Δημιουργικοί τρόποι για να βελτιώσετε τη διαβίωση σε ένα μικρό αστικό διαμέρισμα.

Η ζωή σε μια μεγαλούπολη προσφέρει πολλές ευκαιρίες σε πολλούς τομείς, όπως στην εργασία, στη διασκέδαση και στην εκπαίδευση. Ωστόσο, όταν το κόστος ενοικίασης αλλά και το κόστος λειτουργίας ενός διαμερίσματος είναι υψηλό, τότε η επιλογή ενός πολύ μικρού διαμερίσματος αποτελεί μονόδρομο. Πράγματι ένα μικρό διαμέρισμα, όχι μόνο έχει χαμηλότερο ενοίκιο αλλά έχει και χαμηλότερα έξοδα στην κατανάλωση ενέργειας, στη συντήρηση και στον εξοπλισμό του.

μικρό, διαμέρισμα

(Image credit: Bo Bedre)

Η αλήθεια είναι ότι οι σημερινές μεγαλουπόλεις είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες. Το Σίδνεϊ για παράδειγμα έχει πληθυσμό περίπου 5 εκατομμύρια κατοίκους, το Τόκιο πάνω από 9 εκατομμύρια, η Μόσχα πάνω από 12 εκατομμύρια και το Λονδίνο 8.5 εκατομμύρια. Αναπόφευκτα, λοιπόν οι επαγγελματίες που ασχολούνται με το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ακινήτων, δηλαδή οι αρχιτέκτονες, οι διακοσμητές, οι εργολάβοι ανακαινίσεων, οι επενδυτές και οι μεσίτες προσπαθούν να ανταποκριθούν στις οικιστικές ανάγκες των μεγαλουπόλεων αλλά και να δημιουργήσουν χώρους διαβίωσης που θα προσελκύσουν πελάτες.

Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η τάση στην οικιστική αστική ανάπτυξη είναι η δημιουργία μικρών χώρων που εκμεταλλεύονται στο έπακρο τα διαθέσιμα τετραγωνικά ή με άλλα λόγια η προσφορά όσων περισσότερων ανέσεων γίνεται στο μικρότερο δυνατό εμβαδόν. Δείτε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εκμεταλλευτείτε και εσείς ένα μικρό διαμέρισμα.

Χρησιμοποιήστε τα μειονεκτήματα του χώρου ως πηγή έμπνευσης: Κάθε χώρος έχει συγκεκριμένα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα Ακόμα και τα μεγαλύτερα διαμερίσματα έχουν προβληματικά σημεία, όπως για παράδειγμα στενούς διαδρόμους, μικρά δωμάτια κτλ. Ωστόσο, ένας έμπειρος αρχιτέκτονας με φρέσκες ιδέες μπορεί να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα του χώρου προκειμένου να σχεδιάσει ένα πρωτότυπο και απόλυτα λειτουργικό χώρο. Αν λοιπόν, σκέφτεστε να προχωρήσετε σε οικονομική ανακαίνιση ενός μικρού διαμερίσματος, απευθυνθείτε στην κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα και επισκεφτείτε την ιστοσελίδα για να πάρετε ιδέες για ανακαίνιση σπιτιου.

Σε ένα μικρό δωμάτιο εκμεταλλευτείτε τις κατακόρυφες επιφάνειες: Αν ένας χώρος έχει περιορισμένες δυνατότητες διαρρύθμισης των επίπλων και δημιουργίας αποθηκευτικών χώρων λόγω περιορισμένων τετραγωνικών, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε την εκμετάλλευση των κατακόρυφων επιφανειών με τη δημιουργία έξυπνων λύσεων. Αν για παράδειγμα, έχετε πολλά βιβλία τότε ιδανική επιλογή αποτελούν τα ράφια και οι κρεμαστές βιβλιοθήκες. Αν πρόκειται για παιδικό δωμάτιο τότε η κουκέτα αποτελεί ικανοποιητική λύση.

Αν πρόκειται για μονόχωρο στούντιο κρατήστε το όσο πιο απλό γίνεται: Το μονόχωρο στούντιο αποτελεί έναν ενιαίο χώρο, μέσα στον οποίο διαμορφώνονται το υπνοδωμάτιο, το καθιστικό και η κουζίνα. Κάποιοι ένοικοι αυτών των μικρών διαμερισμάτων δυσανασχετούν με την έλλειψη διαχωριστικών τοίχων, ειδικά αν μοιράζονται το χώρο με άλλο άτομο. Μια λύση για να χωριστεί ένα ενιαίο στούντιο είναι με τη χρήση επίπλων (πχ. βιβλιοθηκών). Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αδύνατος ο διαχωρισμός με τοιχοποιία, ακόμη και με γυψοσανίδες, καθώς τα στούντιο είναι σχεδιασμένα εξαρχής να λειτουργούν ως ενιαίοι χώροι, ενώ συνήθως η πηγή φυσικού φωτισμού βρίσκεται μόνο σε μία πλευρά.

Επιλέξτε άνετα έπιπλα. Η επιλογή μικροσκοπικών επίπλων επειδή ο χώρος είναι μικρός δεν αποτελεί την προφανή λύση στην έλλειψη του χώρου. Αντίθετα, τα μικρά έπιπλα μπορούν να κάνουν το χώρο να δείχνει ακόμα πιο μίζερος και μικρός ή να είναι δυσλειτουργικός. Συνεπώς, φροντίστε να επιλέξετε έπιπλα με κριτήριο την άνεση και τη λειτουργικότητα και όχι το μέγεθος, εξασφαλίζοντας ωστόσο ότι θα χωρούν στην κάτοψη. Φυσικά, θα πρέπει να επιλέξετε τα απολύτως απαραίτητα έπιπλα.

Δώστε σημασία στον εξωτερικό χώρο. Ένα διαμέρισμα στην Ελλάδα όσο μικρό και να είναι, σίγουρα διαθέτει μία ή ακόμη και περισσότερες βεράντες. Η βεράντα μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα μικρό κήπο χαλάρωσης και συνάντησης με φίλους. Αν πρόκειται για πολύ μικρή ή στενή βεράντα, τότε θα πρέπει να τοποθετήσετε λίγες γλάστρες με φυτά που δίνουν πλούσιο φύλλωμα. Μπορείτε επίσης να επιλέξτε ένα αναρριχώμενο φυτό, για παράδειγμα ένα γιασεμί, που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αναπτυχθεί στα κάγκελα και θα προσφέρει περιμετρικό πράσινο.

Σχετικά Άρθρα

 • Η ψυχολογία διαβίωσης σε περιορισμένο χώρο Η ψυχολογία διαβίωσης σε περιορισμένο χώρο

  Αρχιτέκτονες και σχεδιαστές παράγουν περιβάλλοντα με την πρόθεση να αποδώσουν χώρους στους χρήστες με σκοπό τη βελτίωση της διαβίωσης τους. Για να επιτύχουν το στόχο τους πρέπει να λάβουν υπόψη τους την κουλτούρα των χρηστών, τον τρόπο ζωής τους, την ιδιοσυγκρασία τους και ζητήματα που αφορούν στην περιβαλλοντική ευαισθησία τους.

 • Η ζωή σε 4 τετραγωνικά μέτρα Η ζωή σε 4 τετραγωνικά μέτρα

  Matroshka: περιεκτική διαβίωση σε 4 τετραγωνικά μέτρα

  Η διαβίωση σε μικρούς χώρους στις σύγχρονες κοινωνίες απαιτεί έξυπνες και αποτελεσματικές λύσεις. Τέσσερις φοιτητές βιομηχανικού design στο Mid Sweden University του Sundsvall, οι Sara Remnerth, Anna Fossane, Magnus Gustavsson, Anna Thorseaus ανέπτυξαν ένα ενδιαφέρον project βασιζόμενοι στην ιδέα διαβίωσης σε χώρο περιορισμένου εμβαδού.

  Επικέντρωσαν την προσπάθεια τους στην έννοια του χώρου, της δυνατότητας αποθήκευσης και της ανάπτυξης της κοινωνικότητας.

  Η λύση που πρότειναν έχει πολλά κοινά με τις Matroshka (στα ρωσικά σημαίνει γιαγιά), τις ξύλινες κούκλες που αποθηκεύονται η μια μέσα στην άλλη, γι αυτό και είναι συνονόματες.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved