Σκάλες: Βασικοί κανόνες άνεσης και ασφάλειας

Μία σκάλα εκτός από εντυπωσιακή πρέπει κυρίως να είναι άνετη και ασφαλής. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πληρούνται μια σειρά προδιαγραφές όπως οι παρακάτω:

  • Όλα τα πατήματα πρέπει να έχουν το ίδιο πλάτος και όλα τα ρίχτια πρέπει να έχουν το ίδιο ύψος.
  • Τα σκαλοπάτια δεν πρέπει να είναι απότομα.
  • Το πλάτος μιας σκάλας εξαρτάται από το μέγεθος και τον τύπο του κτιρίου (π.χ για εσωτερική σκάλα κατοικίας το κατάλληλο πλάτος είναι 100cm).
  • Πρέπει να προβλέπουμε πλατύσκαλο μετά από ορισμένα πατήματα (συνήθως 18).

Πώς καθορίζεται η κλίση της σκάλας:

Η κλίση της σκάλας εξαρτάται από την αριθμητική σχέση μεταξύ ύψους και πλάτους ενός σκαλοπατιού στη θέση της γραμμής ανάβασης της σκάλας.

Κλίση σκάλας = Ρίχτι / Πάτημα.

Μαθηματικοί τύποι για τη σχέση ριχτιού και πατήματος:

Τύπος βηματισμού = 2ρίχτια+πάτημα = 63 cm. (Η τιμή 63 cm προκύπτει από το μέσο όρο βηματισμού ενός ενήλικου ατόμου).

Τύπος άνεσης = πάτημα - ρίχτι = 12 cm.

Τύπος ασφάλειας = πάτημα + ρίχτι = 46 cm.

Το ύψος και το πλάτος των σκαλοπατιών

Το ύψος του κάθε σκαλοπατιού πρέπει να είναι από 14 εώς 20 εκ. Το πλάτος του κάθε σκαλοπατιού πρέπει να είναι από 26 εως 32 εκ.

Για κύριες σκάλες: Το ελάχιστο πλάτος πατήματος πρέπει να είναι 25cm, ενώ το μέγιστο ύψος του ριχτιού πρέπει να είναι 18cm.

Συνήθη ύψη σκάλας:

  • Σκάλες σε κήπους και εξωτερικούς χώρους: 14-15 εκ.
  • Θέατρα, κινηματογράφοι: 16 εκ.
  • Σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες: 16-17 εκ.
  • Κατοικίες: 17-18 εκ.
  • Βοηθητικές σκάλες: έως 20 εκ.

Ποιό πρέπει να είναι το ελάχιστο ελεύθερο ύψος της σκάλας;

Το ελάχιστο ελέυθερο ύψος σε κάθε σημείο της σκάλας πρέπει να είναι 220cm.

Τα κιγκλιδώματα έχουν ένα ελάχιστο ύψος 100cm με ελάχιστη απόσταση μεταξύ των στοιχείων του κάγκελου 15cm.

Σχετικά Άρθρα

  • Ο σχεδιασμός της σκάλας Ο σχεδιασμός της σκάλας

    Στα κλιμακοστάσια δημιουργούνται φθορές από τη συχνή χρήση. Η ανακαίνιση σπιτιού αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξετε τα υλικά επένδυσης της σκάλας, το φωτισμό και τα κιγκλιδώματα ενώ θα πρέπει να εξετάσετε και θέματα ασφάλειας. Η κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα διαθέτει εξειδικευμένους μελετητές που σχεδιάζουν και οργανώνουν την ανακαίνιση από την μεταφορά των μπαζών μέχρι τους χρωματισμούς και τα υλικά.

    Οι σκάλες ή κλίμακες αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά στοιχεία, που ενώνουν επίπεδα με υψομετρική διαφορά, είτε πρόκειται για επίπεδα εσωτερικών χώρων (κατοικίες, γραφεία, βιομηχανικοί χώροι κτλ) είτε εξωτερικών χώρων (πάρκα, κήποι, πλατείες κτλ).

    Για να σχεδιαστεί σωστά μια σκάλα, ο μελετητής θα πρέπει να γνωρίζει τα παρακάτω δεδομένα:

    • Την υψομετρική διαφορά μεταξύ των επιπέδων.
    • Τη χρήση της σκάλας. Για παράδειγμα οι προδιαγραφές μιας σκάλας ενός πάρκου είναι διαφορετικές από τις προδιαγραφές μιας σκάλας κατοικίας ή σχολείου.
    • Την κυκλοφορία της σκάλας. Το στοιχείο αυτό θα καθορίσει το πλάτος, την επιθυμητή αντοχής, ακόμη και τα υλικά που θα τοποθετηθούν. Αν για παράδειγμα σχεδιάζουμε μια σκάλα σε μια δημόσια υπηρεσία ή σε ένα πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο, τότε θα πρέπει να επιλέξουμε υλικά που αντέχουν στη βαριά κυκλοφορία.
    • Τα χαρακτηριστικά των χρηστών. Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι αποτελούν μερικές από τις κατηγορίες χρηστών που έχουν ειδικές ανάγκες. Αν για παράδειγμα σχεδιάζουμε μια σκάλα σε ένα παιδικό σταθμό θα μπορούσαμε να προσαρμόσουμε τα μεγέθη (ύψος ριχτιού, πλάτος σκάλας, ύψος χειρολαβής κτλ) στο μέγεθος των παιδιών. Για παράδειγμα, ο χειρολισθήρας για τους ενήλικες τοποθετείται σε ύψος 1 μέτρο από το σκαλοπάτι ενώ για τα παιδιά σε ύψος 60 εκ. Επίσης, τα παιδιά πολλές φορές χρησιμοποιούν τα κιγκλιδώματα ως παιχνίδι και για αυτό συνιστάται να μην επιλέγονται σχέδια κιγκλιδωμάτων που ευνοούν το σκαρφάλωμα. Οι αποστάσεις επίσης μεταξύ των ράβδων πρέπει να είναι μικρότερες από 11 εκ. έτσι ώστε να μην περνούν τα παιδιά ανάμεσα. Αν η σκάλα χρησιμοποιείται από ηλικιωμένα άτομα θα πρέπει να διαθέτει χαρακτηριστικά, όπως χειρολισθήρες στον τοίχο, που κάνουν τη χρήση ευκολότερη και ασφαλέστερη.
    • Τη διαθέσιμη επιφάνεια. Οι σκάλες καταλαμβάνουν αρκετά μεγάλη επιφάνεια. Ωστόσο, μερικοί τύποι κλιμάκων εξοικονομούν χώρο, όπως για παράδειγμα οι κυκλικές σκάλες και οι σκάλες σε σχήμα Π με σφηνοειδή σκαλοπάτια., ενώ άλλοι τύποι απαιτούν περισσότερο χώρο, όπως για παράδειγμα οι ευθύγραμμες σκάλες και οι σκάλες με πλατύσκαλα.

    Οι ελάχιστες διαστάσεις ενός κλιμακοστασίου αλλά και η ύπαρξη πλατύσκαλων ορίζονται από τους κανονισμούς (γενικός οικοδομικός κανονισμός και πυρασφάλεια). Υπάρχουν όμως και γενικοί κανόνες εργονομίας που συντελούν στην κατασκευή μιας ασφαλούς και άνετης σκάλας.

    Σε χώρους δημόσιας χρήσης (νοσοκομεία, ξενοδοχεία, υπηρεσίες, εμπορικά κέντρα) αλλά και σε ιδιωτικούς χώρους όπου κυκλοφορούν άτομα με ειδικές ανάγκες και άτομα με κινητικές δυσκολίες, θα πρέπει να προβλέπονται και εναλλακτικοί τρόποι κυκλοφορίας, όπως ανελκυστήρες, ράμπες και αναβατόρια. Σε χώρους όπου απαιτείται η μεταφορά προϊόντων τα κλιμακοστάσια δεν εξυπηρετούν και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ράμπες και ανελκυστήρες.

    Το πλάτος της σκάλας ορίζεται από το φόρτο της κυκλοφορίας. Όσον αφορά στις βαθμίδες (σκαλοπάτια) η αναλογία ύψους (ρίχτι) και πατήματος είναι 2υ+π=63 (ύ είναι το ύψος του ριχτιού, π το πάτημα ενώ 63 εκατοστά είναι το μέσο μήκος βηματισμούς ενός ενήλικα).

    Επίσης το πάτημα καλό είναι να μην υπερβαίνει τα 19 εκατοστά ενώ το ύψος του σκαλοπατιού να μην υπερβαίνει τα 28 εκατοστά.

    Διαβάστε μικρά μυστικά για επιτυχημένη ανακαίνιση διαμερίσματος και σπιτιού.

    Οι διαστάσεις των σκαλοπατιών πρέπει να διατηρούνται σταθερές σε όλη την σκάλα. Σε διαφορετική περίπτωση είναι πιθανόν να συμβούν ατυχήματα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο χρήστης προσαρμόζει το ρυθμό ανάβασης ή κατάβασης της σκάλας, ήδη από τα πρώτα βήματά του, και σε περίπτωση που κάποιο σκαλοπάτι έχει διαφορετικό ύψος τότε είναι πιθανόν να σκοντάψει.

    Τα πλατύσκαλα πρέπει να τοποθετούνται σε σκάλες μεγάλης κυκλοφορίες και σε σκάλες μεγάλου μήκους. Ωστόσο καταλαμβάνουν πολύ χώρο στην κάτοψη. Το βασικό πλεονέκτημα των πλατύσκαλών είναι η ασφάλεια, καθώς σε περίπτωση πτώσης ανακόπτεται η πτώση. Επίσης λειτουργεί και ως σημείο στάσης και ξεκούρασης. Τα πλατύσκαλα είναι απαραίτητα σε σκάλες δημοσίων υπηρεσιών, εκπαιδευτικών κτιρίων, κτιρίων με ειδικές ανάγκες πυρασφάλειας κτλ.

    Όσον αφορά στις σπειροειδής σκάλες, συνιστάται να σχεδιάζονται για δεξιόστροφη ανάβαση, έτσι ώστε κατά την κάθοδο ο χειρολισθήρας να βρίσκεται στη δεξιά πλευρά.

  • Σκάλες με δυναμικό σχεδιασμό και υψηλή ποιότητα Σκάλες με δυναμικό σχεδιασμό και υψηλή ποιότητα

    Ένα ιδιαίτερο μορφολογικό και λειτουργικό στοιχείο του χώρου, η σκάλα συμμετέχει καθοριστικά στην οργάνωση του χώρου λειτουργικά και αισθητικά. Οι σύγχρονες τάσεις στο σχεδιασμό απαιτούν έμπνευση, ποιότητα και κατασκευαστική αρτιότητα στο σημαντικό αυτό στοιχείο του χώρου.

  • Σκάλες: Η βασική ορολογία Σκάλες: Η βασική ορολογία

    Η βασική ορολογία των στοιχείων μιας σκάλας.

    Τα βασικά στοιχεία μιας σκάλας είναι:

    • Τα σκαλοπάτια (ή βαθμίδες): Είναι τα επιμέρους τμήματα που αυξάνουν σταδιακά την στάθμη τους (την κάθετη απόσταση από το πάτωμα) προκειμένου να καλύψουν μια ορισμένη υψομετρική διαφορά.
    • Πάτημα (ή πάτημα βαθμίδας): Είναι η οριζόντια επιφάνεια του κάθε σκαλοπατιού πάνω στην οποία πατούν οι χρήστες προκειμένου να ανέβουν την σκάλα (το πλάτος του κάθε σκαλοπατιού).
    • Ρίχτι (ή ύψος βαθμίδας): Είναι η κάθετη απόσταση μεταξύ δύο διαδοχικών πατημάτων (το ύψος του κάθε σκαλοπατιού).
    • Ακμή βαθμίδας: Η τομή του πατήματος και του ριχτιού.
    • Γραμμή ανάβασης: Είναι η νοητή γραμμή που δείχνει την πορεία του ανθρώπου που ανεβαίνει ή κατεβαίνει την σκάλα. Ορίζεται περίπου σε απόσταση 60-65 εκατοστών από την εσωτερική πλευρά της σκάλας. Θεωρητικά, πάνω στην γραμμή ανάβασης, τα πλάτη των σκαλοπατιών (τα πατήματα) πρέπει να είναι ίσα.
    • Κλίση σκάλας: Είναι ο λόγος του ύψους προς το πλάτος του κάθε σκαλοπατιού, δηλαδή είναι η κλίση με την οποία είναι κατασκευασμένος ο κάθε βραχίονας. Ρίχτι/ Πάτημα= κλίση σκάλας.
    • Κλιμακοστάσιο: Είναι ο χώρος (ανοιχτός ή κλειστός) μέσα στον οποίο βρίσκεται η σκάλα.
    • Πλάτος σκάλας: Είναι το μήκος των σκαλοπατιών. Όσο πιο μεγάλο είναι το πλάτος της σκάλας τόσο μεγαλύτερος είναι και αριθμός ατόμων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ταυτόχρονα την σκάλα.
    • Πλατύσκαλο: Είναι το οριζόντιο επίπεδο, το οποίο παρεμβάλλεται ανάμεσα στα σκαλοπάτια και έχει μεγαλύτερη επιφάνεια από αυτά. Χρησιμεύει για ξεκούραση, για αλλαγή κατεύθυνσης (αν υπάρχουν περισσότεροι από ένας βραχίονες) ή μπορεί να βρίσκεται και στο τέλος της σκάλας (ως ένα μεγαλύτερο κεφαλόσκαλο)
    • Βραχίονες ή κλαδοι: Είναι μια ομάδα σκαλοπατιών που βρίσκονται ανάμεσα στα πλατύσκαλα.
    • Ουρανός: Είναι η κάτω επιφάνεια της σκάλας (όταν η σκάλα δεν είναι σε επίχωση).
    • Φανάρι: Είναι το κενό που δημιουργείται μεταξύ δύο βραχιόνων, όταν η σκάλα έχει σχήμα Π.
    • Κεφαλόσκαλο: Είναι το τελευταίο σκαλοπάτι της σκάλας και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το επίπεδο του ορόφου, στον οποίο καταλήγει η σκάλα.
    • Κιγκλίδωμα ή κάγκελο: Είναι η κατασκευή που προστατεύει τις ανοιχτές πλευρές της σκάλας. Παρόλα αυτά σε σκάλες με μεγάλο πλάτος, μπορεί να τοποθετηθεί κιγκλίδωμα και στο μέσο της σκάλας, προκειμένου να βοηθάει τον χρήστη κατά την ανάβαση και κατάβαση.
    • Ύψος σκάλας: Είναι η υψομετρική διαφορά (κάθετη απόσταση) μεταξύ των δύο πατωμάτων που συνδέει η σκάλα.
    • Ελεύθερο ύψος: Η κάθετη απόσταση από ένα πάτημα μέχρι τον ουρανό στην ίδια θέση.
    • Ανάπτυγμα ή μήκος σκάλας: Ονομάζεται το άθροισμα των πατημάτων και των πλατύσκαλων (αν υπάρχουν) της σκάλας κάθε ορόφου.
    • Βαθμιδοφόρος: Είναι το κεκλιμένο στοιχείο πάνω στο οποίο στηρίζονται στα σκαλοπάτια.
    • Χειρολισθήρας: Ονομάζεται το ανώτερο στοιχείο του κιγκλιδώματος, το οποίο πιάνει ο χρήστης κατά την ανάβαση ή κατάβαση.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decobook.gr

© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved