Τζάκι: Ένα δομικό στοιχείο που χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια από τους ανθρώπους

Είναι σχεδόν αδύνατον, να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε πότε ξεκίνησε η χρήση των τζακιών στους εσωτερικούς χώρους. Το πιθανότερο είναι ότι τα τζάκια άρχισαν να χρησιμοποιούνται από την στιγμή που ο άνθρωπος, άρχιζε να κατασκευάζει κατοικίες, δηλαδή εσώ και χιλιάδες χρόνια.

Αρχικά, το τζάκι δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια εστία στο κέντρου ενός οικήματος. Η εστία χρησίμευε τόσο για θέρμανση, όσο και για μαγείρεμα, για ζέσταμα νερού και για διάφορους τελετουργικούς σκοπούς. Για την έξοδο του καπνού υπήρχε στην οροφή ένα επαρκές άνοιγμα.

Η κεντρική εστία συναντάται σε πληθώρα πολιτισμών από τα Μυκηναϊκά ανάκτορα μέχρι τις καλύβες σύγχρονων νομαδικών πληθυσμών.

Πολύ αργότερα, κατά τον 9ο περίπου αιώνα, το τζάκι ως κατασκευή, μεταφέρθηκε κοντά στον τοίχο. Επίσης, ο καπνός άρχισε να απομακρύνεται όχι από κάποιο ελεύθερο άνοιγμα στην οροφή αλλά από κάποια καμινάδα.

Σταδιακά, τα τζάκια δεν αποτελούσαν μόνο χρηστικά οικοδομικά στοιχεία, αλλά έφεραν πάνω τους εκπληκτικές διακοσμήσεις. Την εποχή της αναγέννησης, του μπαρόκ και του ροκοκό τα τζάκια μεταμορφώθηκαν σε περίτεχνα γλυπτά, που καταλάμβαναν ακόμη και ολόκληρους τοίχους.

Στη σύγχρονη εποχή και ιδιαίτερα μετά το κίνημα του μοντερνισμού, ο σχεδιασμός των τζακιών απλοποιήθηκε και το μέγεθος τους μίκρυνε αισθητά. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογία προσφέρει μια πληθώρα επιλογών για θέρμανση, όπως το σύστημα του καλοριφέρ, το σύστημα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης, το σύστημα κεντρικού κλιματισμού κ.ά. Στο εμπόριο ο καταναλωτής μπορεί να βρει μια πληθώρα θερμαντικών σωμάτων, όπως ηλεκτρικές σόμπες, σόμπες υγραερίου, καλοριφέρ λαδιού, θερμοπομπούς, σόμπες χαλαζία, κλιματιστικά κτλ.

Ωστόσο, το τζάκι συνεχίζει ακόμη και σήμερα να επιλέγεται, όχι μόνο σε μονοκατοικίες και μεγάλα διαμερίσματα αλλά ακόμη και σε μικρότερα διαμερίσματα. Ένας από τους βασικούς λόγους, που κατασκευάζεται το τζάκι σε ένα σύγχρονο διαμέρισμα, είναι η αίσθηση της ζεστασιάς και της πολυτέλειας που προσφέρει στο χώρο. Άλλωστε, το τζάκι τοποθετείται πλέον μόνο στο σαλόνι και αποτελεί μια συμπληρωματική επιλογή θέρμανσης που υποβοηθά το κεντρικό σύστημα θέρμανσης.

Ωστόσο, με την συνεχή άνοδο των τιμών του πετρελαίου, η χρησιμοποίηση του τζακιού επανήλθε δυναμικά, καθώς το ξύλο αποτελεί μια από τις οικονομικότερες επιλογές. Έτσι, τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά, θέτουν σε τακτική λειτουργία το τζάκι. Ασφαλώς, το τζάκι για να αποδώσει και να μην λειτουργεί μόνο ως διακοσμητικό στοιχείο θα πρέπει να είναι ενεργειακό. Σε διαφορετική περίπτωση, όχι μόνο θα καταναλώνει αρκετή καύσιμη ύλη αλλά δεν θα καταφέρνει να ζεστάνει επαρκώς το χώρο.

Η ανακαίνιση σπιτιού προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξετε πολλά πράγματα στο χώρο σας. Έτσι με αφορμή κάποια ανακαίνιση μπορείτε να ζητήσετε προσφορές για τροποποίηση του υφιστάμενου τζακιού, έτσι ώστε να γίνει ενεργειακό.

Για οποιαδήποτε απορία σε σχέση με την ανακαίνιση επικοινωνήστε με την κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.

 

Πηγές φωτογραφιών

Photo by Stéphane Juban on Unsplash

Photo by Jon Tyson on Unsplash

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved