Κατανομή χρήσεων ανάλογα με τον προσανατολισμό του κτιρίου

Ο σωστός προσανατολισμός των δωματίων μιας κατοικίας, βελτιώνει αισθητά την ποιότητα ζωής των χρηστών στους εσωτερικούς χώρους. Γενικά ο νότιος προσανατολισμός θεωρείται ο πλεονεκτικότερες όλων ενώ αντίθετα ο δυτικός και ο βόρειος προσανατολισμός είναι κατάλληλοι για τη χωροθέτηση δευτερευόντων και βοηθητικών χώρων με όσο το δυνατόν μικρότερα ανοίγματα, όπως αποθηκών, διαδρόμων, χώρων στάθμευσης, κλιμακοστασίων, λουτρών κτλ.

Ανατολικός προσανατολισμός:

Ο ανατολικός προσανατολισμός σε μια κατοικία σημαίνει ότι ο ήλιος εισέρχεται μέσα στο κτίριο μόνο τις πρωινές ώρες και σε μεγάλο βάθος. Ωστόσο, τις υπόλοιπες ώρες ο ήλιος δεν εισέρχεται καθόλου μέσα στο κτίριο.

Αυτό σημαίνει ότι ο ανατολικός προσανατολισμός είναι κατάλληλος για την χωροθέτηση υπνοδωματίων και κυρίως για των υπνοδωματίου των γονέων, οι οποίοι χρησιμοποιούν ελάχιστα το χώρο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πράγματι, τα υπνοδωμάτια χρειάζονται ηλιασμό και αερισμό κατά τις πρωινές ώρες, ενώ τις υπόλοιπες ώρες συνήθως δεν χρησιμοποιούνται.

Νότιο- Ανατολικός προσανατολισμός:

Στον νότιο-ανατολικό προσανατολισμό  ο ήλιος εισέρχεται μέσα στο κτίριο τις πρωινές και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες. Ο συγκεκριμένος προσανατολισμός, είναι κατάλληλος, όπως άλλωστε και ο ανατολικός, για τη δημιουργία των υπνοδωματίων των γονέων και των υπνοδωματίων των παιδιών μιας κατοικίας.

Νότιος Προσανατολισμός:

Στο νότιο προσανατολισμό, το χειμώνα (όπου ό ηλιασμός είναι επιθυμητός) ο ήλιος εισέρχεται μέσα στο χώρο σε μεγάλο βάθος κατά τις μεσημβρινές ώρες. Αντίθετα το καλοκαίρι, όπου ο ηλιασμός δεν είναι επιθυμητός, ο ήλιος εισέρχεται ελάχιστα μέσα σε ένα κτίριο. Ως εκ τούτου λοιπόν, ο νότιος προσανατολισμός είναι ο πιο κατάλληλος για τη χωροθέτηση των κύριων χώρων διημέρευσης αλλά και για τη δημιουργία μεγάλων ανοιγμάτων καθώς προσφέρει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα.

Νοτιο-δυτικός προσανατολισμός:

Στο νότιο-δυτικό προσανατολισμό ο ήλιος εισέρχεται μέσα στο κτίριο σε μεγάλο βάθος κατά της μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Περαιτέρω, κατά τους θερινούς μήνες, ο ήλιος εισέρχεται στο χώρο τις θερμότερες ώρες της ημέρας με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση των εσωτερικών χώρων. Συνεπώς, ο συγκεκριμένος προσανατολισμός τη λήψη μέτρων ηλιοπριστασίας ηλιοπροστασίας, όπως σκίαστρα, τέντες, φυλλοβόλα δέντρα κτλ.   

Ο νοτιο-δυτικός προσανατολισμός είναι εντελώς ακατάλληλος για την χωροθέτηση των υπνοδωματίων αλλά και ακατάλληλος για χώρους διημέρευσης, όπως είναι το καθημερινό, το σαλόνι, οι χώροι εργασίας κτλ.

Στο νοτιο-δυτικό προσανατολισμό μπορούν να χωροθετηθούν δευτερεύοντες χώροι, που όπως αποθήκες, λουτρά, διάδρομοι, είσοδοι κτλ.

Δυτικός προσανατολισμός:

Ο δυτικός προσανατολισμός έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τον νοτιο-δυτικό προσανατολισμό. Αυτό σημαίνει, ότι η υπερθέρμανση κατά τις μεσημβρινές, απογευματικές και πρώτες βραδινές ώρες είναι πολύ έντονη. Στο δυτικό προσανατοσλισμό πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ηλιοπροστασίας, αλλά και να γίνονται μικρά ανοίγματα.

Βορεινός/ Βόρειο-Ανατολικός / Βόρειο-Δυτικός Προσανατολισμός:

Ο βορεινός προσανατολισμός δεν δέχεται καθόλου ήλιο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ δέχεται λίγο ήλιο από την ανατολή και τη δύση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο Βορειο-ανατολικός και ο βορειο-δυτικός προσανατολισμός παρέχουν ελάχιστο ηλιασμό μόνον το καλοκαίρι νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα αντίστοιχα. Ωστόσο, οι βορεινοί προσανατολισμοί παρέχουν σταθερό φωτισμό καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας και για αυτό είναι κατάλληλοι για τη χωροθέτηση εργαστηρίων, βιβλιοθηκών, φωτογραφικών εργαστηρίων, αιθουσών εκθέσεων, αναγνωστηρίων κτλ. Ωστόσο, οι βορεινοί προσανατολισμοί είναι ακατάλληλοι για τη χωροθέτηση υπνοδωματίων και χώρων διημέρευσης.

Στο βορρά μπορούν να τοποθετηθούν δευτερεύοντες χώροι με μικρά ή ακόμη και καθόλου ανοίγματα, όπως χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, διάδρομοι, αποθήκες, κτλ. 

Για προσφορά ανακαίνισης και οικονομική ανακαίνιση μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της κατασκευαστικής εταιρείας ανακαινίσεων του Ιωάννη Φούσκα.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved