Τα βασικά κατασκευαστικά στοιχεία μιας σκάλας

Η σκάλα ή αλλιώς κλίμακα αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία των εσωτερικών χώρων. Φυσικά, η σκάλα εξυπηρετεί πρωτίστως πρακτικούς λόγους, καθώς κατασκευάζεται προκείμενου να συνδέσει δύο επίπεδα που βρίσκονται σε διαφορετικό ύψος, όπως για παράδειγμα δύο ορόφους ή δύο επίπεδα με διαφορετικές στάθμες.

Εκτός από τη σκάλα, μια άλλη λύση που χρησιμοποιούνται για να συνδεθούν επίπεδα με διαφορετικές στάθμες μεταξύ τους, είναι τα κεκλιμένα επίπεδα, ή αλλιώς ράμπες. Επίσης υπάρχουν και τα μηχανικά μέσα κατακόρυφης επικοινωνίας, όπως είναι οι ανελκυστήρες, οι κυλιόμενες σκάλες και οι κινητοί διάδρομοι.

Τι ονομάζουμε κλιμακοστάσιο; Κλιμακοστάσιο ονομάζουμε το χώρο μέσα στον οποίο κατασκευάζεται η σκάλα. Στις κατοικίες, καλό είναι το κλιμακοστάσιο να παρέχει τη δυνατότητα για φυσικό φωτισμό και αερισμό. Επίσης, σε χώρους συγκέντρωσης κοινού όπως σε υπηρεσίες, σε πολυώροφα καταστήματα αλλά και σε ξενοδοχεία θα πρέπει να λαμβάνονται ικανοποιητικά μέτρα πυροπροστασίας. Συνεπώς, αν σκοπεύετε να προβείτε σε ανακαίνιση ξενοδοχείου τότε θα πρέπει να σκεφτείτε και την παράμετρο της πυρασφάλειας.

Τα βασικά κατασκευαστικά στοιχεία μιας σκάλας είναι:

  • Το σκαλοπάτι (ονομάζεται αλλιώς και βαθμίδα). Στην ίδια σκάλα, τα σκαλοπάτια πρέπει να έχουν τις ίδιες διαστάσεις, δηλαδή την ίδια διάσταση ριχτιού και πατήματος. Αυτή η ομοιόμορφα εξασφαλίζει την ασφαλή χρήση της σκάλας, επειδή ο χρήστης καθώς ανεβαίνει και κατεβαίνει αποκτά ένα ρυθμό. Σε περίπτωση που κάποιο σκαλοπάτι έχει διαφορετικές διαστάσεις (για παράδειγμα το ρίχτι ενός σκαλοπατιού είναι πιο χαμηλό ή πιο ψηλό από τα υπόλοιπα) υπάρχει πιθανότητα ο χρήστης να σκοντάψει στο συγκεκριμένο σκαλοπάτι.
  • Το πλατύσκαλο είναι το οριζόντιο επίπεδο που παρεμβάλλεται μεταξύ σκαλοπατιών. Τα πλατύσκαλο κάνει την ανάβαση πιο άνετη και ασφαλή.
  • Το φανάρι ή φανός είναι το κενό μεταξύ των βραχιόνων σε μια σκάλα που έχει σχήμα Π. Το πλάτος του φαναριού δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 10 εκ.
  • Ο βραχίονας μιας σκάλας είναι το τμήμα ανάμεσα σε δύο πλατύσκαλα.
  • Ο ουρανός είναι η κάτω επιφάνεια της σκάλας και αφορά κυρίως σκάλες από οπλισμένο σκυρόδεμα.
  • Το κιγκλίδωμα προστατεύει το χρήστη από πτώση και τον βοηθάει στην ανάβαση και κατάβαση της σκάλας. Τα κιγκλιδώματα κατασκευάζονται από διάφορα υλικά όπως αλουμίνιο, σίδερο, ξύλο.

Η σκάλα αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία στη διακόσμηση ενός χώρου. Ωστόσο ο σχεδιασμός της έχει πολλές απαιτήσεις και πρέπει να γίνεται από έμπειρο τεχνικό προσωπικό. Στην ανακαίνιση είναι δύσκολο να κατεδαφίσετε και να ξαναφτιάξετε μια υφιστάμενη σκάλα, ειδικά αν είναι κατασκευασμένη από σκυρόδεμα και αποτελεί μέρος του φέροντος οργανισμού του κτιρίου. Ωστόσο μπορείτε να αλλάξετε τα υλικά επένδυσης της σκάλας, το κιγκλίδωμα καθώς και το φωτισμό και τη διακόσμηση του κλιμακοστασίου. Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές μπορείτε να επισκεφτείτε το blog της κατασκευαστικής εταιρείας ανακαινίσεων του Ιωάννη Φούσκα.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved