Κριτήρια επιλογής δαπέδων

Κριτήρια επιλογής δαπέδων www.flickr.com

Γνωρίζετε ότι το δάπεδο είναι το δομικό στοιχείο που επιβαρύνεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στοιχείο του εσωτερικού χώρου; Ποιά είναι όμως τα βασικά κριτήρια επιλογής του καταλληλότερου δαπέδου;

ΒΑΣΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΑΠΕΔΩΝ

Οι ιδιότητες του υποστρώματος και του φέροντος σκελετού

Πριν ξεκινήσουμε να αναζητούμε τον τύπο και το υλικό του δαπέδου, θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε ότι το κτίριο, από άποψη στατικότητας, είναι κατάλληλο ώστε να "φέρει" το βάρος του δαπέδου. Στις σημερινές κατασκευές, το κριτήριο αυτό πληρείται πάντοτε. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο στις παλαιότερες κατασκευές και ιδίως στα παραδοσιακά κτίσματα, όπου το δάπεδο στηρίζονταν για παράδειγμα σε ξύλινα δοκάρια.

Μερικά υλικά δαπέδων, όπως η πέτρα είναι βαριά ενώ κάποια άλλα, όπως το βινύλιο είναι πολύ ελαφριά. Το δάπεδο, επίσης θα πρέπει να συνεργάζεται με το υπόστρωμα και ιδίως κατά τη συστολή/ διαστολή του.

Το κόστος του δαπέδου

Το κριτήριο αυτό είναι σύνθετο και περιλαμβάνει την αρχική αγορά του υλικού, το κόστος τοποθέτησης, τη διάρκεια ζωής και τέλος το κόστος συντήρησης. Για παράδειγμα, ένα δάπεδο, το οποίο είναι οικονομικό στην αγορά του, μπορεί να προκύψει τελικά ακριβότερο αν η διάρκεια ζωής του είναι μικρή ή απαιτεί συνεχώς συντήρηση και επισκευές.

Στο βιβλίο "Θέματα Οικοδομικής' του Ε.Μ.Π (1999) εντοπίσαμε μια γενική κατάταξη των δαπέδων ανάλογα με το κόστος τους (από το ακριβότερο προς το φθηνότερο) και αφορούν υλικά της ίδιας ποιότητας:

 • Ξύλινα δάπεδα
 • Μάρμαρο
 • Κεραμικά πλακάκια
 • Μωσαϊκά
 • Συνθετικά υλικά (βυνιλικά, μοκέτες)

Οι ιδιότητες του δαπέδου

Το δάπεδο πρέπει να προσφέρει ηχοαπορροφητικότητα δηλ. να απορροφά τους παραγόμενους θορύβους (ηχομόνωση από αερόφερτους και χτυπογενείς θορύβους), θερμομόνωση να εμποδίζει δηλ. τη μετάδοση της θερμοκρασίας και μικρή απορροφητικότητα, δηλ. να μην απορροφά τα διάφορα υγρά που ενδεχόμενα χύνονται επάνω του.

Από τα υλικά δαπέδου, μόνο η μοκέτα έχει καλή ηχοαπορροφητικότητα καθώς απορροφά τους ήχους και μεγάλο μέρος των κρότων.

Αντοχή στη φθορά

Ο κάθε χώρος έχει διαφορετικές απαιτήσεις αντοχής. Για παράδειγμα, αν πρόκειται για την επένδυση μιας σκάλας σε ένα δημόσιο κτιρίου, από την οποία θα διέρχονται δεκάδες επισκέπτες καθημερινά, τότε το υλικό που θα επιλεγεί θα πρέπει να έχει μεγάλη αντοχή στις μηχανικές καταπονήσεις. Αντίθετα, αν πρόκειται για ένα δάπεδο στο υπνοδωμάτιο μιας κατοικίας, οι απαιτήσεις αντοχής είναι σαφώς μικρότερες.

Συνεπώς θα πρέπει να συνυπολογίζεται αφενός τη χρήση του χώρου και αφετέρου την αντοχή του δαπέδου στη φθορά, στις μηχανικές καταπονήσεις (βάδισμα ανθρώπων, μετακίνηση και χτυπήματα από διάφορα αντικείμενα κ.λπ.), στις χημικές επιδράσεις των απορρυπαντικών, των οξέων κ.λπ., στο χρόνο και τη φωτιά.

Αντοχή στην υγρασία

Στους υγρούς χώρους καθώς και στα δάπεδα που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, τα υλικά του δαπέδου θα πρέπει να έχουν αντοχή στην επίδραση του νερού και της υγρασίας. Η επιλογή του δαπέδου από υλικά αδιαπέραστα από το νερό (πλακάκια, μάρμαρο, βινυλικά δάπεδα) δεν επαρκεί. Ειδική προστασία χρειάζεται στους αρμούς, στα σοβατεπιά και στις βάσεις των ειδών υγιεινής.

Ασφάλεια και ολισθηρότητα

Το δάπεδο, δεν πρέπει να είναι ολισθηρό, είτε σε φυσιολογικές συνθήκες είτε όταν βρέχεται. Βέβαια, το κριτήριο γίνεται ακόμα πιο ισχυρό, όταν πρόκειται για υγρούς χώρους (πχ. Στο μπάνιο) ή για το χώρο γύρω από την πισίνα.

Η ολισθηρότητα του δαπέδου εξαρτάται από τα εξής στοιχεία:

 • Την τριβή που επηρεάζεται από την τραχύτητα του δαπέδου. Αντιολισθηρά δάπεδα είναι όσα έχουν τραχειά επιφάνεια.
 • Την ελαστική παραμόρφωση που επιτρέπει την προσαρμογή του δαπέδου στο πέλμα. Αντιολισθηρά δάπεδα είναι όσα έχουν ελαστικά παραμορφούμενη ανώτατη επιφάνεια
 • Την υγρασία καθώς σε μερικά υλικά δημιουργείται υγρή μεμβράνη πάνω στο υλικό του δαπέδου

Δυνατότητα ένταξης ηλεκτρολογικών/ μηχανολογικών εγκαταστάσεων

Αν σκοπεύετε να τοποθετήσετε ενδοδαπέδια θέρμανση τότε το δάπεδο πρέπει να υποστηρίζει αυτού του είδους την εγκατάσταση. Το ίδιο ισχύει και για πολλούς γραφειακούς χώρους, όπου κάτω από το δάπεδο θα πρέπει να διέρχονται τα κανάλια των καλωδίων.

Αισθητική

Το κριτήριο της αισθητικής πρέπει πάντα να συνυπολογίζεται μαζί με τα υπόλοιπα κριτήρια και ποτέ δεν πρέπει να αποτελεί το βασικό κριτήριο επιλογής δαπέδου. Δεν έχει νόημα για παράδειγμα, να τοποθετήσουμε ένα όμορφο αλλά ευαίσθητο δάπεδο σε ένα χώρο από τον οποίο διέρχονται πολλά άτομα καθώς το δάπεδο σύντομα θα χαλάσει.

Σχετικά Άρθρα

 • Γιατί είναι απαραίτητη η τοποθέτηση δαπέδου πάνω από το πάτωμα και ποιά είναι τα βασικά κριτήρια επιλογής του κατάλληλου υλικού Γιατί είναι απαραίτητη η τοποθέτηση δαπέδου πάνω από το πάτωμα και ποιά είναι τα βασικά κριτήρια επιλογής του κατάλληλου υλικού

  Δάπεδο ονομάζεται η τελική επίστρωση των πατωμάτων. Το πάτωμα αποτελεί μέρος του στατικού σκελετού ενός κτιρίου, δηλαδή μέρος του φέροντος οργανισμού. Συνήθως κατασκευάζεται από οπλισμένο σκυρόδεμα. Αυτό σημαίνει ότι η επιφάνειά του δεν είναι ομαλή αλλά ούτε έχει την κατάλληλη εμφάνιση ώστε να αποτελέσει την τελική επιφάνεια τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους.

  παρκέ, πάτωμα, δάπεδο,

  Ανακαίνιση σπιτιού στο κέντρο της Αθήνας από την κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα. Τα ξύλινα δάπεδα τρίφτηκαν και γυαλίστηκαν με οικολογικά βερνίκια. 

 • Διακόσμηση χώρου με ξύλινα δάπεδα. Τι χρώματα, έπιπλα και χαλιά να επιλέξετε Διακόσμηση χώρου με ξύλινα δάπεδα. Τι χρώματα, έπιπλα και χαλιά να επιλέξετε

  Τα ξύλινα δάπεδα ή τα δάπεδα λαμινέιτ αποτελούν μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές για την επένδυση των δαπέδων κατοικιών αλλά και επαγγελματικών χώρων. Ο κυρίαρχος λόγος πρόκρισης των ξύλινων δαπέδων είναι φυσικά η εμφάνιση του ξύλου που αποπνέει ζεστασιά και διαχρονικότητα. Το ξύλο και το λαμινέιτ επιλέγονται κυρίως για την επένδυση των δαπέδων του καθιστικού και των υπνοδωματίων ενώ αποφεύγονται στους υγρούς χώρους, δηλαδή στο μπάνιο και στην κουζίνα. Ωστόσο, τα δάπεδα λάμινέιτ ανάλογα με την ποιότητά τους και τις προδιαγραφές τους μπορούν να τοποθετηθούν και σε χώρους όπου επικρατεί υγρασία αλλά και σε χώρους με υψηλή κυκλοφορία.

 • Τι δάπεδο να διαλέξω σε εσωτερικό χώρο άθλησης; Τι δάπεδο να διαλέξω σε εσωτερικό χώρο άθλησης;

  Ερώτηση αναγνώστριας:

  "Τι δάπεδο να επιλέξω σε εσωτερικό χώρο fitness και άθλησης;"

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved