Πως διαλέγουμε διακοσμητικά μαξιλάρια

Η επιλογή διακοσμητικών μαξιλαριών αποτελεί βασικό παράγοντα για τη δημιουργία ενός χώρου με όμορφη διακόσμηση και κομψή εμφάνιση. Τα διακοσμητικά μαξιλάρια αποτελούν ένα εύκολο και αποτελεσματικό μέσο για την ανανέωση του χώρου και σε συνδυασμό με ανακαίνιση κατοικίας μπορούν να μετατρέψουν ένα χώρο με αδιάφορη, σχεδόν βαρετή ατμόσφαιρα σε ένα χώρο με φρεσκάδα και ενδιαφέρον.

Επιπρόσθετα μπορούν να προσφέρουν άνεση, χρώμα και διάσταση στο χώρο και νέα όψη σε κάθε εποχή του χρόνου. Η μεγάλη ποικιλία σε χρώματα, σχέδια, υφάσματα και υφές προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής των κατάλληλων μαξιλαριών για τον κάθε χώρο. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη κάποια στοιχεία κατά την επιλογή τους.

Πρωταρχικό στοιχείο αποτελεί το μέγεθος. Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι τα μαξιλάρια πρέπει να είναι σε αναλογία με το έπιπλο που τοποθετούνται. Για παράδειγμα, ένα μικροσκοπικό μαξιλάρι χάνεται σε ένα μεγάλο τριθέσιο καναπέ ή ένα υπέρδιπλο κρεβάτι ή αντίθετα ένα μεγάλο μαξιλάρι ξεχειλίζει σε μία πολυθρόνα. Επίσης πολλά μαξιλάρια, π.χ στον καναπέ πρέπει να αποτελούν ένα σύνολο που πρέπει να είναι ανάλογο με το μέγεθος τους και να ποικίλουν σε μέγεθος και σχήμα για να δίνουν αρμονικότερη όψη στο χώρο.

Τα τετράγωνα μαξιλάρια είναι τα πιο συνηθισμένα και το μέγεθος τους κυμαίνεται από 40-50 εκ. επιλέξτε τυποποιημένο μέγεθος ώστε να βρίσκετε εύκολα καλύμματα για να ανανεώνετε συχνά την όψη του χώρου σας. Αντίθετα τα στρογγυλά μαξιλάρια δεν είναι τόσο συνηθισμένα, αλλά αποτελούν όμορφη επιλογή, καθώς εναρμονίζονται με τα τετράγωνα και τα ορθογώνια μαξιλάρια. Τα στενόμακρα μαξιλάρια χρησιμοποιούνται για τη στήριξη της μέσης στους καναπέδες ή τις πολυθρόνες αλλά και ως διακοσμητική λύση σε συνδυασμό με τα τετράγωνα.

Η επιλογή του γεμίσματος των μαξιλαριών γίνεται με κριτήριο το κόστος, την άνεση που προσφέρουν και την περίπτωση εμφάνισης αλλεργιών εξαιτίας της χρήσης τους. Υπάρχουν φυσικά και συνθετικά υλικά για το γέμισμα. Φυσικά είναι τα πούπουλα, τα φτερά, ο μεταξοβάμβακας και το βαμβάκι, ενώ συνθετικά είναι ο πολυεστέρας, οι μικροΐνες, το αφρολέξ. Ο πολυεστέρας είναι η συνηθέστερη επιλογή για διακοσμητικά μαξιλάρια, καθώς είναι οικονομικά και διατηρούν το σχήμα τους, αλλά δεν είναι τόσο άνετα. Τα πούπουλα και τα φτερά διαμορφώνουν πιο μαλακά και άνετα μαξιλάρια, αλλά είναι ακριβά και μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες σε ευαίσθητους χρήστες. Ο συνδυασμός υλικών προσφέρει το καταλληλότερο μαξιλάρι.

Ουσιαστικό κριτήριο της επιλογής του καλύμματος των μαξιλαριών αποτελεί το ύφασμα τους. Το βαμβάκι, όπως και το λινό,  θεωρείται η ιδανική επιλογή γιατί είναι ανθεκτικό, πλένεται εύκολα και είναι δροσερό για την άνοιξη και το καλοκαίρι. Το βελούδο δίνει θαλπωρή και ζεστασιά το χειμώνα , όπως και το μαλλί. Η γούνα αποτελεί χειμωνιάτικη και ταυτόχρονα πολυτελή επιλογή.

Όταν πρόκειται για την επιλογή του μοτίβου του υφάσματος των μαξιλαριών ακολουθούμε κάποιες γενικές γραμμές. Για παράδειγμα αν θέλουμε να έχουμε ποικιλία μοτίβων επιλέγουμε κοινό χρωματικό σχήμα που εναρμονίζεται παράλληλα με τα υπόλοιπα στοιχεία του χώρου και αν υπάρχει πολύ χρώμα στο χώρο περιοριστείτε σε μονοχρωμίες ή σε ουδέτερες αποχρώσεις. Επιπλέον μπορείτε να διακοσμήσετε την επιφάνεια του καλύμματος με διακοσμητικές λεπτομέρειες, όπως κουμπιά, χάντρες, κεντήματα, περιμετρικό κορδόνι, φούντες στις γωνίες, αρκεί το μαξιλάρι να μην είναι υπερφορτωμένο και δεν συνδυάζεται με το ύφος του χώρου.

Τέλος, αναφέρουμε κάποιες αρχές για την χωροθέτηση των μαξιλαριών. Αρχικά επιλέγουμε μαξιλάρια διαφόρων μεγεθών για καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα, τοποθετώντας πίσω τα μεγαλύτερα. Φροντίζουμε σχέδια και υφές να ανήκουν στην ίδια χρωματική οικογένεια. Η τοποθέτηση ξεκινάει από τις άκρες με τα μεγαλύτερα μαξιλάρια και προχωρούμε προς το κέντρο με τα μικρότερα. Συνήθως τοποθετούμε μονό αριθμό μαξιλαριών σε ένα καναπέ, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και ζυγός αριθμός μαξιλαριών. Ο μονός αριθμός δίνει μια πιο casual όψη στο χώρο, ενώ ο ζυγός αριθμός δίνει τη συμμετρία που χρειάζεται ένας πιο επίσημος χώρος.

Αν σχεδιάζετε ανακαίνιση σπιτιού σε μεγαλύτερη έκταση απευθυνθείτε στην κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα για οικονομική και ποιοτική ανακαίνιση.

Anakainisi oikias www.anakainisispitiou.gr.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved