Επενδύσεις τοίχων: Οι πιο συνηθισμένες επιλογές.

Κεραμικά πλακάκια, πλακάκια με σχέδια Κεραμικά πλακάκια, πλακάκια με σχέδια

Επενδύσεις τοίχων ονομάζονται οι κατασκευές που τοποθετούνται στις κατακόρυφες επιφάνειες των τοίχων. Μετά την επένδυση, οι ιδιότητες του τοίχου (πχ. αντοχή στη υγρασία, αδιαπερατότητα από την υγρασία, ανθεκτικότητα κτλ.) αλλά και η αισθητική του τοίχου, αλλάζουν σημαντικά. Η επένδυση μπορεί να γίνεται για πρακτικούς λόγους, για παράδειγμα για να αυξήσουμε τις αδιάβροχες ιδιότητες της επιφάνειας) ή για καθαρά διακοσμητικούς λόγους.

Οι τύποι επενδύσεων είναι ποικίλοι αλλά οι πιο σημαντικοί είναι:

  • Τα επιχρίσματα.
  • Η επένδυση με πλάκες διαφόρων διαστάσεων.
  • Η επένδυση με πλακίδια και ψηφίδες.
  • Η επένδυση με πλάκες ή λωρίδες ξύλου, μετάλλου, πλαστικού κτλ.

Τα επιχρίσματα είναι ο πιο τυπικός τρόπος επένδυσης τοιχοποιίας, ειδικά αν πρόκειται για τοίχο από τούβλα (οπτοπλινθοδομή). Κατά κανόνα, μετά το επίχρισμα οι τοίχοι βάφονται με ακρυλικά χρώματα, αν και υπάρχουν επιχρίσματα που δεν χρειάζονται βάψιμο. Το βάψιμο μπορεί να γίνει αφού προηγηθεί στοκάρισμα και σπατουλάρισμα του τοίχου οπότε προκύπτει λεία επιφάνεια (σπατουλαριστό) είτε αμέσως πάνω στο επίχρισμα οπότε διακρίνεται η υφή του επιχρίσματος.

Η επένδυση με πλάκες αφορά συνήθως τις επενδύσεις με μάρμαρο, τραβερτίτη ή γρανίτη. Γενικά ο συγκεκριμένος τύπος επένδυσης θεωρείται ακριβή επιλογή λόγου του κόστους του υλικού αλλά και της δύσκολης στερέωσης. Αν πρόκειται για πλάκες μικρού πάχους (2-3 εκ), τότε μπορούν να τοποθετηθούν στον τοίχο με τσιμεντοκονία και ειδικά άγκιστρα. Ανάμεσα στις πλάκες πρέπει να αφήνεται αρμός για τη διαστολή των πλακών. Επίσης, ένας ιδιαίτερα δημοφιλής τρόπος επένδυσης με πλάκες μεγάλων διαστάσεων είναι η στερέωσή τους πάνω σε χαλύβδινο σκελετό.

Οι επενδύσεις με πλακάκια γίνονται κατά κανόνα σε εσωτερικούς τοίχους και ιδιαίτερα στα μπάνια και στις κουζίνες. Σήμερα, η επικρατέστερη επιλογή για κατασκευή ή ανακαίνιση μπάνιου, και για κατασκευή ή ανακαίνιση κουζίνας είναι τα κεραμικά πλακάκια. Τα πλακάκια κολλιούνται στους τοίχους με τσιμεντοκονία ή ειδικές κόλλες. Κατά την τοποθέτηση χρησιμοποιούνται οδηγοί και ειδικοί πλαστικοί σταυροί για τους μεταξύ των πλακιδίων αρμούς. Μετά την τοποθέτηση, το στέγνωμα της κόλλας και την αφαίρεση των πλαστικών οδηγών οι αρμοί γεμίζουν με κονίαμα.

Με ψηφίδες επενδύονται κυρίως εσωτερικοί τοίχοι. Η επένδυση με ψηφίδες παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την επένδυση με κεραμικά πλακάκια. Σημαντικό πλεονέκτημα των ψηφίδων είναι η δυνατότητα επένδυσης καμπύλων επιφανειών. Οι ψηφίδες διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων, χρωμάτων και υφών. Οι επενδύσεις στους τοίχους αποτελούν μια σημαντική επιλογή που αλλάζουν την αισθητική και τις ιδιότητες στους τοίχους. Επίσης είναι ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή αν πρόκειται για αποκατάσταση και ανακαίνιση παλαιών διαμερισμάτων. Για συμβουλές αλλά και για έναν οικονομικό προϋπολογισμό ανακαίνισης μπορείτε να επισκεφτείτε την κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα.

www.anakainisispitiou.gr

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved