Συνήθως, οι μελετητές του εσωτερικού χώρου προσπαθούν να κρύψουν τα θερμαντικά σώματα ή να τα εντάξουν όσο γίνεται πιο διακριτικά γίνεται στη διακόσμηση του εσωτερικού χώρου.
Όμως, και εντελώς αντίθετα με τη λογική αυτή, πολλοί βιομηχανικοί σχεδιαστές αντιμετωπίζουν το καλοριφέρ ως μια ακόμα σχεδιαστική πρόκληση, ως ένα ακόμα αντικείμενο που μπορεί να μετατραπεί σε αντικείμενο υψηλής αισθητικής.
Ποιες άλλες λειτουργίες όμως, εκτός από τις τυπικές, θα μπορούσε να έχει ένα θερμαντικό σώμα;
Ορισμένα θερμαντικά σώματα δεν είναι απαραίτητο να ακουμπούν στον τοίχο αλλά μπορούν να τοποθετούνται ελεύθερα στο χώρο. Έτσι αφενός διαχέουν καλύτερα τη θερμότητα αφετέρου λειτουργούν ως κατακόρυφες διαχωριστικές επιφάνειες.
Το καλοριφέρ ως ράφι ή πετσετοκρεμάστρα.
Μια από τις πιο συνηθισμένες χρήσεις που μπορεί να λάβει το θερμαντικό σώμα είναι αυτή της πετσετοκρεμάστρας, όπου οι πετσέτες (ή και τα ρούχα) μπορούν να θερμανθούν και να στεγνώσουν. Οι πετσέτες είτε τοποθετούνται ανάμεσα στις οριζόντιες ράβδους του καλοριφέρ είτε ακουμπούν σε κάποιο «ράφι» του.
Το καλοριφέρ ως καθρέφτης:
Η κορνίζα του καθρέφτη είναι στην ουσία το καλοριφέρ ενώ στο εσωτερικό μπορεί να τοποθετηθεί ένας κανονικός καθρέπτης.
Το καλοριφέρ ως κάθισμα:
Το θερμαντικό σώμα, μπορεί να σχηματίζει ένα αναπαυτικό κάθισμα στο εσωτερικό του, έτσι ώστε ο χρήστης όταν κάθεται να απολαμβάνει μια ζεστή φωλιά γύρω από το σώμα του.
Το καλοριφέρ ως φωτιστικό σώμα.
Ο φωτισμός και η θέρμανση μπορούν να συνδυαστούν σε ένα μόνο αντικείμενο.
Προϊόντα και φωτογραφίες: Brem (Radiators for architecture) / Διατίθενται στο κατάστημα: www.optimumform.gr