Οι χρήσιμοι βοηθητικοί χώροι που δεν έχουμε στο σπίτι μας

γράφει η Ιφιγένεια Κωτίτσα

Αρχιτέκτων Μηχανικός

Η αυξανόμενη τιμή αγοράς κατοικίας σταδιακά οδήγησε στη μείωση της επιφάνειας της περιορίζοντας την στους εντελώς απαραίτητους χώρους και σε συνδυασμό με την open plan άποψη για την οργάνωση του εσωτερικού χώρου δίνει την αίσθηση μιας κάποιας ευρυχωρίας ακόμη και σε μικρότερης επιφάνειας κατοικίες.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι βοηθητικοί χώροι που είναι πολύ χρήσιμοι για την ευχάριστη διαβίωση στην κατοικία που τους στερούμαστε και σε πρώτη ευκαιρία ανακαίνισης κατοικίας καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να τους εντάξουμε σ’ αυτή.

Χώρος εισόδου

entryway

https://www.houzz.in/photos/mississippi-modern-phvw-vp~103421708

Ο open plan σχεδιασμός της κάτοψης έχει καταργήσει το χώρο αυτό, αλλά οι σημερινές συνθήκες και ο τρόπος ζωής τον επαναφέρουν στην κατοικία ως πρακτικό και χρήσιμο στοιχείο της. αποτελεί χώρο μετάβασης στους κύριους χώρους του σπιτιού. Κάπου διακριτικά σε άμεση επαφή με μία εντυπωσιακή περιοχή εισόδου στο καθιστικό μπορεί να βρεθεί ο λειτουργικός αυτός χώρος για τα πανωφόρια, τα παπούτσια τις ομπρέλες, τα σακίδια που χρησιμοποιούμε στον εξωτερικό χώρο για να διατηρηθεί το υπόλοιπο σπίτι καθαρό και τακτοποιημένο. Αν και οι ανάγκες ποικίλουν υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που μειώνουν την ακαταστασία και διευκολύνουν την αναχώρηση και την επιστροφή στην κατοικία. Για παράδειγμα, μία ντουλάπα που εξασφαλίζει την προσωρινή αποθήκευση των πανωφοριών και παπουτσιών, ένας μικρός πάγκος για να φορέσουμε ή να βγάλουμε τα παπούτσια, ένας καθρέπτης για μια τελευταία ματιά πριν την έξοδο. Υπάρχουν έπιπλα εισόδου που ενσωματώνουν τα παραπάνω στοιχεία και είναι κατάλληλα και για μικρότερους χώρους.

Δωμάτιο πλυντηρίου

laundry room

https://d35mbwdnoe7hvk.cloudfront.net/wp-content/uploads/2018/06/meadowood-laundry-room-luxematte-dove-2.jpg

Το δωμάτιο πλυντηρίου λειτουργεί από μόνο του ως χώρος οργάνωσης και καθαριότητας. Η καλύτερη θέση του είναι κοντά στην κουζίνα, ώστε να είναι κοντά σε υπάρχουσα ύδρευση και αποχέτευση, αν και σε μονοκατοικίες προτιμότερο είναι να βρίσκεται στο υπόγειο. Για εύκολη απόθεση των άπλυτων ρούχων αξιολογείται και η εγγύτητα του στα υπνοδωμάτια. Ο χώρος δεν πρέπει οπωσδήποτε να είναι μεγάλος, αρκεί να χωρά τα απαραίτητα στοιχεία. Αρχικά το πλυντήριο και το στεγνωτήριο που αποτελούν τα κεντρικά κομμάτια  του χώρου τοποθετούνται πλάι-πλάι ή το ένα πάνω στο άλλο για εύκολη μεταφορά των βρεγμένων ρούχων. Απαραίτητα είναι τα ντουλάπια για αποθήκευση απορρυπαντικών αλλά και ειδών περιποίησης των ρούχων, π.χ σετ ραπτικής και τα καλάθια για ρούχα. Αν το επιτρέπει ο χώρος ένας πάγκος εργασίας ή ένα τραπέζι βοηθά στη διαλογή, το δίπλωμα ή τη φροντίδα των ρούχων.

Αποθήκη τροφίμων

kitchen pantry

https://st.hzcdn.com/simgs/pictures/kitchens/meriam-hill-house-jw-construction-img~d89184c0050727f4_9-3984-1-f2b3967.jpg

Η αποθήκη τροφίμων αποτελεί τη λύση για μία τακτοποιημένη κουζίνα. Καθώς η ανοιχτή κάτοψη των σπιτιών ενοποιεί τους χώρους διημέρευσης με την κουζίνα και τραπεζαρία, οι κουζίνες εκτίθενται σε κοινή θέα, εξαιρετική επιλογή για αίσθηση ευρυχωρίας, αλλά αμήχανη καθώς απαιτείται άμεση καθαριότητα και τάξη μετά την προετοιμασία του φαγητού και το κάθε γεύμα. Η αποθήκη τροφίμων χρησιμοποιείται και για την αποθήκευση συσκευών. Ο σχεδιασμός της εξαρτάται από το διατιθέμενο χώρο και μπορεί να αναπτυχθεί όπως και οι κουζίνες, δηλαδή γραμμικά ή σε σχήμα Π ή Γ. Ιδανικά η θέση της πρέπει να είναι δίπλα στην κουζίνα, ακόμη και σε άμεση επικοινωνία με αυτή.  Πρέπει να είναι εξοπλισμένη με ντουλάπια, ράφια και συρτάρια για την καλύτερη οργάνωση των τροφίμων αξεσουάρ και συσκευών. Τα συρτάρια χωροθετούνται κάτω από κάποιο πάγκο, ενώ τα ράφια καλό είναι να βρίσκονται στο ύψος του ματιού για να φαίνονται τα αποθηκευμένα τρόφιμα. Ενδεχόμενα μία αποθήκη τροφίμων να ενσωματώνει και μία μικρή κάβα ποτών. 

Βεστιάριο

walk in closet

https://www.oppeinhome.com/4-wardrobe-designs-dressing-room/

Σήμερα ένα καλά οργανωμένο και εξοπλισμένο βεστιάριο μας είναι απαραίτητο, καθώς μπορεί να προσαρμοστεί στις προσωπικές ανάγκες μας. Στο βεστιάριο αποθηκεύονται τα είδη ένδυσης, ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, όπως ζώνες, τσάντες, κοσμήματα. Ο αριθμός των ρούχων και αξεσουάρ επιβάλλει το μέγεθος του χώρου του βεστιαρίου. Ο καλός σχεδιασμός του εξασφαλίζει τη λειτουργικότητα και τη χωρητικότητα του. Περιλαμβάνει ντουλάπες, νησίδα, συρταριέρες, τουαλέτα και οπωσδήποτε καθρέπτη, ώστε εκεί να γίνεται η ένδυση και το μακιγιάζ. Πρέπει να γίνει απόλυτη εκμετάλλευση του χώρου και του ύψους, για παράδειγμα με τη χρήση ασανσέρ ντουλάπας, αλλά και επιλογή έξυπνων λύσεων, όπως ρ΄γες κρεμάστρας, συρόμενα καλάθια, γραβατοθήκη, ζωνοθήκη, παντελονοθήκη, ακόμη και συρόμενη σιδερώστρα.


Η Ιφιγένεια Κωτίτσα διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο και είναι αρθρογράφος αρχιτεκτονικής και interior design στο decobook.gr & decosoup.com. Παράλληλα προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες αρχιτεκτονικής και διακόσμησης.

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved