Εσωτερική τοιχοποιία με γυψοσανίδες

Εσωτερική τοιχοποιία με γυψοσανίδες http://en.wikipedia.org/wiki/File:Drywall.jpg

Τα τελευταία χρόνια, στο σχεδιασμό του εσωτερικού χώρου παρατηρούμε αντικατάσταση της παραδοσιακής μορφής τοιχοποιίας (από τούβλα) με τη χρήση ελαφρύτερων τοίχων, μικρότερου πάχους και βάρους.

Πρόκειται για τους τοίχους από γυψοσανίδες. Η μέθοδος δόμησης με γυψοσανίδες συχνά ονομάζεται ξηρή δόμηση.

Το 1894 ο Αμερικανός Augustin Sacket δημιούργησε ένα νέο υλικό δόμησης χρησιμοποιώντας ορυκτό γύψο και κετσέ από χαρτί, που εξελίχθηκε στο πλέον σύγχρονο υλικό δόμησης. Σήμερα, οι γυψοσανίδες ή γυψόπλακες κατασκευάζονται με ορυκτό γύψο (ο οποίος ανακατεύεται με φυτικές ίνες ή πριονίδια ξύλου και νερό) και επενδύεται και από τις δύο πλευρές με πεπιεσμένο χαρτί.

Με τη χρήση γυψοδανίδων, μπορούν να δημιουργηθούν εσοχές στους τοίχους και να τοποθετηθεί κρυφός φωτισμός (πίσω από τις γυψοσανίδες)

Οι γυψοσανίδες προσφέρουν γρήγορη, καθαρή και οικονομική δόμηση, φιλική στο χρήστη. Είναι υλικό πυράντοχο και μη αναφλέξιμο και μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για πυροπροστατευτικά χωρίσματα, επενδύσεις τοίχων, προστατευτικές επενδύσεις μεταλλικών δομικών στοιχείων κλπ.

Οι τοίχοι από γυψοσανίδα έχουν περιορισμένο βάρος και δεν επιβαρύνουν το σκελετό των κτιρίων ιδιαίτερα στις ανακαινίσεις. Έχουν καλές μηχανικές αντοχές, που μπορούν να βελτιωθούν περισσότερο με ίνες, πλέγματα ινών ή ειδικά τεμάχια για την προστασία ακμών, γωνιών, κτλ.

Τα ελαφρά αυτά χωρίσματα, χρειάζονται ένα σκελετό (από μέταλλο ή ξύλο) πάνω στον οποίο να στερεωθούν οι γυψοσανίδες. Η τελική κατασκευή έχει μικρό πάχος και έτσι προσφέρεται περισσότερος ωφέλιμος χώρος στο εσωτερικό των κτιρίων.

Με γυψοσανίδες μπορούν να δημιουργηθούν σύνθετες κατασκευές με εσοχές και ράφια.

Στο ενδιάμεσο κενό (δηλαδή μεταξύ δύο γυψοσδανίδων) μπορούν να τοποθετηθούν κατάλληλα υλικά προσφέροντας θερμομόνωση, ηχομόνωση και πυροπροστασία. Εκεί ενσωματώνονται όλες οι μηχανολογικές, ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις.

Οι επιφάνειες των τοίχων δε χρειάζονται σοβάτισμα και μπορούμε να τοποθετήσουμε πλακίδια, να βάψουμε, να επενδύσουμε με ταπετσαρία ή άλλα διακοσμητικά υλικά. Ακριβώς, επειδή ο τοίχος δεν χρειάζεται σοβάτισμα, το κτίσιμό του, είναι πολύ γρηγορότερο απο το κτίσιμο με τούβλα.

Οι γυψοσανίδες κόβονται εύκολα με κοινό κοπίδι ή ξυλοπρίονο, ανάλογα με το πάχος των σανίδων και οι οπές ανοίγονται με κυκλικό κοπίδι ή τρυπάνι. Οι γυψοσανίδες είναι ευπαθείς στην υγρασία, και για αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε υγρούς χώρους, όπως για παράδειγμα στο χώρο του μπάνιου. Στην περίπτωση αυτή, επιλέγεται η τσιμεντοσανίδα.

Σχετικά Άρθρα

  • Ψευδοροφές: τύποι και δυνατότητες Ψευδοροφές: τύποι και δυνατότητες

    Σήμερα οι απαιτήσεις σχεδιασμού, λειτουργικότητας και αισθητικής στις σύγχρονες κατασκευές, έχουν δημιουργήσει την ανάγκη διαμόρφωσης στοιχείων κατάλληλων για τις οροφές των χώρων. Πρόκειται ουσιαστικά για επίπεδα ή καμπυλόμορφα τρισδιάστατα στοιχεία από διάφορα υλικά που τοποθετούνται χαμηλότερα από την πλάκα οροφής σκυροδέματος, δημιουργώντας ένα κενό ανάμεσα τους. Μάλιστα σε ειδικά κτίρια, όπως σε νοσοκομεία το κενό ανάμεσα στην πλάκα σκυροδέματος και την ψευδοροφή, έχει τέτοιο ύψος ώστε να σχηματίζει ένα ολόκληρο όροφο για την εγκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού.

    Εκτός από την καθοριστική συμβολή τους στη διαμόρφωση της αισθητικής του χώρου, στην ανάκλαση, απορρόφηση και διάχυση του φυσικού φωτισμού των χώρων, με τη χρήση των ψευδοροφών λύνονται πολλά κατασκευαστικά προβλήματα.

    Οι ψευδοροφές προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες

    Οι ψευδοροφές προσφέρουν κάλυψη των δικτύων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, των συστημάτων ανίχνευσης και κατάσβεσης φωτιάς, των καναλιών εξαερισμού κ.λ.π. Επίσης δίνουν τη δυνατότητα τοποθέτησης θερμομονωτικών, ηχομονωτικών και πυράντοχων υλικών στο ενδιάμεσο κενό με την οροφή.

    Ελαττώνουν το ύψος των χώρων και έτσι μειώνεται το κόστος θέρμανσης και βελτιώνεται η ακουστική τους. Χρησιμοποιούνται για προστασία σε συνθήκες υψηλής υγρασίας (πισίνες, λουτρά ξενοδοχείων).

    Γενικά, ένας από τους σημαντικότερους λόγους, που γίνονται οι οροφές σε απόσταση από την κάτω πλευρά της πλάκας είναι για να μπορούν να ενταχθούν στο κενό οι διάφορες ηλεκτρο-μηχανολογικές εγκαταστάσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, τα τμήματα της οροφής θα πρέπει να είναι αφαιρούμενα έτσι ώστε οι εγκαταστάσεις να είναι επισκέψιμες.

    Ανάλογα με το υλικό, η ψευδοροφή μπορεί να έχει και ηχοαπορροφητικές ιδιότητες. Η δυνατότητα αυτή χρειάζεται σε χώρους μουσείων, ωδείων, συνεδριακών χώρων, αιθουσών εκδηλώσεων, θεάτρων, κλπ.

    Τέλος οι ψευδοροφές δίνουν μεγαλύτερη ελευθερία στην εγκατάσταση των φωτιστικών σωμάτων. Τα φωτιστικά σώματα μπορούν:

    • Να στερεώνονται στην οροφή
    • Να αναρτώνται από την οροφή
    • Να ενσωματώνονται στην οροφή.

    Προσοχή στην ηχομόνωση

    Οι ψευδοροφές τοποθετούνται συχνά για να προσφέρουν ηχομόνωση μεταξύ δυο οροφών. Όμως, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί όταν η ψευδοροφή διέρχεται από δυο οριζόντιους χώρους και το κάθετο διαχωριστικό που χωρίζει τους δύο χώρους μεταξύ τους, σταματάει στην ψευδοροφή. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να τοποθετηθεί κάθετο ηχομονωτικό φράγμα πάνω από την ψευδοροφή. Πριν την ανακαίνιση σπιτιού σας και την κατασκευή ψευδοροφών ερευνηστε προσεκτικά τα θέματα ηχοπροστασίας.

    Πυροπροστασία

    Ανάλογα με τη χρήση του χώρου η ψευδοροφή θα πρέπει να έχει αντοχή στην φωτιά, να μην αναφλέγεται εύκολα και ενδεχόμενα να χρειάζεται να προστατεύει την υπερκατασκευή ή να πρέπει να εμποδίζει την επιφανειακή μετάδοση της φωτιάς.

    Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην περίπτωση μετάδοσης της φωτιάς μέσα από το κενό, καθώς τα συστήματα πυρόσβεσης αφορούν το χώρο κάτω από την ψευδοροφή. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στην αντοχή του συστήματος ανάρτησης για να μην καταρρεύσει η οροφή από τη φωτιά.

    Τύποι ψευδοροφών

    Ανάλογα με τον τρόπο στήριξης του, οι ψευδοροφές διακρίνονται σε σταθερές (απευθείας στερέωση στην οροφή με δοκούς), αναρτημένες (ανάρτηση με ειδικά εξαρτήματα από την οροφή) και αυτοφερόμενες (στερέωση στους περιμετρικούς τοίχους με δικό τους σκελετό). Ανάλογα με την μορφή τους διακρίνονται σε επίπεδες, καμπύλες, κυψελωτές. Ανάλογα με την εμφάνισή τους διακρίνονται σε ενιαίες και εμφανούς σκελετού.

    Open Floor Plan Living Room Pittsburgh

    Διάκριση ψευδοροφών ανάλογα με το υλικό τους

    Οι ψευδοροφές αποτελούνται συνήθως από τυποποιημένα στοιχειά και τις διακρίνουμε κυρίως:

    • Στις ξύλινες όπου λωρίδες ξύλου (σανίδες ή ραμποτέ) ή ταμπλάδες αναρτώνται πάνω σε ξύλινο ή μεταλλικό σκελετό. Για οικονομικότερες λύσεις υπάρχουν ψευδοροφές από βιομηχανικά προϊόντα ξύλου.
    • Στις οροφές από πλάκες ορυκτών ινών πάνω σε αφανή ή εμφανή σκελετό. Πρόκειται για σταθερή κατασκευή με σύγχρονη εμφάνιση με πολλές εφαρμογές στον εσωτερικό χώρο.
    • Στις μεταλλικές, όπου μεταλλικά φύλλα αναρτώνται πάνω σε μεταλλικό σκελετό. Τα μεταλλικά φύλλα μπορούν να είναι διάτρητα, πλήρη, κυματοειδή, κλπ. Ψευδοροφές επίσης κατασκευάζονται από λωρίδες αλουμινίου, οριζόντιες ή κάθετες (λαμελλωτές).
    • Στις οροφές από πλαστικά φύλλα πάνω σε μεταλλικό σκελετό.
    • Στις οροφές από γυψοσανίδες, αναρτημένες πάνω σε μεταλλικό (συνήθως) σκελετό. Μάλιστα, στην περίπτωση κατασκευής ψευδοροφών από γυψοσανίδες και επειδή χρησιμοποιείται κολλητική ταινία στα σημεία που ενώνονται οι γυψοσανίδες μεταξύ τους, η επιφάνεια μπορεί να αποκτήσει μια ενιαία όψη χωρίς αρμούς και ενώσεις. Η κατασκευή των ψευδοροφών με γυψοσανίδες είναι γρήγορη και προσφέρει σταθερότητα, άριστη ηχομόνωση, βελτιωμένη ακουστική χώρου, αντοχή στη φωτιά.

    πηγή εικόνας: https://www.american-acoustics.com/blog/types-of-acoustic-ceilings-and-how-to-choose-the-right-one

    Υπάρχουν ψευδοροφές ειδικών απαιτήσεων από κατάλληλα υλικά για ορισμένους χώρους (ψευδοροφές χώρων υγιεινής, ηχοαπορροφητικές κτλ). Σε ειδικούς επαγγελματικούς χώρους υψηλών σχεδιαστικών απαιτήσεων με συνδυασμό υψηλής αισθητικής και ειδικές συνθήκες κλιματισμού - εξαερισμού – φωτισμού (εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια, αίθουσες αθλητικών εγκαταστάσεων) προτιμώνται οι κυψελωτές ψευδοροφές. Τέλος μια ελκυστική, πρωτότυπη λύση με πολλές εφαρμογές είναι οι τεντωμένες ψευδοροφές (χρήση σε επαγγελματικούς χώρους, κατοικίες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, πισίνες, μπάνια κτλ).

  • Πως να διαχωρίσω τη σαλονοτραπεζαρία, ώστε να φτιάξω υπνοδωμάτιο και σαλόνι; Πως να διαχωρίσω τη σαλονοτραπεζαρία, ώστε να φτιάξω υπνοδωμάτιο και σαλόνι;

    Ερώτηση αναγνώστη:

    "Παρακολουθώ το site που έχετε και έχω βρει πολλές συμβουλές!! Μπράβο σας!!

    Θα ήθελα όμως να μου πείτε πως να διαχωρίσω την σαλόνο-τραπεζαρία μου. Είναι σπίτι παραδοσιακό + μοντέρνο ζουν 2 παιδιά, κορίτσι ενήλικο με αγόρι ανήλικο κ τους γονείς τους. Θα θέλαμε ένα διαχωριστικό όπου θα χώριζε το δωμάτιο σε υπνοδωμάτιο και καθιστικό με καναπέ. Θέλουμε κάτι οικονομικό και απλό αλλά ταυτόχρονα αν γίνεται να περνά το φως από το μπαλκόνι ώστε να μην είναι τελείως σκοτεινό το μπροστινό μέρος, κάτι σε γυαλί ας πούμε. Έχω ακούσει για γυψοσανίδα. Θα την συνιστούσατε σε σαλόνι; Γίνεται να υπάρχει μαζί με το τζαμί ,ένα μη διάφανες για να μην φαίνεται το υπνοδωμάτιο από πίσω, απλά να περνά φώς και μια πόρτα για να μπαίνουμε στο υπνοδωμάτιο, ας πούμε συρομένη. Σε ποια χρώματα να την βάφαμε ,κυρίως όσο αφορά στην μια πλευρά που θα είναι στο σαλόνι με τους καναπέδες. Θα ταίριαζε πάλι άσπρο και να βάζαμε κάποια διακοσμητικά στοιχειά. Επίσης θα θέλαμε να καλυφθεί ο τοίχος με το διαχωριστικό μέχρι πάνω. Σαν υλικό θα προτιμούσαμε και το ξύλο αντί για γυψοσανίδα. Έχετε να μας προτείνεται κάποιο σχέδιο ή κάποια άλλη πρόταση; Παρακάτω έχω μια εικόνα από το χώρο."

    Η απάντησή μας:

    Καταρχάς, το πρόβλημά που αντιμετωπίζει η οικογένειά σας, το αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες που μένουν σε διαμέρισμα με 2 υπνοδωμάτια. Παλαιότερα συνηθίζονταν και τα δύο παιδιά της οικογένειες να μένουν στο ίδιο δωμάτιο, Σήμερα όμως οι ανάγκες άλλαξαν και έτσι τα παιδιά, ακόμη και αν έχουν το ίδιο φύλο θέλουν να έχουν το δικό τους δωμάτιο: Οι περισσότερες λοιπόν οικογένειες αποφασίζουν να μικρύνουν το σαλόνι τους προκειμένου να φτιάξουν ένα ακόμη δωμάτιο.

    Πως μπορείτε να διαχωρίσετε τον ενιαίο χώρο τραπεζαρία- σαλόνι.

    • Η λύση της γυψοσανίσας.
    • Η γυψοσανίδα είναι η πιο οικονομική και γρήγορη λύση ενώ μπορείτε να ενσωματώσετε «παράθυρα» με αμμοβολημένο γυαλί, έτσι ώστε να έχετε φώς από την μπαλκονόπορτα. Η πόρτα μπορεί να είναι συρόμενη ή απλή. Μάλιστα και η πόρτα μπορεί να είναι από αμμοβολημένο γυαλί. Το μεγαλύτερο ωστόσο, πρόβλημα είναι στον αερισμό και δροσισμό του χώρου ειδικά το καλοκαίρι. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια εύκολη απάντηση σε αυτό το πρόβλημα. Ο αερισμός του δωματίου θα γίνεται από την πόρτα, όταν την έχετε ανοιχτή. Επίσης, για το καλοκαίρι, αν δεν υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης κλιματιστικού, μπορείτε να βάλετε έναν ανεμιστήρα στην οροφή που θα ανανεώνει τον αέρα.

    • Άλλες λύσεις εκτός από γυψοσανίδα.
    • Μια άλλη λύση είναι τα εσωτερικά διαχωριστικά. Συνήθη υλικά αυτών των κατασκευών είναι το γυαλί, το μέταλλο ή το ξύλο. Η εμφάνισή τους είναι εντυπωσιακή και ταιριάζουν σε χώρους με σύγχρονο ύφος. Ωστόσο, αποτελούν πολύ ακριβές επιλογές.

      Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε σε ξυλουργό/ επιπλοποιό για να κατασκευάσει στο χώρο σας μια τοιχοντουλάπα, δηλάδή μια ντουλάπα που θα έχει πλάτη στο σαλόνι και θα λειτουργεί σαν τοίχος. Πάνω από τη ντουλάπα, μπορεί να τοποθετηθεί γυάλινη επιφάνεια για να εισέρχεται το φως. Επίσης και η πόρτα μπορεί να γίνει από αμμοβολημένο γυαλί. Η λύση αυτή είναι ιδιαίτερα ακριβή, καθως αφορά σε χειροποίητη, πρωτότυπη δουλειά και θα πρέπει να απευθυνθείτε σε καλό επαγγελματία που θα μπορέσει να τη σχεδιάσει. Επίσης το ξύλο σαν υλικό είναι ακριβό.

    • Πώς να διακοσμήσετε την γυψοσανίδα.
    • Καταρχάς θα πρέπει να τη βάψετε, ώστε να ενοποιηθεί οπτικά με τα υπόλοιπα τμήματα του τοίχου και για να μην φαίνεται σαν μπάλωμα. Η άποψή μας είναι να βάψετε το νέο χώρο του σαλονιού με ένα ενιαίο χρώμα, πχ λευκό, ζαχαρί, γαλάζιο κτλ. Από ότι βλέπουμε από τη φωτογραφία, ο χώρος που θα προκύψει είναι μικρός. Δεν προτείνουμε λοιπόν να βάψετε τη γυψοσανίδα με ένα ξεχωριστό χρώμα ή να βάλετε επένδυση ξύλου. Ηδη, με τα παράθυρα και την πόρτα η επιφάνεια έχει γεμίσει.

  • Loft στη λεωφόρο Park Avenue/ NY Loft στη λεωφόρο Park Avenue/ NY

    Αρχιτεκτονική μελέτη και μελέτη εσωτερικού χώρου: Hariri & Hariri - Architecture

    Το έργο 'Park Avenue-Loft' αφορά την ενοποίηση δύο διαμερισμάτων προκειμένου να δημιουργηθεί μια μεγαλύτερη, σύγχρονη κατοικία. Το διαμέρισμα, βρίσκεται σε ένα κτίριο της μεταπολεμικής περιόδου, κατά μήκος της λεωφόρου Park Avenue της Νέας Υόρκης. Το νέο Loft είναι αρκετά ευρύχωρο καθώς περιλαμβάνει τρία υπνοδωμάτια, τρία κανονικά μπάνια, ένα βοηθητικό μπάνιο, έναν ξενώνα, και ένα μεγάλο χώρο μέσα στον οποίο οργανώθηκαν το καθιστικό, η τραπεζαρία και η κουζίνα.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decobook.gr

© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved