Μεταλλική αψιδωτή δομή στη θέση του Γαλάζιου Παράθυρου της Μάλτας

Το Μάρτιο του 2017 εξαιτίας σφοδρής καταιγίδας κατέρρευσε το Γαλάζιο Παράθυρο (Azure Window) στο νησί Gozo της Μάλτας. Πρόκειται για ένα σχηματισμό από ασβεστόλιθο μοναδικής ομορφιάς με τη μορφή αψίδας που υψωνόταν 28 μ πάνω από τα γαλάζια νερά της θάλασσας. Δύο σχεδόν κατακόρυφοι βράχοι στήριζαν μία ογκώδη βραχώδη μάζα δημιουργώντας μία φυσική αψίδα.

Αποτελούσε το πλέον διάσημο φυσικό αξιοθέατο της Μάλτας ίσως και της Μεσογείου και συγκέντρωνε πλήθος τουριστών, αποτελούσε αγαπημένο προορισμό για δύτες και την πηγή έμπνευσης φωτογράφων και καλλιτεχνών που απέδιδαν στον καμβά το απαράμιλλο μαγευτικό περιβάλλον του. Οι γεωλόγοι είχαν προειδοποιήσει για τη διάβρωση του σχηματισμού από τον άνεμο και τη βροχή που γινόταν με ταχείς ρυθμούς, ώστε είχε απαγορευτεί η πρόσβαση πάνω σε αυτόν.

Μετά την κατάρρευση η κυβέρνηση της Μάλτας προχώρησε σε διεθνή πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων, ώστε να διατηρηθεί η ανάμνηση του Γαλάζιου Παράθυρου και ταυτόχρονα να συνεχίσει να προσελκύει πολυάριθμους επισκέπτες. Εναλλακτικές απόψεις συζητήθηκαν μεταξύ των οποίων η πρόταση να παραμείνει η περιοχή όπως διαμορφώθηκε μετά την κατάρρευση, ή να ανασυρθούν τμήματα του σχηματισμού από τη θάλασσα και να εκτεθούν στο κοινό. Επίσης συζητήθηκαν εγκαταστάσεις τέχνης στο σημείο του σχηματισμού ή ακόμη και στο εγγύτερο περιβάλλον του και γενικά θεωρήθηκαν αποδεκτές προτάσεις με καινοτόμες ιδέες και πρωτότυπες δημιουργίες που ωστόσο θα σέβονται και θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Παραθέτουμε την πρόταση του Svetozar Andreev, ενός Ρώσου αρχιτέκτονα σε συνεργασία με την interior designer Elena Britanishskaya. Στόχος τους είναι να δώσουν νέα ζωή στο σύμβολο της Μάλτας.

THE HEART OF MALTA 01

THE HEART OF MALTA 02

Ο ίδιος, όπως δήλωσε, είχε επισκεφθεί το Γαλάζιο Παράθυρο πριν καταρρεύσει πολλές φορές και το είχε φωτογραφίσει σε διάφορες χρονικές στιγμές. Η πρόταση παραπέμπει στη μορφή του σχηματισμού λίγο πριν την κατάρρευση. Η πρόταση φέρει το όνομα “Η καρδιά της Μάλτας” και περιλαμβάνει μία πολυγωνική αρχιτεκτονική μορφή με επιφάνειες από γυαλιστερό ανοξείδωτο χάλυβα που εντάσσονται αρμονικά στο τοπίο σε μέγεθος ίδιο με τον αρχικό πέτρινο σχηματισμό. Στο εσωτερικό της δομής σχεδιάστηκαν εκθεσιακοί χώροι επιφάνειας 5000 τ.μ που αναπτύσσονται σε πέντε σπειροειδή επίπεδα με ένα δυναμικό show από λέιζερ, όπου κάθε σπειροειδές βήμα αντιπροσωπεύει χίλια χρόνια ιστορίας της Μάλτας.

THE HEART OF MALTA 03

THE HEART OF MALTA 05

Σύμφωνα με το δημιουργό Svetozar Andreev “το έργο θα αποτελέσει το τέλειο μνημείο και σύμβολο όπου θα ενώνονται η νεωτερικότητα και η φύση, ο χρόνος και η ιστορία και θα αποτελεί μία απόδειξη της επιμονής του ανθρώπινου πνεύματος”. Η πρόταση φιλοδοξεί στη δημιουργία ενός αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού τοπόσημου και παράλληλα στην ανάδειξη του τόπου σε πόλο έλξης τουριστών. Για την υλοποίηση του έργου, η ομάδα μελέτης προτείνει τις πιο σύγχρονες τεχνικές και υλικά που διατίθενται στην αρχιτεκτονική και τη ναυπηγική, ώστε το όλο έργο να εντάσσεται αρμονικά στο φυσικό παραλιακό περιβάλλον.

THE HEART OF MALTA 04

Η πρόταση δημοσιοποιήθηκε στα μέσα επικοινωνίας ταυτόχρονα με την ενημέρωση των αρχών της Μάλτας. Μία online δημοσκόπηση που ενημερώνεται καθημερινά δείχνει ότι το 68% συμφωνεί με την πρόταση που ενώ είναι πολύ μοντέρνα είναι αφιερωμένη στην ιστορική μνήμη. 


φωτό: copyright © Svetozar Andreev, 2018. All rights reserved.

Svetozar Andreev, CEO / Architect & Interior Designer /

in Hotei-Russia / Hotei-Europe Studio / The Svetozar Andreev Studio /

Website: http://www.hotei-russia.com/ 

Facebook: https://www.facebook.com/andreev.svetozar 

Instagram https://www.instagram.com/svetozar_andreev 


Η επανάχρηση διατηρεί ζωντανή την ιστορικότητα των κτιρίων. Η ανακαίνιση κτιρίων τα αποδίδει στο κοινωνικό σύνολο. Οικονομική προσφορά ανακαίνισης ξενοδοχείου  προτείνεται από την κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved