Το βασικό στοιχείο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι εσείς καθορίζετε τον προϋπολογισμό και το κόστος ανακαίνισης και ο διακοσμητής θα προσπαθήσει να επιτύχει το καλύτερο αποτέλεσμα μέσα στο συγκεκριμένο προυπολογισμό. Σκεφτείτε επιπλέον, ότι ένας επαγγελματίας θα αναλάβει όλη τη δύσκολή και κουραστική δουλειά όπως τη μελέτη και το σχεδιασμό, την εύρεση και οργάνωση των συνεργείων, την έρευνα αγοράς, την τήρηση του χρονοδιαγράμματος κτλ.
Πριν ωστόσο επιλέξετε ένα επαγγελματία, συνιστάται να κάνετε μια μικρή έρευνα στα αντίστοιχα μελετητικά και κατασκευαστικά γραφεία που αναλαμβάνουν διακοσμήσεις και ανακαινίσεις. Καταρχάς, θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά στο portfolio του κάθε γραφείου και στις διακοσμητικές δουλειές που έχει διεκπεραιώσει για να διαπιστώσετε αν το στιλ της δουλειάς του ταιριάζει με το δικό σας στιλ και τις δικές σας προσδοκίες. Αφού καταλήξετε σε λίγα γραφεία θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί τους προκειμένου να τους περιγράψετε το χώρο αλλά και το έργο που σκοπεύετε να τους αναθέσετε. Καλό είναι να έχετε μαζί σας και μερικές φωτογραφίες του σπιτιού σας. Η αρχική αυτή επικοινωνία θα σας βοηθήσει να περιοριστείτε σε ακόμα λιγότερα γραφεία.
Ωστόσο, πριν καταλήξετε οριστικά θα πρέπει να γίνει και επίσκεψη στο χώρο σας από τον επαγγελματία προκειμένου να συζητήσετε το κόστος των υπηρεσιών, το χρονοδιάγραμμα αλλά και κάποιες αρχικές προτάσεις και ιδέες. Στο στάδιο αυτό είναι καλό να ξεκαθαρίσετε και εσείς ως εργοδότης τι σας αρέσει και τι δεν σας αρέσει. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε το διακοσμητή να φτάσει γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα, στο ιδανικό αποτέλεσμα.
Η τελική συζήτηση που πρέπει να κάνετε προκειμένου να καταλήξετε οριστικά στο γραφείο που θα αναλάβει τη διακόσμηση του χώρου σας αφορά στο τελικό κόστος, στο κόστος δηλαδή που θα περιλαμβάνει και την αμοιβή του διακοσμητή. Η προσφορά ανακαίνισης θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα πιθανά κόστη, όπως έξοδα μετακίνησης, αγορά υλικών, συνεργεία, καθυστερήσεις κτλ.
Θα πρέπει επίσης να συζητήσετε τον τρόπο αλλά και το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του ποσού αλλά και να ξεκαθαρίσετε ότι ο προϋπολογισμός σας είναι πολύ συγκεκριμένος και δεν σκοπεύετε να τον υπερβείτε. Τέλος πριν υπογράψετε, διαβάστε προσεκτικά το συμβόλαιο με τις υποχρεώσεις τόσο του μελετητικού και κατασκευαστικού γραφείου όσο και τις δικές σας.