Γιατί θα πρέπει να τοποθετούμε σκίαστρα (ή αλλα προστατευτικά μέσα) στα κουφώματα;
Τα κτίρια, είτε πρόκειται για κατοικίες είτε για εργασιακούς χώρους, καταναλώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας για θέρμανση, φωτισμό, κλπ. Αναπόφευκτα λοιπόν, το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας έχει αρχίσει να απασχολεί και τους μελετητές του εσωτερικού χώρου, οι οποίοι γνωρίζουν πλέoν ότι με κατάλληλες παρεμβάσεις μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, να εξοικονομήσουν χρήματα στους ιδιοκτήτες και να κάνουν τη ζωή των χρηστών μέσα στα κτίρια ποιοτικότερη.
Ένα από τα σημαντικότερα σημείου του κτιρίου, στο οποίο μπορούν να γίνουν επεμβάσεις αποτελεί το κέλυφος του. Πράγματι, από το κέλυφος, μεταφέρεται η θερμότητα απο μέσα προς τα έξω κατα τη διάρκεια του χειμώνα και απο έξω προς τα μέσα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ως εκ τούτου, ένα κτίριο που δεν είναι καλά μονωμένο καταναλώνει πολύ ενέργεια τοσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι προκειμένου να διατηρεί τη θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου, άνετη. Ένα μεγάλο τμήμα του κελύφους καταλαμβάνουν τα κουφώματα (παράθυρα, μπαλκονόπορτες, κλπ) ενώ από αυτά γίνεται τις περισσότερες φορές η σημαντικότερη μεταφορά θερμότητας.
Το καλοκαίρι, λοιπόν, οι ακτίνες του ηλίου εισέρχονται από τα υαλοστάσια (τζάμια) στο εσωτερικό του κτιρίου και θερμαίνουν το χώρο. Συνεπώς, θα πρέπει να εμποδιστούν με διάφορα συστήματα σκίασης (κουρτίνες, πατζούρια, περσίδες, κλπ). Αντίθετα το χειμώνα, οι ακτίνες του ηλίου είναι καλοδεχούμενες. Τα συστήματα σκίασης, ακόμα και αν τοποθετούνται απο την εσωτερική πλευρά του κτιρίου, μειώνουν αποδεδειγμένα την ενέργεια που καταναλώνεται για την ψύξη του χώρου κατά τους θερινούς μήνες.
Τα συστήματα σκίασης θα πρέπει να ανοιγοκλείνουν ώστε να προσαρμόζονται στις εποχές και στις ανάγκες των χρηστών. Από όλα τα συστήματα οι ρολοκουρτίνες (ρόλλερ) διαθέτουν ένα βασικό πλεονέκτημα:
Σκιάζουν το χώρο και τον διατηρούν δροσερό, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν σε ένα μεγάλο μέρος του φωτός να εισέρχεται στο εσωτερικό.
Το ποσοστό διαφάνειας των κουρτινών αυτών διαφέρει και έτσι υπάρχουν ρολοκουρτίνες που δεν εμποδίζουν καθόλου τη θέα προς τα έξω και άλλες που είναι σχεδόν αδιαφανής. Συνεπώς, ο μελετητής του χώρου θα πρέπει αν ελέγξει όλες τις παραμέτρους, όπως:
- Τον προσανατολισμό των παραθύρων
- Τη θέα
- Το είδος της εργασίας που γίνεται στο χώρο
- Τα επίπεδα του φυσικού φωτός
Αν για παράδειγμα τα παράθυρα βρίσκονται στην δυτική πλευρά, τότε θα πρέπει να επιλεγούν μεμβράνες που θα φιλτράρουν αποτελεσματικά τον ήλιο, ακόμα και αν πρέπει να μειωθεί, σε ένα σημαντικό ποσοστό, το φυσικό φώς. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να βρεθεί η βέλτιστη ισορροπία μεταξύ της ανάγκης για σκίαση και της ανάγκης για φυσικό φωτισμό.
Οι μεμβράνες των ρολών αυτών, κατασκευάζονται σε πολλά σχέδια και χρώματα. Μπορεί ακόμα και να γίνει εκτύπωση πάνω στην επιφάνειά τους. Επίσης μπορούν να ανοιγοκλείνουν με μηχανικό τρόπο ή με τηλεχειρισμό. Τα υλικά κατασκευής τους είναι κυρίως νήματα απο fiberglass ή απο pvc. Υπάρχουν και πιο εξελιγμένα νήματα, όπου οι ίνες επικαλύπτονται με σωματίδια αλουμινίου.
Ένα σημαντικό στοιχείο που καθορίζει, τις ιδιότητες της μεμβράνης (αντανάκλαση, διαφάνεια, κλπ) είναι η πλέξη των ινών και τα ποσοστά κενού/ πλήρους. Αν η πλέξη είναι πυκνή τότε η διαπερατότητα του φωτός και του ηλίου είναι μικρότερη και το αντίστροφο.
Πέρα όμως από την πλέξη και το υλικό της μεμβράνης, το σημαντικότερο στοιχείο που θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψην, αποτελεί το χρώμα της μεμβράνης. Οι σκουρόχρωμες μεμβράνες προστατεύουν καλύτερα από τον ήλιο και διαθέτουν καλύτερη διαφάνεια. Οι ανοιχτόχρωμες μεμβράνες αντανακλούν καλύτερα τη θερμότητα και αφήνουν το φυσικό φως να εισέρχεται στον χώρο.
Συνεπώς, αν σε ένα χώρο είναι σημαντική η συνεχής ύπαρξη άπλετου φυσικού φωτός θα πρέπει να επιλέξετε ανοιχτόχρωμες μεμβράνες. Η πυκνότητα της πλέξης παίζει μικρό ρόλο. Αν όμως, ο προσανατολισμός είναι δυτικός και κατά συνέπεια η επιβάρυνση από τον ήλιο μεγάλη, ίσως θα πρέπει να επιλέξετε σκουρόχρωμες μεμβράνες.