Μύθος 1ος :
Η οροφή πρέπει να έχει πάντα λευκό χρώμα
Και όμως, η οροφή, εκτός από λευκή μπορεί να είναι βαμμένη και σε άλλες αποχρώσεις. Η μεγάλη επιφάνεια της οροφής μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο, προκειμένου να στρέφεται το βλέμμα των επισκεπτών προς μία κατεύθυνση ή να τονίζεται μία συγκεκριμένη περιοχή.
Έτσι αν η οροφή είναι βαμμένη με ανοιχτά χρώματα, τότε το βλέμμα των χρηστών στρέφεται αναπόφευκτα προς τα πάνω, καθώς το βλέμμα μαγνητίζεται από τα χρώματα που αντανακλούν περισσότερο φώς.
Αντίθετα, αν η οροφή είναι βαμμένη με σκούρα χρώματα τότε το βλέμμα στρέφεται προς τα κάτω, δηλαδή τονίζονται τα έπιπλα και οι τοίχοι.
Κάτω εικόνα: Η οροφή είναι βαμμένη μπλέ-γκρί. Το ύψος του χώρου μειώνεται και το βλέμμα κατευθύνεται προς τα κάτω.
Μύθος 2ος :
Το περιμετρικό γείσο της οροφής πρέπει να είναι πάντα λευκό
Το περιμετρικό γείσο, που συνήθως είναι γύψινο ή ξύλινο, μπορεί να έχει διαφορετικό χρώμα από αυτό των τοίχων και της οροφής. Άλλωστε, με αυτόν τον τρόπο μπορεί να προστεθεί ένα επιπλεόν επίπεδο χρώματος στο χώρο.
Κάτω εικόvα: Το γείσο, περιμετρικά της οροφής, ξεχωρίζει λόγω του διαφορετικού χρώματος του, δημιουργώντας έτσι μια οριζόντια ταινία που διεγείρει το βλέμμα.
Μύθος 3ος :
Τα σκούρα χρώματα κάνουν ένα χώρο να δείχνει μικρότερος
Αυτό που κάνει ένα χώρο να δείχνει μικρότερος είναι η αντίθεση μεταξύ των χρωμάτων και όχι τα ίδια τα χρώματα. Αν για παράδειγμα οι τοίχοι είναι σκούροι και τα έπιπλα ανοιχτόχρωμα, τότε το φόντο ωθεί το βλέμμα να επικεντρωνεται προς τον πυρήνα του χώρου και συνεπώς ο χώρος φαίνεται μικρότερος.
Αν όμως τα βασικά στοιχεία του χωρου (τοίχοι, υφάσματα, έπιπλα, κλπ) έχουν μόνο σκούρες ή μόνο ανοιχτές αποχρώσεις τότε ο χώρος δε φαίνεται ούτε μεγαλύτερος ούτε μικρότερος. Παρόλα αυτά, η αντίθεση μεταξύ σκουρόχρωμου φόντου (τοίχοι και οροφές) και ανοιχτόχρωμων αντικειμένων (έπιπλα, αξεσουάρ, υφάσματα, κλπ) κάνει ένα χώρο να φαίνεται μικρότερος.
Κάτω εικόvα: Τα βασικά στοιχεία του χώρου (τοίχοι, δάπεδα και έπιπλα) έχουν σκούρες αποχρώσεις και έτσι ο χώρος δε φαίνεται ούτε μεγαλύτερος ούτε μικρότερος.
Μύθος 4ος :
Υπάρχουν χρώματα που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν χρώματα που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους καθώς ένας επιτυχημένος συνδυασμός εξαρτάται από το χώρο, από το φωτισμό, από την προσωπική αισθητική, από το σύνολο της σύνθεσης, κλπ.
Αλλωστε, υπάρχουν κάποια μυστικά που μπορούν να κάνουν ακόμα και τα πιο αταίριαστα χρώματα να ταιριάξουν μεταξύ τους.
Για παράδειγμα, ένα μυστικό που γνωρίζουν οι επαγγελματίες είναι η χρήση δύο οποιοδήποτε χρωμάτων (ακόμα και των πιο αταίριαστων) αρκεί τα χρώματα αυτά να περιβάλλονται από ένα ουδέτερο φόντο (λευκό, μαύρο, γκρι).
Κάτω εικόνα: Τα δύο εντονοτερα χρώματα του χώρου, το γυαλιστερό πορτοκαλί και το τροπικό γαλάζιο, δεν ταιριάζουν καθόλου. Παρόλα αυτα επειδή περιβάλλονται κυρίως από λευκό φόντο, όχι μόνο δεν δείχνουν αταίριαστα αλλα δίνουν και ένα αποτέλεσμα έξω από τα συνηθισμένα.
Μύθος 5ος :
Το ροζ είναι για τα κορίτσια και το γαλάζιο για τα αγόρια
Η επιλογή των χρωμάτων ανάλογα με το φύλο είναι πλέον εντελώς ξεπερασμένη. Τα σύγχρονα παιδικά δωμάτια αντλούν την έμπνευση τους, από ένα πλήθος καταστάσεων και στοιχείων, όπως από τα χρώματα του δάσους, από τα παραμύθια, από το τσίρκο, από τα φρούτα, κλπ
Κάτω εικόνα: Στο παιδικό δωμάτιο κυριαρχούν ψυχρά και φωτεινά χρώματα, όπως το πράσινο και το γαλάζιο-μώβ. Το θέμα είναι εμπνευσμένο από τη ζωή στο βυθό της θάλασσας.