Σήμερα οι απαιτήσεις σχεδιασμού, λειτουργικότητας και αισθητικής στις σύγχρονες κατασκευές, έχουν δημιουργήσει την ανάγκη διαμόρφωσης στοιχείων κατάλληλων για τις οροφές των χώρων. Πρόκειται ουσιαστικά για επίπεδα ή καμπυλόμορφα τρισδιάστατα στοιχεία από διάφορα υλικά που τοποθετούνται χαμηλότερα από την πλάκα οροφής σκυροδέματος, δημιουργώντας ένα κενό ανάμεσα τους. Μάλιστα σε ειδικά κτίρια, όπως σε νοσοκομεία το κενό ανάμεσα στην πλάκα σκυροδέματος και την ψευδοροφή, έχει τέτοιο ύψος ώστε να σχηματίζει ένα ολόκληρο όροφο για την εγκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού.
Εκτός από την καθοριστική συμβολή τους στη διαμόρφωση της αισθητικής του χώρου, στην ανάκλαση, απορρόφηση και διάχυση του φυσικού φωτισμού των χώρων, με τη χρήση των ψευδοροφών λύνονται πολλά κατασκευαστικά προβλήματα.
Οι ψευδοροφές προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες
Οι ψευδοροφές προσφέρουν κάλυψη των δικτύων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, των συστημάτων ανίχνευσης και κατάσβεσης φωτιάς, των καναλιών εξαερισμού κ.λ.π. Επίσης δίνουν τη δυνατότητα τοποθέτησης θερμομονωτικών, ηχομονωτικών και πυράντοχων υλικών στο ενδιάμεσο κενό με την οροφή.
Ελαττώνουν το ύψος των χώρων και έτσι μειώνεται το κόστος θέρμανσης και βελτιώνεται η ακουστική τους. Χρησιμοποιούνται για προστασία σε συνθήκες υψηλής υγρασίας (πισίνες, λουτρά ξενοδοχείων).
Γενικά, ένας από τους σημαντικότερους λόγους, που γίνονται οι οροφές σε απόσταση από την κάτω πλευρά της πλάκας είναι για να μπορούν να ενταχθούν στο κενό οι διάφορες ηλεκτρο-μηχανολογικές εγκαταστάσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, τα τμήματα της οροφής θα πρέπει να είναι αφαιρούμενα έτσι ώστε οι εγκαταστάσεις να είναι επισκέψιμες.
Ανάλογα με το υλικό, η ψευδοροφή μπορεί να έχει και ηχοαπορροφητικές ιδιότητες. Η δυνατότητα αυτή χρειάζεται σε χώρους μουσείων, ωδείων, συνεδριακών χώρων, αιθουσών εκδηλώσεων, θεάτρων, κλπ.
Τέλος οι ψευδοροφές δίνουν μεγαλύτερη ελευθερία στην εγκατάσταση των φωτιστικών σωμάτων. Τα φωτιστικά σώματα μπορούν:
- Να στερεώνονται στην οροφή
- Να αναρτώνται από την οροφή
- Να ενσωματώνονται στην οροφή.
Προσοχή στην ηχομόνωση
Οι ψευδοροφές τοποθετούνται συχνά για να προσφέρουν ηχομόνωση μεταξύ δυο οροφών. Όμως, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί όταν η ψευδοροφή διέρχεται από δυο οριζόντιους χώρους και το κάθετο διαχωριστικό που χωρίζει τους δύο χώρους μεταξύ τους, σταματάει στην ψευδοροφή. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να τοποθετηθεί κάθετο ηχομονωτικό φράγμα πάνω από την ψευδοροφή. Πριν την ανακαίνιση σπιτιού σας και την κατασκευή ψευδοροφών ερευνηστε προσεκτικά τα θέματα ηχοπροστασίας.
Πυροπροστασία
Ανάλογα με τη χρήση του χώρου η ψευδοροφή θα πρέπει να έχει αντοχή στην φωτιά, να μην αναφλέγεται εύκολα και ενδεχόμενα να χρειάζεται να προστατεύει την υπερκατασκευή ή να πρέπει να εμποδίζει την επιφανειακή μετάδοση της φωτιάς.
Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην περίπτωση μετάδοσης της φωτιάς μέσα από το κενό, καθώς τα συστήματα πυρόσβεσης αφορούν το χώρο κάτω από την ψευδοροφή. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στην αντοχή του συστήματος ανάρτησης για να μην καταρρεύσει η οροφή από τη φωτιά.
Τύποι ψευδοροφών
Ανάλογα με τον τρόπο στήριξης του, οι ψευδοροφές διακρίνονται σε σταθερές (απευθείας στερέωση στην οροφή με δοκούς), αναρτημένες (ανάρτηση με ειδικά εξαρτήματα από την οροφή) και αυτοφερόμενες (στερέωση στους περιμετρικούς τοίχους με δικό τους σκελετό). Ανάλογα με την μορφή τους διακρίνονται σε επίπεδες, καμπύλες, κυψελωτές. Ανάλογα με την εμφάνισή τους διακρίνονται σε ενιαίες και εμφανούς σκελετού.
Διάκριση ψευδοροφών ανάλογα με το υλικό τους
Οι ψευδοροφές αποτελούνται συνήθως από τυποποιημένα στοιχειά και τις διακρίνουμε κυρίως:
- Στις ξύλινες όπου λωρίδες ξύλου (σανίδες ή ραμποτέ) ή ταμπλάδες αναρτώνται πάνω σε ξύλινο ή μεταλλικό σκελετό. Για οικονομικότερες λύσεις υπάρχουν ψευδοροφές από βιομηχανικά προϊόντα ξύλου.
- Στις οροφές από πλάκες ορυκτών ινών πάνω σε αφανή ή εμφανή σκελετό. Πρόκειται για σταθερή κατασκευή με σύγχρονη εμφάνιση με πολλές εφαρμογές στον εσωτερικό χώρο.
- Στις μεταλλικές, όπου μεταλλικά φύλλα αναρτώνται πάνω σε μεταλλικό σκελετό. Τα μεταλλικά φύλλα μπορούν να είναι διάτρητα, πλήρη, κυματοειδή, κλπ. Ψευδοροφές επίσης κατασκευάζονται από λωρίδες αλουμινίου, οριζόντιες ή κάθετες (λαμελλωτές).
- Στις οροφές από πλαστικά φύλλα πάνω σε μεταλλικό σκελετό.
- Στις οροφές από γυψοσανίδες, αναρτημένες πάνω σε μεταλλικό (συνήθως) σκελετό. Μάλιστα, στην περίπτωση κατασκευής ψευδοροφών από γυψοσανίδες και επειδή χρησιμοποιείται κολλητική ταινία στα σημεία που ενώνονται οι γυψοσανίδες μεταξύ τους, η επιφάνεια μπορεί να αποκτήσει μια ενιαία όψη χωρίς αρμούς και ενώσεις. Η κατασκευή των ψευδοροφών με γυψοσανίδες είναι γρήγορη και προσφέρει σταθερότητα, άριστη ηχομόνωση, βελτιωμένη ακουστική χώρου, αντοχή στη φωτιά.
πηγή εικόνας: https://www.american-acoustics.com/blog/types-of-acoustic-ceilings-and-how-to-choose-the-right-one
Υπάρχουν ψευδοροφές ειδικών απαιτήσεων από κατάλληλα υλικά για ορισμένους χώρους (ψευδοροφές χώρων υγιεινής, ηχοαπορροφητικές κτλ). Σε ειδικούς επαγγελματικούς χώρους υψηλών σχεδιαστικών απαιτήσεων με συνδυασμό υψηλής αισθητικής και ειδικές συνθήκες κλιματισμού - εξαερισμού – φωτισμού (εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια, αίθουσες αθλητικών εγκαταστάσεων) προτιμώνται οι κυψελωτές ψευδοροφές. Τέλος μια ελκυστική, πρωτότυπη λύση με πολλές εφαρμογές είναι οι τεντωμένες ψευδοροφές (χρήση σε επαγγελματικούς χώρους, κατοικίες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, πισίνες, μπάνια κτλ).