Εξοικονόμηση ενέργειας και έλεγχος του κλίματος στον εσωτερικό χώρο

Εξοικονόμηση ενέργειας και έλεγχος του κλίματος στον εσωτερικό χώρο https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8715826

Οι εσωτερικοί χώροι των κτιρίων αποτελούν τα καταφύγια των ανθρώπων, δηλαδή χώρους μέσα στους οποίους οι άνθρωποι αισθάνονται προστατευμένοι από τις καιρικές συνθήκες. Τα κτίρια λοιπόν, παρέχουν στον άνθρωπο ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, δηλαδή του εξασφαλίζουν θερμική άνεση, φυσικό και τεχνητό φωτισμό, νερό, πρόσβαση σε ενέργεια και πολλές άλλες ανέσεις.

Εξοικονόμηση ενέργειας και έλεγχος του κλίματος στους εσωτερικούς χώρους.

Σήμερα οι άνθρωποι εκτελούν μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους σε εσωτερικούς χώρους, είτε πρόκειται για κατοικίες, είτε για γραφεία, εμπορικά κέντρα, γυμναστήρια, χώρους ψυχαγωγίας κ.ά. Ακριβώς λοιπόν, επειδή μεγάλο μέρος των ανθρώπινων δραστηριοτήτων γίνεται στους κλειστούς εσωτερικούς χώρους, αυτοί θα πρέπει να εξασφαλίζουν ένα άνετο και υγιεινό περιβάλλον.

Οι τρόποι με τους οποίους επιχειρείται ο έλεγχος και η βελτιστοποίηση του εσωτερικού περιβάλλοντος, διακρίνονται συνήθως στις εξής κατηγορίες:

  • Με την εφαρμογή διαφόρων σχεδιαστικών λύσεων που εφαρμόζονται εξωτερικά του κτιρίου ή στο κέλυφος του κτιρίου. Ονομάζονται και αλλιώς παθητικά συστήματα καθώς δεν απαιτούν την κατανάλωση ενέργειας. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν για παράδειγμα οι τέντες και τα σκέπαστρα που προστατεύουν από τον ήλιο και τη βροχή, οι χρωματισμοί, οι μονώσεις, τα θερμομονωτικά κουφώματα, τα στεγανωτικά υλικά, ακόμη και οι φυτεύσεις και οι κουρτίνες.
  • Με την εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου του κλίματος. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης που καταναλώνουν ενέργεια, όπως το τζάκι, ο λέβητας πετρελαίου, το κλιματιστικό, η αντλία θερμότητας κλπ.

Συνήθως, σε μια τυπική κατοικία ή σε ένα τυπικό επαγγελματικό κτίριο επιχειρείται ο συνδυασμός των δύο παραπάνω μεθόδων. Η πρώτη κατηγορία παρουσιάζει το πλεονέκτημα της μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας ενώ η δεύτερη παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στο χρήστη.

Σήμερα ο στόχος πολλών αρχιτεκτόνων και μηχανικών είναι να μπορέσουν να μειώσουν αισθητά την ενέργεια που καταναλώνεται για θέρμανση και φωτισμό, προσαρμόζοντας το κτίριο στο περιβάλλον του και λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες. Ειδικά, μετά την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 70, όπου το κόστος της ενέργειας αυξήθηκε σημαντικά, έγινε αντιληπτό από το μεγαλύτερο μέρος των εμπλεκομένων στον κατασκευαστικό τομέα αλλά και από τους χρήστες, το πρόβλημα των ενεργοβόρων κτιρίων.

Το ενδιαφέρον πλέον, είτε πρόκειται για ανέγερση νέων κτιρίων είτε για ανακαίνισεις σπιτιών, εστιάζεται αφενός στην εξοικονόμηση ενέργειας και αφετέρου στη χρήση εναλλακτικών, οικονομικότερων και ιδανικά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ο ήλιος, ο άνεμος και η γεωθερμία.

Η ζώνη θερμικής άνεσης στους εσωτερικούς χώρους

Η θερμοκρασία αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους παράγοντες που επηρεάζουν τη διαβίωσή στο εσωτερικό των κτιρίων. Βέβαια, το εύρος της θερμοκρασίας στο οποίο αισθάνονται άνετα οι ένοικοι εξαρτάται από το πολιτιστικό υπόβαθρό, από την ιδιοσυγκρασία, από τα φυσικά χαρακτηριστικά, αλλά και από την ψυχολογία των ατόμων. Αυτό σημαίνει ότι η ζώνη θερμικής άνεσης δεν είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους. Για παράδειγμα οι άνθρωποι που ζουν σε θερμά κλίματα είναι πιο ευαίσθητοι στις χαμηλές θερμοκρασίες και το αντίστροφο. Επίσης υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν τη ζέστη από το κρύο και αντίστροφα. Επιπλεόν, η ζώνη θερμικής άνεσης μπορεί να αλλάξει στην διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου. Για παράδειγμα τα πολύ μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στο κρύο και στις υψηλές θερμοκρασίες.

Παρά τις επιμέρους διαφορές, η τυπική ζώνη θερμικής άνεσης για ένα μέσο άνθρωπο είναι μεταξύ 20οC και 26οC με σχετική υγρασία μεταξύ 20-80%.

Συμπερασματικά λοιπόν, τα κτίρια είτε πρόκειται για νεοαναγειρόμενες οικοδομές είτε για ανακαινίσεις θα πρέπει να καλύπτουν δύο βασικές απαιτήσεις που συχνά αντικρούουν η μία την άλλη. Από την μία υπάρχει η ανάγκη για άνετη διαβίωση και από την άλλη είναι επιθυμητή η εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι ο ειδικός επαγγελματίας που θα αναλάβει τη μελέτη του έργου θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένος σε ζητήματα κατανάλωσης ενέργειας και να γνωρίζει τις σχετικές μεθόδους. Για ανακαίνίσεις, μελέτες θερμομονώσεων και θερμοπροσόψεων, ενεργειακά πιστοποιητικά, εγκατάσταση αντλιών θερμότητας κ.ά., επισκεφτείτε την κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα.

Σχετικά Άρθρα

  • Εξοικονομήστε ενέργεια και νερό στο μπάνιο Εξοικονομήστε ενέργεια και νερό στο μπάνιο

    Ανακαίνιση Σπιτιού στον Πειραιά

    Το μπάνιο, αν και το πιο μικρό δωμάτιο του σπιτιού, είναι  ίσως το περισσότερο ενεργοβόρο. Στο μπάνιο γίνονται διάφορες δραστηριότητες της καθημερινής μας ρουτίνας, όπως μπάνιο. Πλύσιμο/ στέγνωμα ρούχων κλπ. Καταναλώνονται λοιπόν ενέργεια για τη θέρμανση τόσο του χώρου όσο και του νερού. Παράλληλα δεν πρέπει να αγνοούμε και την κατανάλωση του νερού για τις διάφορες δραστηριότητες.

  • Εναλλακτικοί τρόποι δροσισμού του σπιτιού Εναλλακτικοί τρόποι δροσισμού του σπιτιού

    Η δροσιά στον εσωτερικό μας χώρο δεν πρέπει να είναι απαραίτητα συνδεδεμένη με την ενεργοποίηση και χρήση του κλιματιστικού, το οποίο αν είναι παλιάς τεχνολογίας μπορεί να εκτοξεύσει το λογαριασμό του ηλεκτρικού. Παραθέτουμε μερικές ιδέες περιορισμού της χρήσης του οικιακού κλιματιστικού.

  • Σχεδιάζοντας εσωτερικούς χώρους με απαιτήσεις για ΑΜΕΑ και ηλικιωμένους. Σχεδιάζοντας εσωτερικούς χώρους με απαιτήσεις για ΑΜΕΑ και ηλικιωμένους.

    Οι περισσότερες προδιαγραφές που αφορούν στην εσωτερική αρχιτεκτονική των κατοικιών, όπως για παράδειγμα οι ελάχιστες διαστάσεις του μπάνιου, το ύψος του πάγκου της κουζίνας, το καθαρό άνοιγμα των πορτών, η επικοινωνία μέσω κλιμακοστασίων, ανταποκρίνονται στις ανάγκες του μέσου χρήστη. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, οι προδιαγραφές αρχίζουν να γίνονται λιγότερο αυστηρές και περισσότερο ευέλικτες καθώς αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο οι διαφορές μεταξύ των ανθρώπων, για παράδειγμα στην ηλικία, στο φύλο, στη σωματική διάπλαση, στην ψυχολογία, στις ικανότητες κτλ.

    Μια σημαντική κατηγορία χρηστών που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) και τα ηλικιωμένα άτομα. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες μπορεί να είναι άτομα με κινητικά προβλήματα, με δυσκολίες όρασης κτλ. Η συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί να είναι είτε μόνιμη, είτε προσωρινή, για παράδειγμα ένα άτομο χρειάζεται το αναπηρικό καρότσι για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Τα κινητικά προβλήματα εμφανίζονται τις περισσότερες φορές στη διάρκεια ζωής του ατόμου. Αυτό σημαίνει, ότι ενδεχόμενα να απαιτηθεί στοχευμένη ανακαίνιση σπιτιού προκειμένου να ανταποκρίνονται οι χώροι στις απαιτήσεις του ατόμου.

    Δυστυχώς, πολλές από τις προδιαγραφές που αφορούν στις ελάχιστες διαστάσεις των χώρων, όπως επίσης η ύπαρξη σκαλοπατιών στην κατοικία αλλά και πλήθος υλικών δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των Αμεα και των ηλικιωμένων ατόμων. Για παράδειγμα, σε περίπτωση ατόμου που κινείται με αναπηρικό καρότσι οι πόρτες, οι διάδρομοι κίνησης, ο ελεύθερος χώρος γύρω από τα έπιπλα, το μπάνιο κτλ, πρέπει να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορεί να χωρά άνετα το αναπηρικό καρότσι. Το ύψος του πάγκου της κουζίνας πρέπει να μειωθεί στα 71-76 εκ. (από τα 90 εκ) για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το άτομο ενώ κάτω από τον πάγκο ο χώρος πρέπει να είναι ελεύθερος για να χωρά το καρότσι. Τα ράφια, τα ντουλάπια, οι διακόπτες, τα χερούλια των παραθύρων και γενικά τα στοιχεία του χώρου πρέπει να βρίσκονται σε χαμηλότερο ύψος.

    Τα προσβάσιμα σε ΑΜΕΑ κτίρια

    Με το όρο προσβάσιμο περιγράφεται το κτίριο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα από άτομα με ειδικές ανάγκες (κυρίως από άτομα με κινητικά προβλήματα). Όταν λέμε χρήση εννοούμε ότι το άτομο μπορεί να μπει μέσα στο κτίριο, να επισκεφτεί του περισσότερους χώρους, να κινηθεί άνετα αλλά και να εξέλθει με ασφάλεια σε περίπτωση ανάγκης (πυρκαγιά, σεισμός) χωρίς της βοήθεια άλλου ατόμου.

    Ωστόσο, ο σχεδιασμός προσβάσιμων κατοικιών σε μεγάλη κλίμακα κρίνεται πολλές φορές μη- εμπορικός και μη- βιώσιμος οικονομικά. Δεν υπάρχει λόγος δηλαδή, να σχεδιάζονται και να κατασκευάζονται προσβάσιμες κατοικίες αν δεν πρόκειται να κατοικηθεί από άτομο με κινητικές δυσκολίες. Για αυτό το λόγο, η τελευταία τάση είναι ο σχεδιασμός κτιρίων που προσαρμόζονται στις ανάγκες του χρήστη.

    Τα κτίρια που προσαρμόζονται στις ανάγκες του χρήστη

    Τα κτίρια που προσαρμόζονται στις ανάγκες του χρήση διαθέτουν όλη την υποδομή (μηχανολογική και κτιριακή) έτσι ώστε να μπορούν να μετατραπούν, εφόσον χρειαστεί, σε προσβάσιμα κτίρια. Ομοίως, όταν η ανάγκη πάψει να υπάρχει το κτίριο μπορεί να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση. Ένα παράδειγμα είναι το κλιμακοστάσιο, που με την προσθήκη μηχανισμού ανύψωσης, μπορεί να εξυπηρετήσει άτομα που κινούνται με καρότσι. Η ανακαίνιση με στόχο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ατόμων με κινητικά προβλήματα ή ηλικιωμένων ατόμων μπορεί δεν έχει απαραίτητα υψηλό κόστος. Για φθηνή ανακαίνιση επισκεφτείτε την κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα.

    Κτίρια για ηλικιωμένους

    Ο σχεδιασμός κτιρίων για άτομα τρίτης ηλικίας αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των αναγκών των συγκεκριμένων ατόμων. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται πολλά και διαφορετικά πράγματα. Ανάλογα με τις ανάγκες, η κατοικία ενδέχεται να πρέπει να υποστηρίξει την πλήρη νοσηλεία του ατόμου στο σπίτι, να παρέχει διευκολύνσεις την επικοινωνία σε περίπτωση ανάγκης, να διαθέτει συστήματα επίβλεψης από τα συγγενικά πρόσωπα κτλ. Γενικά, οι συγκεκριμένες κατοικίες συνιστάται να κατασκευάζονται μέσα στον αστικό ιστό και όχι σε απομονωμένες περιοχές προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες των ηλικιωμένων ατόμων για περπάτημα, ψώνια, επισκέψεις σε ιατρούς, κοινωνικοποίηση κτλ.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decobook.gr

© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved