Πώς να βάψετε ρίγες στους τοίχους

Οι ρίγες στους τοίχους προσθέτουν ζωντάνια και κομψότητα στο χώρο, ενώ παράλληλα έχουν τη δύναμη να μεταβάλλουν οπτικά τις αναλογίες του, οι οριζόντιες ρίγες κάνουν το χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος, οι κάθετες να φαίνεται ψηλότερος.

Οι ρίγες στους τοίχους μπορούν να είναι κάθετες ή οριζόντιες, μεγάλου ή μικρού πλάτους. Επίσης με ρίγες μπορούμε να επιτύχουμε διχρωμίες ή τριχρωμίες στους τοίχους. Σε περίπτωση μονοχρωμίας μπορούμε να βάψουμε ρίγες με γυαλιστερό χρώμα σε ματ υπόβαθρο.

Τι θα χρειαστείτε:

Εργαλεία

 • Μολύβι
 • Αλφάδι
 • Μέτρο
 • Χαρτοταινία

Στάδια σχεδίασης των ριγών:

Αρχικά θα πρέπει να σκεφτείτε αν θέλετε οριζόντιες ή κάθετες ρίγες και να αποφασίσετε το πλάτος τους. Συνήθως το πλάτος των λωρίδων κυμαίνεται από 10εκ. έως 30 εκ. μπορείτε να σχεδιάσετε ίσου ή διαφορετικού πλάτους ρίγες στον ίδιο τοίχο.

Βήμα 1

Αν επιλέξετε ίσου πλάτους ρίγες σε δύο χρώματα, βάψτε ολόκληρο τον τοίχο στο ανοιχτότερο χρώμα σε μία ή δύο στρώσεις.

ρίγες στον τοίχο

Βήμα 2

Μετά από τουλάχιστον 24 ώρες από την τελευταία στρώση του χρώματος σημαδέψτε με μολύβι τη θέση από τις ρίγες στον τοίχο με τη βοήθεια του μέτρου.

λωρίδες στον τοίχο

Βήμα 3

Αλφαδιάστε τις ρίγες οριζόντια ή κάθετα με τη βοήθεια του αλφαδιού σημειώνοντας με το μολύβι σημεία σε μικρές αποστάσεις.

λωρίδες στον τοίχο

Βήμα 4

Κολλήστε χαρτοταινία σε επαφή με τα σημάδια, που ορίζουν το πλάτος της κάθε ρίγας, ασφαλίζοντας την καλά στην άκρη, ώστε κατά το βάψιμο το χρώμα να μην “περάσει” κάτω από τη χαρτοταινία.

λωρίδες στον τοίχο

Βήμα 5

Αφού ολοκληρώσετε τη σχεδίαση των ριγών με τη χαρτοταινία σε ολόκληρο τον τοίχο, βάψτε τις με το επιθυμητό χρώμα σε μία ή δύο στρώσεις, ώστε το χρώμα να φαίνεται ομοιόμορφο.

λωρίδες στον τοίχο

Βήμα 6

Μόλις “τραβήξει” το χρώμα ξεκολλήστε τις χαρτοταινίες και όταν στεγνώσει εντελώς το χρώμα ο τοίχος είναι έτοιμος.

λωρίδες στον τοίχο

ΠΡΟΣΟΧΗ

 • Χρησιμοποιείστε μολύβι για να σημειώνετε. Το στυλό διαρκείας δεν καλύπτεται από το χρώμα.
 • Μη χρησιμοποιείται ράμμα εμποτισμένο γιατί η κιμωλία που περιέχει αλλοιώνει το χρώμα.
 • Μη βάφετε τις ρίγες προτού περάσουν 24 ώρες από το τελευταίο χέρι βαφής. Όταν απομακρύνετε τις χαρτοταινίες θα αποκολλάται και το χρώμα.
 • Προσέξτε το αλφάδιασμα (οριζόντια και κάθετα). Ρίγες που δεν είναι οριζόντιες ή κάθετες δημιουργούν αίσθημα σύγχυσης.
 • Σε περίπτωση τριχρωμίας περάστε αστάρι στον τοίχο και βάψτε τις ρίγες με το ανάλογο χρώμα.

Σχετικά Άρθρα

 • Ανακαίνιση σπιτιού: Μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξετε την χρωματική παλέτα του χώρου Ανακαίνιση σπιτιού: Μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξετε την χρωματική παλέτα του χώρου
  traditional kitchen
  Photo by Brett Mickan Interior Design - Look for transitional kitchen design inspiration

  Αν αισθάνεστε συχνά άγχος και στρες σε κάποιο χώρο του σπιτιού σας, όπως για παράδειγμα στο καθιστικό ή στο γραφείο, ή αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο, ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε την επίδραση που έχουν τα χρώματα στην ψυχολογία σας. Τα χρώματα στους εσωτερικούς χώρους βρίσκονται παντού, στο δάπεδο, στην οροφή, στους τοίχους, στα έπιπλα, στα μικροαντικείμενα, στα υφάσματα και αλλού. Ωστόσο, οι βαμμένοι τοίχοι αποτελούν εκείνες τις επιφάνειες που καθορίζουν σημαντικά την χρωματική παλέτα ενός χώρου.

 • Διακοσμήστε του τοίχους σας με πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες κτλ και ανανεώστε το χώρο σας Διακοσμήστε του τοίχους σας με πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες κτλ και ανανεώστε το χώρο σας

  Οι τοίχοι σε ένα εσωτερικό χώρο, αποτελούν τις ιδανικές επιφάνειες, πάνω στις οποίες μπορείτε να αναρτήσετε μια πλειάδα αντικειμένων, όπως ζωγραφικά έργα, κολάζ, φωτογραφίες, διακοσμητικά αντικείμενα, αντικείμενα design κτλ. Για την ακρίβεια οι λύσεις και οι ιδέες είναι τόσες πολλές. που είναι σχεδόν αδύνατον να μην βρείτε την ιδανική λύση για το δικό σας γούστο και στιλ.

 • Με ποιους τρόπους μπορώ να κάνω το ταβάνι να φαίνεται υψηλότερο; Με ποιους τρόπους μπορώ να κάνω το ταβάνι να φαίνεται υψηλότερο;

  Ερώτηση αναγνώστριας

  “Γεια σας! Πρόκειται να μείνω σε ένα σπίτι που το συνολικό του ύψος ανέρχεται στα 2,22 μ. Όπως καταλαβαίνεται θα έχω μεγάλο πρόβλημα με την διακόσμηση του σπιτιού και έτσι απευθύνομαι σε εσάς για να μου δώσετε κάποιες λύσεις που θα λειτουργήσουν και σαν τρικ-οφθαλμαπάτη για να φαίνεται το σπίτι ψηλότερο! Έχω διαβάσει πως θέλει οπωσδήποτε ανοιχτόχρωμα χρώματα για το βάψιμο των τοίχων και τα έπιπλα να είναι χαμηλότερα στο ύψος από το μέσο όρο. Οποιαδήποτε άλλη συμβουλή θα μου δίνατε θα με βοηθούσε ιδιαίτερα στη διαμόρφωση του χώρου. Σας ευχαριστώ!” Ρούλα

  Η άποψη μας

  Οι επιλογές για επιτυχημένη διαμόρφωση ενός χώρου με μικρό ύψος αποτελεί μια πρόκληση για τους διακοσμητές. Πρέπει να γίνουν κινήσεις με στόχο μια άνετη, ευχάριστη διαβίωση.

  Επιλέξτε λοιπόν, όπως σωστά αναφέρετε ανοιχτόχρωμες και δροσερές αποχρώσεις για τους τοίχους: το χρώμα της κρέμας, του παγωμένου γαλάζιου, απαλούς τόνους του πράσινου και του βιολέ. Οι δροσερές αποχρώσεις δημιουργούν πάντοτε αίσθημα ευρυχωρίας.

  Επιλέξτε για την οροφή λευκό γυαλιστερό χρώμα, που αντανακλά το φυσικό φως και δίνει αίσθηση ύψους σε χαμηλοτάβανο χώρο.

  Εναλλακτικά βάψτε τοίχους και οροφή στην ίδια ανοιχτή απόχρωση. Η έλλειψη των ορίων μεταξύ τοίχων και οροφής δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι οι τοίχοι είναι ψηλότεροι.

  Δημιουργείστε κάθετες ρίγες στους τοίχους σε δύο τόνους του ίδιου χρώματος (ανοιχτόχρωμου), ή επιλέξτε ρίγες του ίδιου χρώματος διαφορετικής υφής (γυαλιστερό- ματ).

  Τα έπιπλα πρέπει να έχουν μικρό ύψος, όπως αναφέρετε και επιπλέον να έχουν απλές, λιτές γραμμές.

  Κρεμάστε τις κουρτίνες από την οροφή και στους τοίχους κρεμάστε καθρέπτες σε κατάλληλες θέσεις και έργα τέχνης σχετικά υψηλά στους τοίχους, ώστε να ξεγελούν το μάτι για το ύψος των τοίχων.

  Επιλέξτε φωτιστικά επίτοιχα που φωτίζουν προς τα πάνω και όχι κρεμαστά στο μέσο του χώρου.

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved