Ο Hundertwasser για τα φυτεμένα δώματα

Ο Hundertwasser για τα φυτεμένα δώματα "Hotel Therme Rogner Bad Blumau Kunsthaus" by Intentionalart - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hotel_Therme_Rogner_Bad_Blumau_Kunsthaus.jpg#mediaviewer/File:Hotel_Therme_Rogner_Bad_Bluma

O Friedensreich Hundertwasser αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς σύγχρονους ζωγράφους της Αυστρίας. Εκτός από τη ζωγραφική πειραματίστηκε και με την αρχιτεκτονική. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα των κτιρίων που σχεδίασε ήταν η ανομοιομορφία των αρχιτεκτονικών στοιχείων, οι πολύχρωμες διακοσμήσεις, οι τρούλοι, οι καμπύλες γραμμές αλλά και τα φυτεμένα δώματα.

Ειδικά για τα φυτεμένα δώματα, ο Hundertwasser υποστήριξε ότι εκπληρώνουν την ηθική υποχρέωση του ανθρώπου να ξανα-τοποθετήσει τη φύση στη θέση που της αρμόζει: δηλαδή πάνω από τον άνθρωπο.

Σύμφωνα, λοιπόν με τον καλλιτέχνη, ο άνθρωπος, που από τα παλαιότερα χρόνια επιδίωκε να κυριαρχήσει στη γη, έχει φτάσει σήμερα στο σημείο να δολοφονεί τη φύση. Για αυτό το λόγο, οι ανθρώπινες κοινωνίες πρέπει να ξανά-υποταχτούν στη φύση, τόσο σε συμβολικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Με την κατασκευή φυτεμένων δωμάτων λοιπόν, η γη τοποθετείται πάνω από τον άνθρωπο. Το χώμα, που αναπόφευκτα αφαιρείται όταν κτίζεται ένα κτίριο, ξαναβρίσκει τη θέση του πάνω στη στέγη. Η φύση ανακαταλαμβάνει τις χαμένες εκτάσεις.

Ο Hundertwasser υποστήριξε επίσης, ότι τα φυτεμένα δώματα έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ένα φυτεμένο δώμα παράγει οξυγόνο που είναι και η βάση της ζωής, συγκρατεί την βρωμιά και την σκόνη, επηρεάζει θετικά την ψυχολογία των ανθρώπων, τόσο αυτών που ζουν κάτω από το δώμα, όσο και αυτών που κοιτούν ψηλά. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η ηχομόνωση. Τα φυτεμένα δώματα συντελούν στη μείωση της ηχορύπανσης και φέρνουν ηρεμία. Ακόμη, προστατεύουν από ποικίλες αρνητικές επιδράσεις, όπως από τη μόλυνση του περιβάλλοντος και από τη φωτιά. Μέχρι και το νερό, που διηθείται στο έδαφος είναι καθαρότερο από πριν. Τέλος, τα φυτεμένα δώματα εξοικονομούν ενέργεια, προσφέροντας δροσιά το καλοκαίρι και μειώνοντας τις θερμικές απώλειες το χειμώνα.

Βιβλιογραφικές παραπομπές:

Σχετικά Άρθρα

  • Εξοικονομήστε ενέργεια και νερό στο μπάνιο Εξοικονομήστε ενέργεια και νερό στο μπάνιο

    Ανακαίνιση Σπιτιού στον Πειραιά

    Το μπάνιο, αν και το πιο μικρό δωμάτιο του σπιτιού, είναι  ίσως το περισσότερο ενεργοβόρο. Στο μπάνιο γίνονται διάφορες δραστηριότητες της καθημερινής μας ρουτίνας, όπως μπάνιο. Πλύσιμο/ στέγνωμα ρούχων κλπ. Καταναλώνονται λοιπόν ενέργεια για τη θέρμανση τόσο του χώρου όσο και του νερού. Παράλληλα δεν πρέπει να αγνοούμε και την κατανάλωση του νερού για τις διάφορες δραστηριότητες.

  • Εναλλακτικοί τρόποι δροσισμού του σπιτιού Εναλλακτικοί τρόποι δροσισμού του σπιτιού

    Η δροσιά στον εσωτερικό μας χώρο δεν πρέπει να είναι απαραίτητα συνδεδεμένη με την ενεργοποίηση και χρήση του κλιματιστικού, το οποίο αν είναι παλιάς τεχνολογίας μπορεί να εκτοξεύσει το λογαριασμό του ηλεκτρικού. Παραθέτουμε μερικές ιδέες περιορισμού της χρήσης του οικιακού κλιματιστικού.

  • Εξοικονόμηση ενέργειας και έλεγχος του κλίματος στον εσωτερικό χώρο Εξοικονόμηση ενέργειας και έλεγχος του κλίματος στον εσωτερικό χώρο

    Οι εσωτερικοί χώροι των κτιρίων αποτελούν τα καταφύγια των ανθρώπων, δηλαδή χώρους μέσα στους οποίους οι άνθρωποι αισθάνονται προστατευμένοι από τις καιρικές συνθήκες. Τα κτίρια λοιπόν, παρέχουν στον άνθρωπο ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, δηλαδή του εξασφαλίζουν θερμική άνεση, φυσικό και τεχνητό φωτισμό, νερό, πρόσβαση σε ενέργεια και πολλές άλλες ανέσεις.

    Εξοικονόμηση ενέργειας και έλεγχος του κλίματος στους εσωτερικούς χώρους.

    Σήμερα οι άνθρωποι εκτελούν μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους σε εσωτερικούς χώρους, είτε πρόκειται για κατοικίες, είτε για γραφεία, εμπορικά κέντρα, γυμναστήρια, χώρους ψυχαγωγίας κ.ά. Ακριβώς λοιπόν, επειδή μεγάλο μέρος των ανθρώπινων δραστηριοτήτων γίνεται στους κλειστούς εσωτερικούς χώρους, αυτοί θα πρέπει να εξασφαλίζουν ένα άνετο και υγιεινό περιβάλλον.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved