Εξωτερικοί χρωματισμοί με πλαστικά χρώματα

Με το χρώμα οι όγκοι του κτιρίου διαγράφονται με μεγαλύτερη σαφήνεια και καθαρότητα.

Όσον αφορά την ογκοπλασία του κτιρίου, με το χρώμα μπορεί να τονιστεί ένα συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό στοιχείο (ένα υποστήλωμα, μια προεξοχή, κλπ) και να δοθεί ιδιαίτερο ύφος στο κτίριο (ζεστασιά, ζωντάνια, ηρεμία, ψυχρότητα κλπ).

Οι εξωτερικές επιφάνειες των κτιρίων βάφονται κυρίως για τους εξής λόγους:

 • Για καλύτερη προστασία της εξωτερικής επιφάνειας από τις καιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες (βροχή, υγρασία, ηλιακή ακτινοβολία, κλπ).
 • Για αισθητικούς και διακοσμητικούς λόγους.
 • Είναι σχετικά μια οικονομική λύση προστασίας και ανάδειξης της εξωτερικής όψης.

Οι κύριες κατηγορίες χρωμάτων-βαφών που χρησιμοποιούνται στις εξωτερικές όψεις είναι:

 • Οι βαφές πάνω σε σοβατισμένες επιφάνειες.
 • Οι βαφές πάνω στο σκυρόδεμα.
 • Οι βαφές μετάλλων (κάγκελων, υδρορροών, στεγάστρων κλπ).
 • Οι βαφές ξύλων (κάγκελων, κουφωμάτων κλπ).

Ως προς τη σύνθεσή τους τα χρώματα διακρίνονται σε:

 • Πλαστικά
 • Υδροχρώματα
 • Ρελιέφ
 • Τσιμεντοχρώματα
 • Λαδομπογιές
 • Βερνίκια

Διαδικασία χρωματισμού εξωτερικών τοίχων με πλαστικά χρώματα

Η διαδικασία περιλαμβάνει τρία στάδια

 • Εξομάλυνση και καθαρισμός του υποστρώματος. Αρχικά χρησιμοποιείται μια μεγάλη σπάτουλα για να εξομαλυνθεί η επιφάνεια. Στην συνέχεια στοκάρονται οι ατέλειες της επιφάνειας. Τέλος, και αφού στεγνώσει ο στόκος τρίβεται η επιφάνεια.
 • Αστάρωμα. Με το αστάρωμα εξασφαλίζεται η καλή πρόσφυση του χρώματος και ρυθμίζεται η απορροφητικότητα της επιφάνειας που θα χρωματιστεί. Για τις εξωτερικές επιφάνειες επιλέγεται αστάρι λαδιού, ώστε να προστατευτούν οι τοίχοι απο την εξωτερική υγρασία. Το αστάρι λαδιού είναι ανθεκτικότερο απο το αστάρι πλαστικού.
 • Χρωματισμός. Αρχικά, με ένα πινέλο χρωματίζονται όλα τα λεπτά σημεία (γωνίες, σοβατεπί, κλπ). Στη συνέχεια χρωματίζονται με κύλινδρο όλες οι μεγάλες επιφάνειες.

Προμέτρηση κόστους χρωματισμού

Πριν το χρωματισμό μιας επιφάνειας θα πρέπει να γίνει προσεκτική προμέτρηση προκειμένου να προσδιοριστεί το κόστος του χρωματισμού. Για την προμέτρηση απαιτείται αρχικά η εμβαδομέτρηση της επιφάνειας από τα σχέδια του αρχιτέκτονα χωρίς την αφαίρεση της επιφάνειες των κουφωμάτων και των ανοιγμάτων. Στη συνέχεια ανάλογα με το εμβαδόν υπολογίζεται η αντίστοιχη ποσότητα των χρωμάτων καθώς και το κόστος αγοράς ανάλογα με την τιμή μονάδας της κάθε εταιρείας.

Τι πρέπει να προσέξετε:

 • Τα πλαστικά δεν πρέπει να αποθηκεύονται σε ανοιχτούς χώρους, διότι το κρύο και η ζέστη μειώνουν την ποιότητά τους.
 • Μετά το τέλος του χρωματισμού, καλό είναι να κρατήσετε λίγο μείγμα, προκειμένου να διορθωθούν πιθανές ατέλειες, που θα εντοπιστούν μετά το στέγνωμα του χρώματος.
 • Όταν βάφονται εξωτερικές επιφάνειες το καλοκαίρι, δεν πρέπει να βρίσκονται στον ήλιο γιατί απο την θερμοκρασία δημιουργούνται φυσαλίδες.

Σχετικά Άρθρα

 • Βαφή τοίχων με πλαστικά χρώματα: Τεχνικές συμβουλές Βαφή τοίχων με πλαστικά χρώματα: Τεχνικές συμβουλές

  Η ανακαίνιση διαμερίσματος μπορεί να περιλαμβάνει αποξηλώσεις και αλλαγές δαπέδων, ελαιοχρωματισμούς, αλλαγές κουφωμάτων, ανακαίνιση των υδραυλικών εγκαταστάσεων, κτλ. Η κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα θα σας βοηθήσει να ανανεώσετε τη διακόσμηση και την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας επιλέγοντας τα κατάλληλα χρωματικά σχήματα.

  Τα πλαστικά χρώματα αναπτύχθηκαν περίπου το 1950 και έκτοτε επικράτησαν λόγω της πρακτικότητας και ευκολίας στη χρήση τους. Η καλύτερη πρόσφυση του χρώματος γίνεται κυρίως σε σοβατισμένους τοίχους. Παρόλα αυτά, με κατάλληλη προετοιμασία τα πλαστικά χρώματα μπορούν να βάψουν και άλλες επιφάνειες όπως τσιμεντένιες επιφάνειες, νοβοπάν κ.ά.

  Ποιο είναι το ιδανικό ποσοστό νερού/ χρώματος;

  Τα πλαστικά χρώματα είναι υδατοδιαλυτά, αραιώνονται δηλαδή με νερό και για αυτό θεωρούνται μη-τοξικά. Ιδανικά αραιώνονται με 200 γραμμάρια νερού ανά ένα κιλό πλαστικού, περίπου. Πριν την εφαρμογή απαιτείται καλή ανάδευση με ξύλο.

  Πόση επιφάνεια καλύπτει το πλαστικό χρώμα;

  Με ένα κιλό πλαστικού μπορείτε να βάψετε μια επιφάνεια περίπου 8 τετραγωνικών μέτρων. Παρόλα αυτά η τελική επιφάνεια δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια διότι η ποσότητα του χρώματος εξαρτάται και από την προσθήκη νερού (αραιό ή πυκνό χρώμα). Φυσικά δεν πρέπει να προσθέσετε πολύ νερό στο διάλυμα, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα καλύψετε μεγαλύτερη επιφάνεια, καθώς σε αυτήν την περίπτωση θα πετυχετε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα (το χρώμα θα έχει μικρή καλυπτικότητα).

  Πόσα χέρια χρώματος απαιτούνται;

  Αν απλά θέλετε να διατηρήσετε τη φρεσκάδα του χρώματος αρκεί ένα πέρασμα στην ίδια απόχρωση, και το χρώμα θα επανέλθει στην αρχική του κατάσταση. Φυσικά αν θέλετε να αλλάξετε ριζικά το χρώμα στους τοίχους τότε απαιτούνται περισσότερα χέρια.

  Ποιότητες πλαστικού χρώματος

  Τα πλαστικά καλής ποιότητα, σκουραίνουν μόλις στεγνώσουν, κατά μερικούς τόνους. Αντίθετα τα πλαστικά κακής ποιότητας παραμένουν στην ίδια απόχρωση ή ανοίγουν ακόμα περισσότερο όταν στεγνώσουν. Ακριβώς επειδή τα καλά πλαστικά αλλάζουν απόχρωση, θα πρέπει πριν την εφαρμογή τους στον τοίχο να χρωματίσετε δοκιμαστικά μια μικρή επιφάνεια και να κρίνεται το αποτέλεσμα αφού στεγνώσει το χρώμα.

  Επίσης, τα πλαστικά κακής ποιότητας χάνουν τη λαμπρότητά και ζωντάνια τους με το πλύσιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα από την εφαρμογή τους.

  Ειδικές Τεχνικές Συμβουλές

  • Ο χρωματισμός με πλαστικά πρέπει να γίνεται σε κανονική θερμοκρασία 14-30 βαθμών κελσίου.
  • Όταν διακόπτετε την εργασία του βαψίματος για περισσότερο από ένα τέταρτο της ώρας θα πρέπει να τοποθετείτε τα εργαλεία μέσα σε νερό διότι το χρώμα ξεραίνεται πολύ γρήγορα.
  • Τα εργαλεία χρωματισμού αλλά και οι λεκέδες καθαρίζουν με νερό και όχι με ειδικά καθαριστικά.
  • Τα πλαστικά χρώματα δεν πρέπει να ανακατεύονται με ελαιώδη χρώματα (πχ. βερνίκια). Εντούτοις μπορείτε να ανακατέψετε πλαστικά χρώματα μεταξύ τους ακόμα και από διαφορετικές εταιρείες. Φυσικά το ιδανικό είναι να ανακατεύονται πλαστικά χρώματα ίδιων εταιρειών γιατί «δένουν» καλύτερα μεταξύ τους.
  • Σε ανακαίνισεις σπιτιών, ο αριθμός των εφαρμογών χρώματος που απαιτείται εξαρτάται από το υφιστάμενο και το νέο χρώμα. Αν απλά απατείται φρεσκάρισμα του χρώματος, δηλαδή η νέα απόχρωση είναι παρόμοια με την υφιστάμενη, τότε αρκεί ένα πέρασμα. Αν αντίθετα το νέο χρώμα διαφέρει από το παλιό τότε απαιτούνται περισσότερα χέρια, ειδικά αν το υφιστάμενο χρώμα είναι σκούρο και έντονο.
  • Τα πλαστικά χρώματα θα πρέπει να αποθηκεύονται σε εσωτερικό χώρο διότι η ζέστη και το κρύο καταστρέφουν το προϊόν. Αν επίσης έχει περισσέψει χρώμα, πριν σφραγίσετε το δοχείο με το καπάκι, καλύψτε την επιφάνεια του χρώματος με νερό. Στη συνέχεια κλείστε το καπάκι και αναποδογυρίστε μια φορά το δοχείο.
  • Πριν καθαρίσετε ένα φρεσκοβαμμένο τοίχο, αφήστε να περάσουν περίπου 20 ημέρες, ώστε να στεγνώσει καλά.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved