Οι χρωματικές παλέτες και η ατμόσφαιρα που δημιουργούν στο χώρο: πώς να τις επιλέξουμε

Οι χρωματικές παλέτες και η ατμόσφαιρα που δημιουργούν στο χώρο: πώς να τις επιλέξουμε www.design-seeds.com

Η επιλογή του χρωματικού σχήματος για το σπίτι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας καθώς διαμορφώνει την ατμόσφαιρα του χώρου και επηρεάζει τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού.  Οι επιλεγμένες αποχρώσεις αντικατοπτρίζουν την προσωπικότητα και τις προτιμήσεις των ενοίκων.

Η δύναμη του χρώματος είναι καθοριστική σε ένα χώρο, για παράδειγμα μπορεί να μεταβάλλει την αίσθηση για το σχήμα και το μέγεθος του, καθώς και των επίπλων μέσα σε αυτόν.

Η ανακαίνιση κατοικίας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε τη διάθεση στο χώρο μας προσθέτοντας τη δική μας σφραγίδα. Επιπλέον τα προϊόντα νέας τεχνολογίας και τα οικολογικά προϊόντα στον τομέα παραγωγής χρωμάτων θα εξασφαλίσουν την υγεία μας κατά τη διαβίωση μέσα στο σπίτι, αλλά και θα προστατέψουν το περιβάλλον. Για τους λόγους αυτούς η επιλογή της χρωματικής παλέτας αποτελεί μία από τις σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε όταν ασχολούμαστε με τη διακόσμηση του σπιτιού. 

Οι αποχρώσεις είναι ομαδοποιημένες σε ομάδες ανάλογα με τα συναισθήματα που δημιουργούν. Παρακάτω αναφέρουμε τις ομάδες αυτές, ώστε να μπορούμε να επιλέξουμε τις αποχρώσεις που μας εκφράζουν και με τις οποίες οι χώροι του σπιτιού μας θα προσφέρουν άνετη και ευχάριστη διαβίωση. 

Οι αποχρώσεις του λευκού, οι λεγόμενες Off Whites, δίνουν στο χώρο φως και φρεσκάδα. Αποπνέουν κομψότητα και πνευματικότητα, ενώ φέρνουν ηρεμία, άνεση και ελπίδα. Δημιουργούν άνετη και φιλική ατμόσφαιρα που καλωσορίζει τους επισκέπτες. Υπάρχουν πολλές off white επιλογές από ψυχρές έως θερμές και τις επιλέγουμε όταν θέλουμε να έχουμε ένα ουδέτερο τόνο χωρίς να είναι έντονος, ούτε αποστειρωμένος όσο το λευκό. Τα off whites αναδεικνύουν τη μοντέρνα επίπλωση με μεταλλικές λεπτομέρειες και αξεσουάρ και συνδυάζονται εύκολα με τα υφάσματα. Αποτελούν εξαιρετικό φόντο για πίνακες σύγχρονης τέχνης με έντονα χρώματα. 

Οι αποχρώσεις του κίτρινου αναδίδουν φρεσκάδα και ενέργεια και δημιουργούν αισιοδοξία και εμπιστοσύνη. Γεμίζουν το χώρο με χαρά, ανεβάζουν τη διάθεση και εμψυχώνουν, καθώς παραπέμπουν στο φως του ήλιου, οπότε είναι ιδανικές για χώρους ψυχρούς με χαμηλό φωτισμό. Αποτελούν ιδανική επιλογή για περιοχές φαγητού, κουζίνα-τραπεζαρία, επειδή διεγείρουν την όρεξη, αλλά και για χώρους εργασίας και μελέτης, καθώς προάγουν την εστίαση και την αυτοσυγκέντρωση.

Η παλέτα του κόκκινου προσδίδει ένταση, ζεστασιά και συγκίνηση. Συνδέεται με τη δύναμη και τη λαμπρότητα και είναι το κατεξοχήν χρώμα των εορτών. Προσθέτει μία νότα ρομαντισμού και πάθους αλλά και δράμα στο χώρο. Ανεβάζει το επίπεδο ενέργειας του χώρου και γι’ αυτό αποτελεί εξαιρετική επιλογή για χώρους γραφείων και δημιουργικότητας. Στο καθιστικό και την τραπεζαρία η παλέτα του κόκκινου φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και συμβάλλει στις συζητήσεις ενώ στην είσοδο του σπιτιού διαμορφώνει μία ισχυρή πρώτη εντύπωση.

Η παλέτα του μπλε συνδέεται με τη γαλήνη, την ελευθερία, την απεραντοσύνη της θάλασσας. Ηρεμεί και απελευθερώνει το νου, προσφέρει ετοιμότητα για αντίδραση και λήψη αποφάσεων. Είναι ιδανική για γραφεία αλλά και για παιδικά δωμάτια, καθώς ηρεμεί την ενέργεια των παιδιών. Επιπλέον προτείνεται για χώρους άσκησης, χαλάρωσης και διαλογισμού. Οι σκουρότεροι τόνοι του μπλε παραπέμπουν σε κομψότητα, πολυτέλεια και αρχοντιά. 

Η παλέτα του πράσινου εξασφαλίζει αίσθημα ξεκούρασης, ισορροπίας και ηρεμίας. Οι αποχρώσεις του πράσινου αντιπροσωπεύουν τη φύση και συνδυάζονται απόλυτα με το ξύλο. Αναζωογονούν και δημιουργούν αισθήματα αισιοδοξίας, ευεξίας και ασφάλειας. Δημιουργούν μοντέρνα ατμόσφαιρα σε αστικούς χώρους, ειδικά σε συνδυασμό με λευκό και μαύρο. Οι ανοιχτές αποχρώσεις είναι ιδανικές για μωρουδιακά και παιδικά δωμάτια, ενώ οι σκουρότερες προτείνονται για χώρους που αναζητείται σταθερότητα και επιτυχίες. Οι τόνοι του πράσινου της ελιάς προσδίδουν κομψότητας στους χώρους.

Η επιλογή του χρωματικού σχήματος για το χώρο μας είναι προσωπική υπόθεση. Για να βρούμε το χρώμα που μας εκφράζει, πρέπει να ανατρέξουμε σε ευχάριστες στιγμές της ζωής μας, σε εικόνες από τόπους που έχουμε επισκεφθεί και να ανακαλέσουμε τις αποχρώσεις που συνδέονται με αυτές. Είναι ένας αλάνθαστος τρόπος να διαλέξουμε τα χρώματα που θα μας κάνουν καθημερινά ευτυχισμένους.

Η κατασκευαστική εταιρία Fouskas Construction μπορεί να συζητήσει θέματα διακόσμησης και ανακαίνισης κατοικιών και επαγγελματικών χώρων.

fouskas logo new www.anakainisispitiou.gr

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved