Η Zaha Hadid σχεδιάζει έπιπλα

Γράφει ο 'Απορημένος designer'

Η Zaha Hadid, είναι μια επιτυχημένη και γνωστή, σε παγκόσμιο επίπεδο, αρχιτέκτονας. Εκτός όμως απο κτίρια, τον τελευταίο καιρό, ξεκίνησε να σχεδιάζει και έπιπλα.

Εμφανώς επηρεασμένη απο τις δυνατότητες της τεχνολογίας και της τρισδιάστατης μοντελοποίησης μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή, η Zaha Hadid ξεκίνησε να σχεδιάζει έπιπλα, με μορφή ρευστή και έντονα καμπυλωμένη. Η ογκοπλασία αλλά και η επιφάνεια αυτών των αντικειμένων είναι μάλλον αόριστη και δύσκολα μπορεί να περιγραφεί ή να διαστασιολογηθεί με τους όρους της Ευκλείδειας γεωμετρίας.

Πως είναι Τα Επιπλα Της Zaha Hadid;

Ενα τραπέζι: το Aqua Table

Σχεδιασμός: Zaha Hadid και Patric Schumacher. Συνεργάτες: Saffet Kaya

Το τραπέζι αυτό χαρακτηρίζεται ως 'αινιγματικό', ενω υποτίθεται ότι έχει 'γεννηθεί' κάτω απο την επίδραση ορισμένων 'δυνάμεων'. Μάλιστα, στην επίσημη περιγραφή του προϊόντος αναφέρεται ότι ρέει μέσα στο χώρο. Το γεγονός αυτό, με κάνει να αναρωτιέμαι αν το αντικείμενο αυτό είναι πράγματι υλικό ή αϋλο. Διότι αν είναι είναι υλικό, και δεν βρίσκεται μόνο στην οθόνη του υπολογιστή ή στη φαντασία του σχεδιαστή του, τότε πως ακριβώς μπορεί και ρέει μέσα στο χώρο; Πολύ φοβάμαι, λοιπόν, ότι αυτές οι εκφράσεις λέγονται και γράφονται μόνο και μόνο για να εντυπωσιάζουν.

Επίσης, αναγράφεται ότι το έπιπλο υιοθετεί τη δυναμική του υγρού στοιχείου. Εγώ, όμως πάλι θα σχολιάσω ότι κανένα αντικείμενο δεν έχει τη δυναμική του υγρού στοιχείου, μόνο και μόνο επειδή μοιάζει με ρευστό ή επειδή το υλικό του είναι διάφανο. Η άποψή μου είναι ότι το συγκεκριμένο έπιπλο εκφράζει τη συγκεκριμένη μόδα της εποχής μας. Μιας εποχής που μορφοκρατείται και που θαυμάζει οτιδήποτε κατασκευάζεται μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Το γεγονός, ότι το έπιπλο αυτό προσφέρει εναλλακτικές δυνατότητες χρήσης, είναι ενδιαφέρον και ενδεχόμενα να ισχύει. Αλλά για να το πιστέψω, θα πρέπει να ρωτήσω κάποιον χρήστη, ο οποίος θα δηλώσει ότι όντως χρησιμοποίησε το τραπέζι αυτό με εναλλακτικό τρόπο. Όμως αναρωτιέμαι, πόσο εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα τραπέζι με μια οριζόντια επιφάνεια και τρία πόδια;

Ενα παγκάκι: Belu Bench

Σχεδιασμός: Zaha Hadid και Patric Schumacher. Συνεργάτες: Saffet Kaya Bekiroglu, Maha Kutay. Tarek Shamma, Melissa Woolford

Το παγκάκι αυτό είναι στιλπνό, μονολιθικό και μοιάζει σαν να έχει προκύψει απο το σκάλισμα ενός μαρμάρινου κομματιού. Υποτίθεται ότι είναι για ένα και μόνο άτομο. Αυτό και μονο με κάνει να στέκομαι κριτικά απέναντι στο αντικείμενο, διότι τι σόι παγκάκι είναι αυτό, πάνω στο οποίο μπορεί να καθίσει ένα μόνο άτομο;

Κατά τα άλλα, η κ. ZahaHadid μας λέει πάλι ότι το αντικείμενο είναι ρευστό και ότι επιπλέον εξυπηρετεί και διάφορες άλλες λειτουργίες. Το τελευταίο αυτό επιχείρημα μου κίνησε το ενδιαφέρον, να δω ποιές άλλες λειτουργίες μπορεί να εξυπηρετήσει. Έτσι διαπιστώνω, ότι πάνω του μπορεί κανείς να 'γείρει ή μπορεί κανείς απλά να 'χαϊδέψει' την επιφάνεια του.

Ενα φωτιστικό οροφής: Vortexx Chandelier

Σχεδιασμός: Zaha Hadid και Patric Schumacher,

Το κρεμαστό αυτό φωτιστικό, που φαίνεται να κάνει μια συνεχή και ατέρμονη ελικοειδή κίνηση, είναι πράγματι εντυπωσιακό, κυρίως απο κατασκευαστικής άποψης, καθώς αξιοποιεί την τεχνολογία των τρισδιάστατων μεθόδων CNC. Σίγουρα όμως, η ανάπτυξη της τεχνολογίας του φωτισμού, όπως τα φώτα LED, έδωσαν τη δυνατότητα στους σχεδιαστές να ξεφύγουν απο τις γνωστές μορφές φωτιστικών, που περιορίζονταν απο την λάμπα πυρακτώσεως.

Έπιπλα: Z-Scape

Σχεδιασμός: Zaha Hadid και Patric Schumacher

Απο το ίδιο αρχιτεκτονικό γραφείο, σχεδιάστηκε μια ολόκληρη σειρά επίπλων για την εταιρεία Sawaya & Moroni. Παρολα αυτα, τα αντικείμενα δεν είναι συγκεκριμένα και ξεκάθαρα. Διατηρούν δηλαδή μια απροσδιοριστία στο πως ακριβώς χρησιμοποιούνται. Οι μορφές τους, είναι εμπνευσμένες απο τη φύση και πιο συγκεκριμένα απο τα παγόβουνα, τους σταλακτίτες, τους σταλαγμίτες, κλπ.

Επιπλέον, τα κομμάτια μπορούν να ενωθουν μεταξύ τους, ως τμήματα ενός μεγαλύτερου παζλ, δημιουργώντας νέες συνθέσεις. Και πάλι η έννοια της πολυχρηστικότητας εισάγεται καθώς οι σχεδιαστές θεωρούν ότι τα αντικείμενα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καθιστικά ή ως τραπέζια ή ως ραφια, κλπ. Εγω θα έλεγα, ότι απλά αποτελούν μια σειρά εντυπωσιακών και πρωτότυπων επιφανειών, και όπως όλες οι επιφάνειες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καθίσεις ή για να ακουμπήσεις κάτι πανω τους. Θέλω να πω, ότι απουσιάζει εντελώς η παράμετρος της εργονομίας που σαφώς θα έκανε τον σχεδιασμό δυσκολότερο και απαιτητικότερο.

Συστημα καθιστικών: Moon

Σχεδιασμός: Zaha Hadid και Patric Schumacher

Ίσως αυτό το σύστημα, να είναι και το πιο πρωτοποριακό, καθώς φαίνεται να υποκύπτει σε κάποιους στοιχειώδεις κανόνες εργονομίας. Για παράδειγμα, το σύστημα δεν είναι ένα απλό παγκάκι αλλά έχει και πλάτη (!!!) πάνω στην οποία μπορεί να ακουμπήσει ο χρήστης. Σίγουρα, το έπιπλο χρειάζεται αρκετό ελεύθερο χώρο γύρω του, όχι μόνο επειδή έχει μεγάλες διαστάσεις, αλλα κυρίως γιατί έχει τόσο έντονη αισθητική, που αν συνδυαστεί με οτιδήποτε άλλο θα φαίνεται φλύαρο.

Το σχέδιο κατασκευάστηκε απο την γνωστή εταιρεία επίπλων B&B

Οι φωτογραφίες είναι απο την επίσημη ιστοσελίδα του αρχιτεκτονικού γραφείου Zaha Hadid Architects

Σχετικά Άρθρα

 • Διαμέρισμα στο São Paulo της Βραζιλίας Διαμέρισμα στο São Paulo της Βραζιλίας

  Από τους Kwartet Arquitetura

  Το έργο αφορά τη διαμόρφωση και διακόσμηση του εσωτερικού χώρου, ενός διαμερίσματος 120 τμ. σε μια γειτονιά του São Paulo στη Βραζιλία.

 • Παραλιακό εστιατόριο στη Βαρκελώνη Παραλιακό εστιατόριο στη Βαρκελώνη

  Το εστιατόριο/μπαρ Pez Vela Chiringuito βρίσκεται στην Βαρκελώνη, στην περιοχή Barceloneta. Ο σχεδιασμός του χώρου ανατέθηκε από τους ιδιοκτήτες των Bar Lobo και Bar Tomate στο μελετητικό γραφείο Sandra Tarruella.

 • Το κινητό περίπτερο της Chanel Το κινητό περίπτερο της Chanel

  γράφει η Ιφιγένεια Κωτίτσα - φοιτήτρια αρχιτεκτονικής

  Μετά από ένα μακρύ ταξίδι στις πρωτεύουσες του κόσμου, το κινητό περίπτερο της Chanel βρίσκει μια μόνιμη θέση, έξω από το ινστιτούτο του αραβικού κόσμου στο Παρίσι.

  Ο σχεδιασμός του περιπτέρου ανατέθηκε από τον Karl Lagerfeld στην αρχιτέκτονα Zaha Hadid, με σκοπό να φιλοξενήσει μια περιφερόμενη έκθεση 20 καλλιτεχνών, εμπνευσμένη από τις τσάντες Chanel. Το περίπτερο, μαζί με την έκθεση έπρεπε να μεταφερθεί πολλές φορές απο πόλη σε πόλη, να εγκατασταθεί, να "διαλυθεί" και να ξανα-εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη, στο Τόκυο και στο Χονγκ Κονγκ.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved