Το ασιατικό έθνικ στη Μαδρίτη

Ένα ασιατικό εστιατόριο στο κέντρο της Μαδρίτης ή αλλιώς μια σύγχρονη μετάφραση του ασιατικού έθνικ.

Η μελέτη του εστιατορίου LAH! έγινε από το γραφείο ILMIODESIGN. Καθώς το εστιατόριο θα προσέφερε ασιατική κουζίνα και ειδικότερα κουζίνα από τη νότιο-ανατολική Ασία, οι μελετητές αποφάσισαν να προτείνουν ένα χώρο με ύφος και αισθητική εμπνευσμένο απο εκείνην την περιοχή.

Η ιδέα λοιπόν, αφορούσε την χρήση αρκετών στοιχείων της ασιατικής κουλτούρας και εμπνευσμένων απο τα ήθη, τα έθιμα, τη θρησκεία και την γλώσσα των μακρινών αυτών περιοχών.

εθνικ σχεδιασμος, εθνικ αρχιτεκτονικη

Αυτό όμως που ενέπνευσε περισσότερο τους μελετητές, ήταν η γλώσσα και το διαφορετικό σύστημα γραφής των χωρών της νοτιο-ανατολικής Ασίας. Οι άνθρωποι, στις διάφορες περιοχές του πλανήτη επικοινωνούν, γραπτά και προφορικά, με δεκάδες γλώσσες οι οποίες είναι διαφορετικές μεταξύ τους. Η κάθε γλώσσα χρησιμοποιεί τα δικά της μοναδικά σύμβολα. Αυτά ακριβώς τα σύμβολα, που στην προκειμένη περίπτωση έχουν επιρροές από την ινδική, την κινεζική και την αραβική γραφή, αποφάσισαν οι σχεδιαστές να χρησιμοποιήσουν στο χώρο, ως εικόνες και ως γραφικά σύμβολα.

σχεδιασμος εστιατορίου, σχεδιασμος κινεζικου ετσιατορίου

Ένα άλλο στοιχείο που χρησιμοποίησαν, με αρκετή επιτυχία, ήταν η πολυπλοκότητα, το χάος και η φλυαρία που επικρατούν στους δρόμους των Ασιατικών πόλεων. Δεκάδες φωτεινές, διαφημιστικές πινακίδες ξεπηδούν από παντού δημιουργώντας ταυτόχρονα σύγχυση και αρμονία. Έτσι ακριβώς, και στο εστιατόριο LAH!!, ξεπηδούν από παντού ξύλινες πινακίδες, από το πάτωμα, από την οροφή και από τους τοίχους, δημιουργώντας την ίδια ακριβώς 'χαοτική' αίσθηση που αποκομίζει κανείς όταν περπατάει στους δρόμους της Μπανγκόκ.

κινεζικη διακοσμηση, ασιατικη διακοσμηση

Πάνω στα ξύλινα πάνελ, έχουν εγγραφεί λέξεις από τη γλώσσα της Ταϋλάνδης, της Καμπότζης και λέξεις από την γραφή Jawi (ένα αρχαίο αλφάβητο που χρησιμοποιείται στην Μαλαισία και την Ινδονησία).

σχεδιασμος κινεζικου εστιατοριου

Τα διακοσμητικά αντικείμενα είναι εμπνευσμένα από τη νοτιοανατολική Ασία. Το μεγάλο φωτιστικό στην είσοδο κατασκευάστηκε από παραδοσιακά ασιατικά καπελά. Στην είσοδο τοποθετήθηκαν καμπανάκια, όμοια με αυτά των βουδιστικών ναών, που καλωσορίζουν τους επισκέπτες.

ξυλινα πανελ, κινεζικα φωτιστικα

Γενικά, ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου εστιατορίου, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο εισάγονται στοιχεία 'εξωτικών' πολιτισμών στο σύγχρονο περιβάλλον των μεγαλουπόλεων, και εν προκειμένω στο κέντρο της Μαδρίτης.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν σχεδόν όλα φυσικά. Το ξύλο των πάνελ αφέθηκε φυσικό και αλείφθηκε μόνο με λάδι. Το δάπεδο επενδύθηκε με φυσική πέτρα, και πιο συγκεκριμένα με ένα τοπικό είδος πέτρας, την Campaspero stone.

Στους τοίχους, εφαρμόστηκε μια τεχνική, κατά την οποία προστίθεται άμμος στο χρώμα και μετά την εφαρμογή το αποτέλεσμα είναι ανομοιόμορφο και ρουστίκ. Η τεχνική αυτή απαιτεί αρκετές στρώσεις. Οι τοίχοι του μπάνιου επενδύθηκαν με μωσαϊκό, και με εξαγωνικά πλακίδια.

μπανιο, πλακακια, μωσαικο, επενδυση τοιχου με πλακακια, εξαγωνικα πλακακια
  • Τίτλος έργου: Εστιατόριο LAH!
  • Περιοχή: Μαδρίτη
  • Μελέτη εσωτερικού χώρου και επίπλωσης: ILMIODESIGN – Andrea Spada, Michele Corbani
  • Έναρξη εργασιών: Ιούλιος 2011 / Ολοκλήρωση εργασιών: Σεπτέμβριος 2011
  • Επιφάνεια:350 τμ.
κατοψη εστιατοριου
  • Φωτιστικά οροφής: GROW FAMILY, brand : DAVID TRUBRIDGE / C00 4 , brand: AMPERBAR
  • Κρεμαστά φωτιστικά: La Cage brand Dark
  • Επένδυση δάπεδου: CAMPASPERO STONE (www.tino.es)
  • Πλακάκια μπάνιου: VITROGRES GLASSTILES (www.vitrogres.com)
  • Φωτογραφίες: Usio Davila

Σχετικά Άρθρα

  • Tapas Bar στην Αλεξανδρούπολη Tapas Bar στην Αλεξανδρούπολη

    Το Alma tapas bar σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Αρχιτέκτονα Ρεϊζη Μαρία το 2013, στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης. Σε μια αίθουσα μόλις 35 τμ. αποξηλώθηκε το πατάρι και αποκαλύφθηκαν 2 μεγάλα ανοίγματα που έδωσαν επιπλέον φώς στον χώρο και ένα επιβλητικό ύψος 5,50 μέτρων. Στην συνέχεια η ιδέα που υλοποιήθηκε σταδιακά μέσα σε ενάμιση μήνα, βασίστηκε σε μια απεικόνιση  του πολιτισμού της Ισπανίας σε συνδυασμό με το industrial στυλ.

  • Open House Θεσσαλονίκη 2014: ξεναγήσεις αρχιτεκτονικής και διακόσμησης: επαγγελματικοί χώροι (μέρος 1ο) Open House Θεσσαλονίκη 2014: ξεναγήσεις αρχιτεκτονικής και διακόσμησης: επαγγελματικοί χώροι (μέρος 1ο)

    Το οδοιπορικό συνεχίζεται με τις επισκέψεις σε επαγγελματικούς χώρους: ένα εστιατόριο και ένα δικηγορικό γραφείο δέχθηκαν μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

  • H.ONE H.ONE

    H.One:

    των Ανδρέα Πετρά και Φάνη Ρούσσου.

    Συμετοχή στο διαγωνισμό «Αλλάζω αλλά ζω» που διοργάνωσε η Ένωση Διακοσμητών Κεντρικής Ελλάδος. Το έργο πέρασε στη Β' φάση των 15 καλύτερων προτάσεων. Συνολικά συμμετείχαν στο διαγωνισμό περισσότερες από 100 προτάσεις.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved