Αφιέρωμα στο Design

Η έκδοση "Αφιέρωμα στο Design" τυπώθηκε σε 1600 αντίτυπα το Μάιο του 2010 με αφορμή την έκθεση ‘Δημήτρης Α. Φατούρος/ Κατοικία Καζάζη στο Πανόραμα 1962.-64 και 1973/ Θεσσαλονίκη, Επιλογές Εσωτερικής Επίπλωσης’.

Συγγραφείς και άρθρα:

Δημήτρης Φατούρος: Design και Mainstream

Νίκος Καλογήρου & Λευτέρης Ιακώβου: Η Εκπαίδευση στo Design

Γιώργος Κατσάγγελος: Φωτoγραφία και Εσωτερικός χώρoς

Λόης Παπαδόπουλος: Πoιο Design

Άρης Προδρομίδης: Design και Τέχνη: μία Διακριτή Συνύπαρξη

Γιώργος Τζιρζιλάκης: Για μια Καταλογική Ποιητική του Βιομηχανικού Αντικειμένου

Στέργιος Δελιαλής, για το Μουσείο Design: Δημήτρης Φατούρος: Κατοικία Καζάζη στο Πανόραμα, 1962-64 και 1973 / Θεσσαλονίκη - Επιλογές Εσωτερικής Επίπλωσης

Γιώργος Λιαμάδης: Συζητώντας για το Design με τον Ανδρέα Βαρώτσο

Φανή Μουμτζίδου: Σπίτια τόσο Διαφορετικά, τόσο Ελκυστικά ... Το Design ως Υπόσχεση Ευτυχίας

Την έκδοση μπορείτε να την κατεβάσετε δωρεάν από εδώ

Αποσπάσματα απο τα κείμενα:

«Το design επιχειρεί την κατάληψη κάθε περιβάλλοντος και κάθε μέσου της ατομικής και συλλογικής ζωής. Ενσωματώνει δεκάδες δραστηριότητες που μέχρι και πριν λίγα σχετικά χρόνια ήταν αυτοτελείς, ο επίμονος σχεδιαστής, ο ξυλουργός και ο σιδεράς του επίπλου, ο γραφίστας, το τύπωμα του βιβλίου, ο αρχιτέκτονας σε κρίσιμα συστατικά του έργου του, συναθροίζονται με καινούργιες εντολές και το μοναδικό, το προσωπικό έργο έχει περιοριστεί από το mainstream, αρκεί να θυμηθούμε, ότι οριζόμενα έργα της αρχιτεκτονικής τα ονομάζουν ντιζαινάτα»

Δημήτρης Φατούρος


«Η συνύπαρξη διαφορετικών κατευθύνσεων στο σχεδιασμό (design) δεν πρέπει να συσκοτίζει τη βαθύτερη ενότητα της παιδείας του σχεδιαστή - μηχανικού καθώς σήμερα το design δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απλή στιλιστική τεχνική που προσδίδει μορφή σε προϊόντα, περιβάλλοντα και επικοινωνίες αλλά είναι αναγκαίο να θεωρηθεί ως σύνθετη τεχνική δραστηριότητα η οποία με στρατηγικό τρόπο κατευθύνει τη μορφή και το νόημα της βιομηχανικής παραγωγής ενώ πολιτισμικά κατευθύνει τις διαφορετικές αισθητικές και κοινωνικές οπτικές»

Νίκος Καλογήρου


«Οι συνθήκες διαβίωσης και οι αισθητικές επιλογές γίνονται αντικείμενο του φωτογράφου που επιλέγει να δει και να διατυπώσει την προσωπική του οπτική με υλικό τη βιωμένη πραγματικότητα του άλλου. Κι όταν αυτό γίνεται αντιληπτό, κατανοητό και αντικείμενο μελέτης και προβληματισμού αποκτά, μέσα από την εικονογραφική του υπόσταση, τη δυναμική για τη γνώση και την κατανόηση των πραγμάτων»

Γιώργος Κατσάγγελος


«Το Design ενός καθίσματος είναι, λοιπόν, Αρχιτεκτονική που μπορείς να την κρατήσεις στα χέρια σου (Charles Eames). Αυτό το κλίμα απηχεί και η παρατήρηση του Δ.Α.Φατούρου, επίσης σχεδιαστή εσωτερικών χώρων και επίπλων, ότι ένα έπιπλο, ένα κάθισμα σχεδιασμένο από έναν αρχιτέκτονα, μοιάζει με ένα μικρό κτίριο δικό του, διότι σ’ αυτό μπορεί να αναγνωρισθούν oι προϋποθέσεις της αρχιτεκτονικής του φυσιογνωμίας»

Λόης Παπαδόπουλος


«Το design, συνδεδεμένο από τη γέννησή του με τον καπιταλισμό και κυρίως με τον καταναλωτισμό, ανταποκρίνεται σε ποικίλα ζητήματα που αφορούν στην παραγωγή. Ένα από αυτά, και μάλιστα κυρίαρχης σημασίας, είναι η χρησιμότητα. Θα μπορούσε λοιπόν να είναι αυτός ο λόγος που θεωρείται δραστηριότητα διαφορετικής πνοής από την τέχνη. Συσχετισμένο με τον υλικό κι εμπορικό κόσμο των μαζικά παραγόμενων αντικειμένων, το "χρήσιμο" design αντιπαρατίθεται στην τέχνη που, συνυφασμένη με έναν άυλο, πολύσημο κόσμο ιδεών, διαπνέεται από την αύρα του μοναδικού και του "άχρηστου"»

Άρης Προδρομίδης


«Τι θεωρούμε άξιο να ενταχθεί σ ' ένα τέτοιο Μουσείο και τι αφήνουμε έξω; Σε ποια απ' όλες τις ερμηνείες των αντικειμένων δίνουμε προτεραιότητα. και πως αντιμετωπίζουμε όλα εκείνα τα 'Ανώνυμα" προϊόντα που κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους και συνήθως καταλήγουν να είναι σχεδόν "αόρατα" με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ο JOhn Cage όρισε τη ''σιωπή'' σαν το αποτέλεσμα "όλων των τυχαίων θορύβων του περιβάλλοντος"»

Γιώργος Τζιτζιλάκης


«Έτσι λοιπόν, μέσα στην φαντασμαγορία ενός οικιακού "καταφυγίου" για διασκέδαση (fun house), το οποίο κάποτε μάλιστα διακοσμείται με παιδικά παιχνίδια και Juke boxes το "ιδανικό" ζευγάρι της μεταπολεμικής ευμάρειας, αυτοαπορροφημένo και ανησυχητικά απροβλημάτιστo, προβάρει ρόλους για μία παράσταση που συνεχώς αναβάλλεται, επιχειρώντας αφελώς να γευτεί μία αενάως διαφεύγουσα ευτυχία»

Φανή Μουμτζίδου

Σχετικά Άρθρα

 • Design μέχρι 10 ευρώ Design μέχρι 10 ευρώ

  Καλώς ή καλώς, η κυρίαρχη άποψη που αφορά στο υψηλό design είτε πρόκειται για το χώρο της μόδας είτε για το χώρο της αρχιτεκτονικής και της διακόσμησης, είναι ότι αποτελεί ένα σπορ για λίγους, για εκείνους δηλαδή που έχουν οικονομική άνεση. Αν ψάξετε ωστόσο λίγο προσεκτικότερα θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να βρείτε δεκάδες προϊόντα, σχεδιασμένα από βραβευμένους designers που διατίθενται σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή. Άλλωστε ο σκοπός του βιομηχανικού σχεδιασμού είναι να είναι προσιτός, να ομορφαίνει το περιβάλλον του ανθρώπου, να διευκολύνει τις στιγμές της ζωής, από τις πιο απλές μέχρι και τις πιο επίσημες.

 • Designisthis ή αλλιώς…. «Αυτό είναι το design" Designisthis ή αλλιώς…. «Αυτό είναι το design"

  Αν αναζητάτε προϊόντα με προσεγμένο design ή αν ψάχνετε μανιωδώς ποιοτικά και πρωτότυπα δώρα τότε μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το designisthis, το εκτενέστερο κατάστημα με είδη design στην Ελλάδα. Όσοι αισθάνονται εξοικειωμένοι με τις διαδικτυακές αγορές τότε σίγουρα θα ικανοποιηθούν από το online shop. Για όσους ωστόσο προτιμούν τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή την επίσκεψη στο φυσικό κατάστημα συνδυάζοντας τη βόλτα με τις αγορές τους, τότε μπορούν να επισκεφτούν το designisthis στη διεύθυνση

  Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 52

  54642, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

  Πώς ξεκίνησε η ιδέα: Το designisthis.com ιδρύθηκε από τον Ανδρέα Ρεκόπουλο, αρχικά ως ηλεκτρονικό περιοδικό (blog) που σκοπό είχε την επιλεκτική παρουσίαση μοναδικών αντικειμένων που ξεχώριζαν όχι μόνο για την αισθητική τους αλλά και για τη λειτουργικότητά τους. Σύντομα το blog απέκτησε δεκάδες φανατικούς αναγνώστες, πολλοί από τους οποίους αναρωτιόντουσαν αν τα συγκεκριμένα προϊόντα ήταν διαθέσιμα στην Ελλάδα. Έτσι, η δημιουργία του εμπορικού καταστήματος ήταν πλέον ζήτημα χρόνου.

  Σήμερα το designisthis, ως φυσικό και ηλεκτρονικό κατάστημα, διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων όπως φωτιστικά, έπιπλα, είδη διακόσμησης, αξεσουάρ μόδας και δεκάδες άλλα αντικείμενα που παρουσιάζουν σχεδιαστικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.

  Ένα μικρό μουσείο σύγχρονου design: Όλα τα είδη του designisthis είναι σχεδιασμένα από διακεκριμένους σε παγκόσμιο επίπεδο designers και αρχιτέκτονες, μερικοί από τους οποίους είναι Έλληνες. Το κάθε προϊόν έχει επιλεγεί με κριτήρια τον πρωτότυπο σχεδιασμό, την ποιότητα κατασκευής, την αισθητική, την εργονομία και την πρακτικότητα.

  Πολλά από τα σχέδια είναι βραβευμένα σε σημαντικούς διαγωνισμούς όπως στο Red Dot Design Award, στο IF Design Award, στο IDEA International Design Excellence Award και στο GOOD DESIGN. Πολλά επίσης προϊόντα αποτελούν τμήματα συλλογών γνωστών μουσείων design και θεωρούνται αντιπροσωπευτικά δείγματα στην ιστορία του βιομηχανικού σχεδιασμού.

  Designisthis, online design shop

  Το designisthis.com είναι αφοσιωμένο στον σχεδιασμό και στην αρχιτεκτονική και για αυτό το λόγο απασχολεί εκτός από εξειδικευμένα στελέχη πωλήσεων, αρχιτέκτονα και διακοσμητή. Αν είστε λοιπόν λάτρης του καλού design αλλά αισθάνεστε ότι χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια μη διστάσετε να απευθυνθείτε στο designisthis.

 • Πόδια τραπεζιού φτιαγμένα με τόρνο Πόδια τραπεζιού φτιαγμένα με τόρνο

  O σχεδιαστής εσωτερικών χώρων και επίπλων Robert Austin Gonzalez σχεδιάζει και κατασκευάζει την πρωτότυπη σειρά τραπεζιών Grace. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα τραπέζια, παρότι αποτελούν καθημερινά, χρηστικά αντικείμενα, διατίθενται σε περιορισμένο αριθμό κομματιών, ακριβώς όπως και τα έργα τέχνης.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved