Πλακάκια για δάπεδα - Ένα δομικό υλικό που χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια

Μπλέ κεραμικά πλακάκια Μπλέ κεραμικά πλακάκια Φωτογραφία από ? Mabel Amber, who will one day από το Pixabay

Το πλακάκι αποτελεί την πιο δημοφιλή επιλογή όταν πρόκειται για επένδυση επιφανειών, κυρίως βέβαια για επένδυση δαπέδων. Η χρήση των πλακιδίων έχει μια ιστορία χιλιάδων χρόνων και πολλοί αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η κατασκευή κεραμικών πλακιδίων χρονολογείται τουλάχιστον πριν από 6000 χρόνια. Αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαιώνουν την κατασκευή και τη χρήση πλακιδίων στην αρχαία Αίγυπτο, τη Μεσοποταμία, την αρχαία Ελλάδα, τη Ρώμη κτλ. Άθικτα κεραμικά πλακάκια βρέθηκαν σε κτίρια της Πομπηίας.

Μέχρι την περίοδο του Μεσαίωνα, η χρήση των πλακιδίων είχε γίνει ευρύτατη στην επένδυση τοίχων και δαπέδων. Ωστόσο η παραγωγή, ήταν ακόμη περιορισμένη και έτσι τα πλακάκια χρησιμοποιούνταν μόνο σε σημαντικά κτίρια, δηλαδή σε θρησκευτικά και δημόσια κτίρια.  

Μέχρι τον 17ο αιώνα η παραγωγή πλακιδίων ήταν τόσο σημαντική για την οικονομία διαφόρων χωρών που η Αγγλία ανέπτυξε αυστηρά πρότυπα στην παραγωγή και βεβαίωνε ακόμη και πρόστιμα όταν παραβιάζονταν οι κανόνες.

Ασφαλώς, η εξέλιξη της τεχνολογίας έκανε την παραγωγή των δομικών υλικών πιο αποτελεσματική και οικονομική. Έτσι μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα η χρήση των πλακιδίων άρχισε να γίνεται ευρεία ακόμη και σε απλά κτίρια και σπίτια. Η βιομηχανική επανάσταση, άρχισε να κάνει σταδιακά την παραγωγή των δομικών υλικών πιο μαζική αλλά και πιο τυποποιημένη, ειδικότερα εκείνων των υλικών που παράγονταν εργοστασιακά χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες που βρίσκονταν σε αφθονία στη φύση. Πράγματι, τα πλακάκια παράγονται από φτηνές πρώτες ύλες που βρίσκονται σε αφθονία παντού: από χώμα και νερό.

Αντίθετα η χρήση του ξύλου, ως δομικό υλικό, ενώ ήταν ευρύτατη πριν τη βιομηχανική επανάσταση άρχισε να φθίνει σταδιακά, ακριβώς επειδή η πρώτη ύλη είναι πιο περιορισμένη.

Σήμερα, τα πλακάκια χρησιμοποιούνται σε όλα σχεδόν τις κατασκευές κτιρίων και σε κάθε μέρος του κόσμου. Αποτελούν ασφαλώς ένα από τα πιο πρακτικά και οικονομικά υλικά με πολλά πλεονεκτήματα όπως αντοχή, εύκολη τοποθέτηση, εύκολη μεταφορά κτλ.

Το μικρό βάρος και το μικρό πάχος των πλακιδίων, τα κάνει ιδανικά σε ανακαινίσεις καθώς μπορούν να τοποθετηθούν πάνω από υφιστάμενα δάπεδα, όπως μωσαϊκά, πλακάκια, τσιμεντοκονίες κτλ.

Η τεχνολογία των πλακιδίων και η βιομηχανική παραγωγή έχει εξελιχθεί τόσο πολύ, που πλέον παράγονται πλακάκια σε οποιοδήποτε χρώμα -ματ ή γυαλιστερά- σε μια πλειάδα διαφορετικών υφών. Τα πλακάκια δεν εκπέμπουν τοξικά αέρια ή μικρό-σωματίδια και είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στη φωτιά (ουσιαστικά είναι ένα άκαυστο δομικό υλικό).

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των πλακιδίων είναι και η αντοχή τους στους λεκέδες καθώς και το εύκολο καθάρισμά τους. Τα πλακάκια χρησιμοποιούνται συχνά σε χώρους με υψηλές απαιτήσεις καθαριότητας όπως σε εστιατόρια, εργαστήρια κτλ.

Χρησιμοποιώντας τα πλακάκια με διάφορους τρόπους και επιλέγοντας τα κατάλληλα σχέδια μπορείτε να δημιουργήσετε διαφορετικά αισθητικά αποτελέσματα: να κάνετε ένα χώρο να μοιάζει πιο φωτεινός ή πιο ζεστός, πιο επίσημος ή πιο καθημερινός κτλ.  

Για περισσότερες συμβουλές πάνω σε θέματα διακόσμησης και κτιρίων επισκεφτείτε το blog της εταιρείας Fouskas Construction.

Fouskas Construction logo new www.anakainisispitiou.gr

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved