον όγκο των απορριμμάτων μας.
-
Σωστή διαχείριση της κατανάλωσης νερού
Προσπαθούμε να μην ξοδεύουμε τους υδάτινους πόρους. Δεν αφήνουμε άσκοπα ανοικτές τις βρύσες, βάζουμε λιγότερα πλυντήρια με πλήρη ρούχων τον κάδο, επιλέγουμε ντους αντί για μπάνιο σε γεμάτη νερό μπανιέρα.
-
Διαβίωση με ανακύκλωση
Βάζουμε την ανακύκλωση στη ζωή μας. Διαχωρίζουμε τα απορρίμματα μας και αναζητούμε τους μπλε κάδους και να τα ρίχνουμε στον αντίστοιχο. Ανακυκλώνουμε τις άδειες μπαταρίες και τα παλιές ηλεκτρικές συσκευές.
-
Ελεγχόμενη θέρμανση των χώρων
Επιλέγουμε θερμοστάτες χώρου για ελεγχόμενη θέρμανση των χώρων, ανάλογα με τις ανάγκες μας και αερίζουμε τους χώρους όταν δεν τους θερμαίνουμε.
-
Βιοκλιματικές επεμβάσεις στα κτίρια
Βελτιώνουμε την υπάρχουσα θερμομόνωση της κατοικίας μας ή προσθέτουμε νέα αν στερείται θερμομόνωσης. Αντικαθιστούμε τα παλιά κουφώματα με μονούς υαλοπίνακες με νέας τεχνολογίας και διπλής υάλωσης, με ενεργειακά κρύσταλλα για ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.
-
Εναλλακτικές πηγές ενέργειας
Επιλέγουμε ηλιακό θερμοσίφωνα, αντί του ενεργοβόρου ηλεκτρικού. Επιλέγουμε φυσικό αέριο, γεωθερμία κλπ για θέρμανση της κατοικίας μας.
Πηγές φωτό:
- http://tangledwing.wordpress.com/2010/09/20/green-ecology-wallpaper-ancient-sea-bird-had-biggest-wingspan
- https://wikiskola.se/index.php/Bambu
- https://energypress.gr/news/protaseis-exoikonomisis-energeias-apo-foreis-kai-megaloys-pelates-toy-kladoy
- https://www.cityfire.co.uk/fire-safety-in-the-workplace-quiz/
- https://www.lifeoptimizer.org/2012/10/31/books-on-health/
- https://webecoist.momtastic.com/2023/08/08/let-them-eat-cake-10-discriminating-dumpsters/
- https://enallaktikidrasi.com/2013/11/i-istoria-tou-emfialomenou-nerou-video/
- https://www.retailbankerinternational.com/news/singapore-banks-give-44m-green-loan-to-myanmar-conglomerate/
- https://www.geoclima.com/hvac-energy-demand-is-rising-how-to-deal-with-it/
- http://www.sehbac.com/blog/category/glass/
- https://fysikoblog.blogspot.com/2010/06/blog-post_27.html