Η ψυχολογία διαβίωσης σε περιορισμένο χώρο

Αρχιτέκτονες και σχεδιαστές παράγουν περιβάλλοντα με την πρόθεση να αποδώσουν χώρους στους χρήστες με σκοπό τη βελτίωση της διαβίωσης τους. Για να επιτύχουν το στόχο τους πρέπει να λάβουν υπόψη τους την κουλτούρα των χρηστών, τον τρόπο ζωής τους, την ιδιοσυγκρασία τους και ζητήματα που αφορούν στην περιβαλλοντική ευαισθησία τους.

Στα σύγχρονα αστικά κέντρα το μέγεθος των χώρων διαβίωσης μειώνεται σταδιακά με αποτέλεσμα σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και στις συμπεριφορές των ενοίκων.

Τίθενται θέματα περιορισμένης ιδιωτικότητας, συμπτωμάτων κλειστοφοβίας, εμφάνισης στρες από την ακαταστασία λόγω δυσκολίας στην ύπαρξη και οργάνωση αποθηκευτικών χώρων., αλλά και αειφόρου διαβίωσης, καθώς ενθαρρύνεται η αστική πυκνότητα.

Απευθυνθήκαμε στον Dr. Mike Page, μηχανικό και λέκτορα γνωστικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire, δημιουργό του “Cube project”, ενός σπιτιού 27 μ3 και του θέσαμε ερωτήματα σχετικά με ζητήματα που αφορούν στο σχεδιασμό μικρό χώρων και τη διαβίωση μέσα σ’ αυτούς.

Η συνέντευξη:

dB: Τι σας ενέπνευσε να σχεδιάσετε το Cube project;

Mike Page: Είχαμε την έμπνευση να κατασκευάσουμε ένα μικρό σπίτι ως μέσον για να καταδειχθεί το πώς μπορεί κάποιος να ζήσει μια άνετη, σύγχρονη ζωή με επίτευξη ουδέτερου ισοζύγιο άνθρακα στη διάρκεια του έτους. Το Cube είναι ένας μικρός, καλά διαμορφωμένος χώρος στον οποίο συγκεντρώσαμε πλήθος τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Το συμπαγές μέγεθος του (compact size ) μας επιτρέπει να μεταφέρουμε το Cube για διάφορους χώρους για να επιδείξει τα οφέλη του στο κοινό.

dB: Ποιοι, κατά τη γνώμη σας, είναι οι κύριοι παράγοντες στη διαδικασία σχεδιασμού των μικρών χώρων;

Mike Page: Οι κύριοι παράγοντες για εμάς ήταν η ενεργειακή απόδοση και ένας χωρικός σχεδιασμός που περιλάμβανε όλη την απαιτούμενη λειτουργικότητα στον (αυτοεπιβαλλόμενο) χώρο μας διαστάσεων 3x3x3m. Μας ενδιέφερε να αποδείξουμε ότι ένας χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης τρόπος ζωής δεν είναι αναγκαστικά εις βάρος της βολής και της άνεσης. Εμείς, ως εκ τούτου, στοχεύσαμε σε ένα μοντέρνο εσωτερικό με καθαρές γραμμές και άπλετο φως. Θέλαμε ένα χώρο ενδιαφέροντα και διασκεδαστικό, αλλά χωρίς την ανάγκη ύπαρξης εμπόδιων, όπως σκάλες ή πτυσσόμενες κατασκευές.

dB: Θεωρείτε την ψυχολογία των κατοίκων σημαντικό παράγοντα, που επηρεάζει το σχεδιασμό των μικρών χώρων και πώς καταφέρατε να τον ξεπεράσετε;

Mike Page: Θεωρούμε την ψυχολογική άποψη των κατοίκων ζωτικής σημασίας, καθώς ως ψυχολόγος έρευνας ενδιαφέρομαι για την φιλο-περιβαλλοντική μεταβολή συμπεριφοράς. Αν και δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι όλοι θα θέλουν να ζήσουν σε έναν χώρο όπως το σπίτι Cube, υπάρχει σίγουρα μια μερίδα ανθρώπων που συνειδητοποιούν τι προσπαθήσαμε να κάνουμε και οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να υιοθετήσουν την απαραίτητη ψυχολογική προοπτική να επιτυχημένη διαβίωση σε μικρούς ζωτικούς χώρους. Όπως προαναφέρθηκε, έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε το Cube αυτοτελές και λειτουργικό, ζεστό και φιλόξενο, με παράλληλη έμφαση στις δυνατότητες των κοινοτήτων για την ίδρυση τέτοιων μονάδων, για να παρέχουν ένα κοινωνικό πλαίσιο. Τελικά, θα είναι δύσκολο να "μετατρέψουμε" κάποιον κάθετα αρνητικό στη συμπαγή διαβίωση και δεν έχουμε καμία πρόθεση να το πράξουμε. Όπως και σε κάθε ψυχολογική διάσταση, οι άνθρωποι θα διαφέρουν ως προς τη βούλησή τους να ζήσουν σε ένα μικρό σπίτι. Μπορεί να είναι δυνατό να πείσουμε τους ανθρώπους που είναι αμφίβολοι αρχικά, αλλά πιθανώς μόνο καλώντας τους να δοκιμάσουν τέτοια διαβίωση για περιορισμένο χρονικό διάστημα (δηλαδή, ως πείραμα συμπεριφοράς), που συνοδεύεται από προσπάθεια εξουδετέρωσης αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε αρνητικές αυτόματες σκέψεις (δηλαδή, μια γνωστική παρέμβαση).

dB: Κατά τη γνώμη σας τι είδους άνθρωποι προτιμούν να ζουν σε μικρούς χώρους και για ποιο λόγο;

Mike Page: Είναι δύσκολο για εμάς να πούμε τι είδους άνθρωποι προτιμούν μικρό χώρο διαβίωσης, καθώς δεν έχουμε συλλέξει επίσημα τέτοιου είδους στοιχεία. Υπάρχει, ωστόσο, σαφώς μια ομάδα ανθρώπων εκεί έξω που εκτιμούν την κομψότητα, την οικονομία και την αποτελεσματικότητα των μικρών σπίτιων. Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι οι νέοι άνθρωποι, οι μόνοι άνθρωποι κάθε ηλικίας, ακόμη και ζευγάρια, θα μπορούσαν να αποτιμήσουν την αυτονομία, την οποία παρέχει ένα μικρό (και μεταφερόμενο) σπίτι, ιδιαίτερα αν η εναλλακτική λύση είναι τα κοινά καταλύματα ή κάποια τέτοια.

dB: Μήπως έχετε κάποια σχόλια από τους κατοίκους των χώρων που έχετε σχεδιάσει; Ποιες είναι οι σκέψεις τους για την διαβίωση σε μικρό χώρο;

Mike Page: Στην παρούσα φάση, έχουμε λάβει μόνο σχόλια από τους ανθρώπους που έχουν επισκεφθεί το Cube. Η συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων αυτών υπήρξε θετική. Έχουμε ακόμη να συλλέξουμε τα δεδομένα από μακροχρόνια διαβίωση, αν και σκοπεύουμε να το πράξουμε κατά το τρέχον έτος. Έχουμε λάβει πολλές προσφορές από υποψήφιους συμμετέχοντες.

Σχετικά Άρθρα

  • Δημιουργικοί τρόποι για να βελτιώσετε τη διαβίωση σε ένα μικρό αστικό διαμέρισμα. Δημιουργικοί τρόποι για να βελτιώσετε τη διαβίωση σε ένα μικρό αστικό διαμέρισμα.

    Η ζωή σε μια μεγαλούπολη προσφέρει πολλές ευκαιρίες σε πολλούς τομείς, όπως στην εργασία, στη διασκέδαση και στην εκπαίδευση. Ωστόσο, όταν το κόστος ενοικίασης αλλά και το κόστος λειτουργίας ενός διαμερίσματος είναι υψηλό, τότε η επιλογή ενός πολύ μικρού διαμερίσματος αποτελεί μονόδρομο. Πράγματι ένα μικρό διαμέρισμα, όχι μόνο έχει χαμηλότερο ενοίκιο αλλά έχει και χαμηλότερα έξοδα στην κατανάλωση ενέργειας, στη συντήρηση και στον εξοπλισμό του.

  • Bedup: το κρεβάτι στην οροφή Bedup: το κρεβάτι στην οροφή

    Η ευρυχωρία σ’ ένα μικρό χώρο είναι μια απόλαυση περιζήτητη.

    Μια εντελώς πρωτότυπη ιδέα που συνδυάζει την εξοικονόμηση χώρου, την αισθητική, την άνεση, την ευελιξία, την αξιοπιστία της κατασκευής είναι το Bedup, το κρεβάτι που αποθηκεύεται στην οροφή.

    Περισσότερα: http://www.decadrages.com

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved