TECLA: το πρώτο οικολογικά βιώσιμο σπίτι που εκτυπώθηκε 3D από ακατέργαστη γη είναι πλέον πραγματικότητα

TECLA: το πρώτο οικολογικά βιώσιμο σπίτι που εκτυπώθηκε 3D από ακατέργαστη γη είναι πλέον πραγματικότητα Photo: Iago Corazza

Μεταφορικά εμπνευσμένο από μια από τις «αόρατες πόλεις» του Italo Calvino, την πόλη σε συνεχή κατασκευή, το όνομα TECLA (Technology and Clay), υπονοεί τον ισχυρό δεσμό μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος συνδυάζοντας την ύλη και το πνεύμα των διαχρονικών αρχαίων σπιτιών με τον κόσμο της τεχνολογικής παραγωγής του 21ου αιώνα.

Οι WASP (World’s Advanced Saving Project) και οι MCA (Mario Cucinella Architects) ολοκλήρωσαν το TECLA, το πρώτο οικολογικό μοντέλο κατοικίας που εκτυπώθηκε 3D εξ ολοκλήρου από τοπική ακατέργαστη γη. Αυτή η πραγματικά καινοτόμος και πρωτοποριακή προσέγγιση σχεδιάστηκε από την αρχή ως κοινό έργο των δύο εταιρειών, οι οποίες συνεργάστηκαν στενά σε όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού και της κατασκευής του έργου.

Δημιουργημένο από το όραμα του Massimo Moretti, ιδρυτή του WASP και από ένα ερευνητικό έργο του Mario Cucinella, ιδρυτή και δημιουργικού διευθυντή της Mario Cucinella Architects, το TECLA ανταποκρίνεται στην ολοένα αυξανόμενη σοβαρή κλιματική έκτακτη ανάγκη, στην ανάγκη για βιώσιμα σπίτια και στο μεγάλο παγκόσμιο ζήτημα της έκτακτης ανάγκης στέγασης που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, ιδιαίτερα στο πλαίσιο επειγουσών κρίσεων που προκαλούνται, για παράδειγμα, από μεγάλες μεταναστεύσεις ή φυσικές καταστροφές.

Tecla 3D printed house WASP MCA interior img3
“Το TECLA δείχνει ότι ένα όμορφο, υγιές και βιώσιμο σπίτι μπορεί να κατασκευαστεί από μια μηχανή, δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες στην τοπική πρώτη ύλη. Το TECLA είναι το δάχτυλο που δείχνει τη Σελήνη. Η Σελήνη είναι το σπίτι, ως εκ γενετής δικαίωμα, για τον καθένα στον πλανήτη. Από το TECLA και μετά, αυτό γίνεται εφικτό.”, ισχυρίζεται ο Massimo Moretti.
“Μας αρέσει να πιστεύουμε ότι το TECLA είναι η αρχή μιας νέας ιστορίας. Θα ήταν πραγματικά εξαιρετικό να διαμορφώσουμε το μέλλον μεταμορφώνοντας αυτό το αρχαίο υλικό με τις τεχνολογίες που διαθέτουμε σήμερα. Η αισθητική αυτού του σπιτιού είναι αποτέλεσμα τεχνικής και υλικής προσπάθειας. Δεν ήταν μόνο μια αισθητική προσέγγιση. Είναι μια τίμια φόρμα, μια ειλικρινής μορφή.", δηλώνει ο Mario Cucinella.

Το TECLA βρίσκεται στη Massa Lombarda της Ραβέννα στην Ιταλία και έχει γίνει υλοποιηθεί χάρη στην έρευνα οικολογικής βιωσιμότητας του SOS (School of Sustainability, εκπαιδευτικό κέντρο που ιδρύθηκε από τον Mario Cucinella), τα πρωτοποριακά ερευνητικά έργα της Mario Cucinella Architects και τη συνεργασία 3D τεχνολογία εκτύπωσης του WASP.
Το TECLA είναι ένα καινοτόμο κυκλικό μοντέλο στέγασης που συγκεντρώνει έρευνα σχετικά με τις παραδοσιακές κατασκευαστικές πρακτικές, τη μελέτη των βιοκλιματικών αρχών και τη χρήση φυσικών και τοπικών υλικών. Πρόκειται για ένα έργο σχεδόν μηδενικών εκπομπών: το περίβλημά του και η χρήση του εξ ολοκλήρου τοπικού υλικού επιτρέπει τη μείωση απορριμμάτων. Αυτό και η χρήση ακατέργαστης γης καθιστούν το TECLA ένα πρωτοποριακό παράδειγμα σπιτιού χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Tecla 3D printed house WASP MCA interior img1Tecla 3D printed house WASP MCA interior img2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η τεχνολογική έρευνα της WASP, που ειδικεύεται στην επιτόπου τρισδιάστατη εκτύπωση από ακατέργαστη γη, οδήγησε σε μια καινοτόμο τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης που ονομάζεται Crane WASP, η πρώτη στον κόσμο που είναι αρθρωτή και πολυεπίπεδη, σχεδιασμένη για την κατασκευή κατασκευαστικών έργων συλλογικά. Το TECLA χρησιμοποιεί δύο συγχρονισμένους βραχίονες εκτυπωτή ταυτόχρονα, χάρη στο λογισμικό που είναι ικανό να βελτιστοποιεί τις κινήσεις, να αποφεύγει συγκρούσεις και να διασφαλίζει βελτιστοποιημένη λειτουργία. Κάθε μονάδα εκτυπωτή έχει επιφάνεια εκτύπωσης 50 τετραγωνικών μέτρων, γεγονός που καθιστά δυνατή την κατασκευή ανεξάρτητων μονάδων στέγασης σε λίγες ημέρες.

Tecla 3D printed house WASP img1
Για αυτό το έργο, οι Mario Cucinella Architects όχι μόνο διερεύνησαν λύσεις στέγασης με τυπικούς αισθητικούς όρους, αλλά μελέτησαν επίσης το σχήμα του κτιρίου σε σχέση με το κλίμα και το γεωγραφικό πλάτος του. Επιπλέον, η σύνθεση του μίγματος της γης ανταποκρίνεται στις τοπικές κλιματικές συνθήκες και η πλήρωση του περιβλήματος είναι παραμετρικά βελτιστοποιημένη για να εξισορροπεί τη θερμική μάζα, τη μόνωση και τον αερισμό σύμφωνα με τις κλιματικές ανάγκες.

Tecla 3D printed house WASP MCA night img2
Το TECLA είναι μια σύνθεση δύο συνεχών στοιχείων που μέσω μιας ημιτονοειδούς συνεχούς καμπύλης καταλήγουν σε δύο κυκλικούς φεγγίτες που μεταφέρουν το «φως ζενίθ». Το άτυπο σχήμα, από τη γεωμετρία έως τις εξωτερικές κορυφογραμμές, επέτρεψε τη δομική ισορροπία της κατασκευής, τόσο κατά τη φάση της τρισδιάστατης εκτύπωσης του κελύφους, όσο και με την ολοκλήρωση της επικάλυψης, δίνοντας ζωή σε ένα οργανικό και οπτικά συνεκτικό σχεδιασμό.

TECLA axonometric cross section no shadingMario Cucinella Architects
Με εμβαδόν περίπου 60 τετραγωνικών μέτρων, περιλαμβάνει περιοχή καθιστικού με κουζίνα και περιοχή ύπνου με βοηθητικές χρήσεις. Τα έπιπλα, εν μέρει εκτυπωμένα με τοπική γη και ενσωματωμένα στη δομή και εν μέρει σχεδιασμένα για ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση αντικατοπτρίζουν τη φιλοσοφία ενός κυκλικού μοντέλου σπιτιού.

TECLA PlanMario Cucinella Architects


Το TECLA μπορεί να ολοκληρωθεί με 200 ώρες εκτύπωσης, 350 στρώσεις πάχους 12 mm, 150 χιλ. διέλασης, 60 κυβικά μέτρα φυσικών υλικών.
Το μοντέλο στέγασης είναι εξ ολοκλήρου στην Ιταλία και εκτός από τους Mario Cucinella Architects και την WASP, συμμετέχουν μόνο ιταλικές εταιρείες.


Photo: Iago Corazza

WASP – World’s Advanced Saving Project 

Tiziana Teghini
Press office
T: +39 0545 87858
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 
 
MC A - Mario Cucinella Architects
Federica Provaroni
Head of Marketing & Communications
T +39 051 631 3381  
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

 
Απόδοση κειμένου στα ελληνικά: Ιφιγένεια Κωτίτσα, Αρχιτέκτων Μηχανικός
 
Η Ιφιγένεια Κωτίτσα διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο και είναι αρθρογράφος αρχιτεκτονικής και interior design στο decobook.gr & decosoup.com. Παράλληλα προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες αρχιτεκτονικής και διακόσμησης.
 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved