Μονοχρωματικοίσυνδυασμοί (αρμονικός συνδυασμός)
Οι συνδυασμοί αυτοί, που είναι και οι απλούστεροι, χρησιμοποιούν ένα μόνο χρώμα σε διάφορους τόνους και αποχρώσεις. Η χρήση ενός και μόνο χρώματος αναπόφευκτα προσφέρει αρμονία και ενοποιεί τα στοιχεία ενός χώρου, ακόμη και αν αυτά δεν ταιριάζουν μεταξύ τους. Ωστόσο, πολλοί διακοσμητές πιστεύουν ότι οι μονοχρωματικοί συνδυασμοί είναι περιοριστικοί και δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα τα χρώματα. Για παράδειγμα είναι δύσκολο να δημιουργήσετε ένα χώρο, τα στοιχεία και τα υφάσματα του οποίου, ακολουθούν τις αποχρώσεις του πράσινου ή του πορτοκαλί. Αντίθετα οι απαλοί τόμοι του γαλάζιου και της ώχρας φαίνεται να οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης, οι μονοχρωματικοί συνδυασμοί θεωρούνται από πολλούς μονότονοι και βαρετοί. Ωστόσο, για να αποφύγετε τη μονοτονία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως εργαλεία τα υφάσματα, τις ταπετσαρίες και τα χαλιά. Τα μαλακά αυτά αντικείμενα, έχουν σύνθετα και πολύπλοκα μοτίβα και μπορούν να ζωντανέψουν ακόμη και τον πιο βαρετό χώρο. Τα μονοχρωματικά σχήματα συναντώνται συχνά στα παιδικά δωμάτια, όπου στο δωμάτιο του κοριτσιού κυριαρχεί το ροζ και στου αγοριού το γαλάζιο.
Αναλογικοί συνδυασμοί (αρμονικό αποτέλεσμα)
Η επόμενοι κατηγορία αρμινικών συνδυασμών, που οδηγούν σε ασφαλή αποτελέσματα, είναι οι αναλογικοί συνδυασμοί. Οι συνδυασμοί αυτού του τύπου χρησιμοποιούν τρία ή και περισσότερα χρώματα που ωστόσο είναι γειτονικά στον κύκλο των χρωμάτων. Από αυτά τα χρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο οι φωτεινοί όσο και οι σκοτεινοί τόνοι. Η επιλογή αυτή προσφέρει περισσότερες και πιο ενδιαφέρουσες λύσεις σε σύγκριση με τους μονοχρωματικούς συνδυασμούς, το αποτέλεσμα ωστόσο παραμένει αρμονικό. Πολλοί διακοσμητές ξεκινούν από ένα χρώμα, το οποίο και χρησιμοποιούν ως κυρίαρχο και στη συνέχεια επιλέγουν μερικά γειτονικά χρώματα για να συμπληρώσουν το αποτέλεσμα.
Συνδυασμοί με συμπληρωματικά χρώματα (αντίθεση)
Αυτοί οι συνδυασμοί αφορούν σε χρώματα που είναι αντίθετα στον κύκλο των χρωμάτων (το ένα απέναντι από το άλλο). Τα χρώματα αυτά ονομάζονται συμπληρωματικά και αν τοποθετηθούν το ένα δίπλα στο άλλο ή το ένα μέσα στο άλλο παρουσιάζονται πολύ πιο έντονα από ότι αν τοποθετηθούν σε λευκό φόντο. Επίσης τα όρια μεταξύ δύο αντίθετων χρωμάτων πάλλονται. Τα συμπληρωματικά χρώματα χρησιμοποιούνται συχνά στην γραφιστική ή στο σχεδιασμό βιτρινών, όπου η αντίθεση και η προβολή κάποιων στοιχείων είναι απαραίτητη. Στο σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, επιλέγονται πιο απαλά και μουντά χρώματα ώστε το αποτέλεσμα να μην είναι εξαιρετικά έντονο.
Συνδυασμοί με τρία χρώματα (αντίθεση)
Αν θεωρήσετε ένα ισόπλευρο τρίγωνο μέσα κύκλο των χρωμάτων, οι κορυφές του τριγώνου πατούν πάνω σε τρία χρώματα. Τα χρώματα αυτά είτε είναι βασικά, είτε συμπληρωματικά δημιουργούν ένα τριχρωματικό σχήμα. Η κατηγορία αυτή μπορεί να δημιουργήσει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα, αλλά θέλει προσοχή έτσι ώστε ο χώρος να μην γίνει φλύαρος.
Σύνθετοι χρωματικοί συνδυασμοί με συμπληρωματικά χρώματα
Θεωρήστε ένα Υ πάνω στον κύκλο των χρωμάτων. Τα δύο χρώματα είναι γειτονικά ενώ το τρίτο είναι αντίθετο. Ο συνδυασμός αυτός δίνει τρία χρώματα σε σχέση με τους απλούς συνδυασμούς συμπληρωματικών χρωμάτων. Για ακόμα πιο πολύπλοκα χρωματικά σχήματα μπορείτε να θεωρήσετε ένα Χ στον κύκλο των χρωμάτων. Η τελευταία περίπτωση ονομάζεται και τετρα-χρωματικό σχήμα.
Ουδέτεροι συνδυασμοί
Ο απλούστερος ίσως χρωματικός συνδυασμός μπορεί να δημιουργηθεί αν χρησιμοποιήσουμε το μαύρο, το λευκό, το γκρι, το υπόλευκο, το μπεζ ή ακόμη και το καφέ σαν κυρίαρχο χρώμα. Οι συνδυασμοί αυτοί θα μπορούσαν να θεωρηθούν και αχρωματικοί και παρόλο που δεν έχουν καθόλου ένταση τείνουν να μεγαλώνουν ένα χώρο. Τα ουδέτερα χρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φόντο, μπροστά από το οποίο μπορούν να τοποθετηθούν πολύχρωμα έπιπλα, έργα τέχνης και αξεσουάρ. Γενικά, στους ουδέτερους συνδυασμούς, προστίθενται ένα ή δύο χρώματα, είτε έντονα είτε απλά, για να δώσουν περισσότερο ενδιαφέρον στο χώρο. Αυτοί οι συνδυασμοί χαρακτηρίζονται από μεγάλη ευελιξία καθώς μπορούμε εύκολα να κάνουμε αλλαγές, σε περίπτωση που επιδιώκουμε μια γρήγορη και οικονομική ανακαίνιση. Για παράδειγμα, μπορούμε να αλλάξουμε τα μαξιλάρια και με αυτόν τον τρόπο να αλλάξουμε το χρώμα του χώρου. Αντίθετα στα προηγούμενα χρωματικά σχήματα είναι δύσκολη η αλλαγή χρώματος.