Τρισδιάστατος αρχιτεκτονικός φωτορεαλισμός: θολώνοντας τα όρια μεταξύ φανταστικού και πραγματικού

Η τρισδιάστατη απεικόνιση αρχιτεκτονικών έργων αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για τους σχεδιαστές, καθώς έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν την εικόνα ενός μελλοντικού κτιρίου σε ένα πανέμορφο εξωτερικό περιβάλλον, αλλά και τους συναρπαστικούς εσωτερικούς του χώρους. Με αφορμή το σεμινάριο τρισδιάστατου αρχιτεκτονικού φωτορεαλισμού που διοργανώνεται στις 4 & 5 Νοεμβρίου η 3d designer Ελένη Ξουπά μας παραχώρησε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη. 

rgb

dB: Τί είναι ο τρισδιάστατος αρχιτεκτονικός φωτορεαλισμός;

Ε.Ξ: Η διαδικασία του 3d Visualization αφορά τη χρήση οποιασδήποτε τεχνικής ώστε να επικοινωνήσει κάποιος ένα μήνυμα. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι αυτή η διαδικασία αποτυπώνεται από τις πρώτες ακόμα τοιχογραφίες, τα σχέδια του Λεονάρντο Ντα Βίντσι κ.α., τότε είναι μάλλον αναμενόμενο να χρησιμοποιούμε ότι τεχνολογία μας δίνεται για να επικοινωνήσουμε καλύτερα το μήνυμά μας. Ο τρισδιάστατος αρχιτεκτονικός φωτορεαλισμός είναι η τέχνη να αποδίδουμε σε 3 άξονες εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για να αναδείξουμε όλες τις ιδιότητες. Το μόνο που αλλάζει είναι το μήνυμα.

dB: Γιατί χρησιμοποιείται η τρισδιάστατη απεικόνιση στην Αρχιτεκτονική;

Ε.Ξ: Καταρχήν ας αναφέρουμε ότι αποτελεί μία προσέγγιση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να παρουσιάσεις ένα χώρο με πιο καλλιτεχνικό τρόπο χρησιμοποιώντας κολάζ, υδατοχρώματα κ.α. Η χρήση του τρισδιάστατου φωτορεαλισμού εξυπηρετεί την οικονομία χρόνου αλλά και κόστους. Σε μία πρόταση για παράδειγμα μίας κατοικίας που δουλεύει ολόκληρη ομάδα, μία αλλαγή στα υλικά ή στο σχέδιο θα ήταν χρονοβόρα για να παρουσιαστεί ξανά. Στη τρισδιάστατη απεικόνιση ελαχιστοποιούνται οι αλλαγές και ο πελάτης έχει πιο ξεκάθαρη άποψη για αυτό που βλέπει. Ο ρεαλισμός λοιπόν στην απόδοση είναι εξαιρετικά σημαντικός και πλέον παρέχεται η τεχνολογία για να το επιτεύξουμε.

final for presentation

dB: Πόσο δύσκολο είναι να παράγουμε μία τρισδιάστατη φωτορεαλιστική εικόνα όσο αφορά το τεχνολογικό μέρος.

Ε.Ξ: Υπάρχουν πλέον πολλά λογισμικά που παρέχουν αυτή τη δυνατότητα. Ωστόσο η πρόκληση δεν έγκειται μόνο στις τεχνικές γνώσεις και ικανότητες, αλλά συμπεριλαμβάνει και άλλες γνώσεις που θα πρέπει να έχει ο 3d artist ή 3d visualizator. Το πρώτο συνθετικό της λέξης φωτορεαλισμός δεν αφορά το παράγωγο του φωτός-μόνο-, αλλά την φωτογραφική απόδοση της αντικειμενικής πραγματικότητας. Αυτή η παραδοχή είναι εξαιρετικά σημαντική διότι η φωτογραφική προσωμείωση περιλαμβάνει την ακριβή απόδοση των όγκων, την απόδοση υλικών και υφών, το φωτισμό, τις ρυθμίσεις της κάμερας κ.α. 

dB: Μπορεί να θεωρηθεί ως μορφή τέχνης;

Ε.Ξ: Θεωρώ πώς ναι. Η τελική ψηφιακή εικόνα είναι επίσης προϊόν γνώσεων σύνθεσης, επιλογής κάδρου, χρωματικής παλέτας και τεχνικής δεξιοτεχνίας, προσδίδοντας αφηγηματικά στοιχεία σε τέτοιο βαθμό που αν και το πρωτογενές σχέδιο είναι κάποιου άλλου μπορεί στο τέλος ο αρχιτεκτονικός φωτορεαλισμός να αποτελέσει αυτόνομο καλλιτεχνικό έργο. 

wireframe

dB: Θεωρείτε ότι ο Τρισδιάστατος αρχιτεκτονικός φωτορεαλισμός είναι το μέλλον;

Ε.Ξ: Θεωρώ ότι αναμφίβολα είναι το παρόν. Όπως το 3d animation και η VR (εικονική πραγματικότητα) που παρέχουν στο θεατή, όχι μόνο πληροφορίες αλλά στην ουσία μια εμπειρία έτσι η τεχνολογία θα συνεχίσει να μας εκπλήσσει με νέα λογισμικά και hardware που θα υιοθετεί και η αρχιτεκτονική βιομηχανία. Οι γνώσεις σε τρισδιάστατα προγράμματα θα είναι προϋπόθεση συνεπώς υπό αυτή την έννοια είναι και το μέλλον.

final retouched


 Ελένη Ξουπά

3d designer

Η Ελένη Ξουπά γεννήθηκε το 1981 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε γραφιστική και 3d animation. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ και από το 2007 διδάσκει στο προπτυχιακό τμήμα του Interactive Media και του Interior Design της ΑΚΤΟ από όπου και αποφοίτησε. Η διδακτική της δραστηριότητα εκτείνεται σε IEK, σεμινάρια, εκπαίδευση προσωπικού εταιρειών με αντικείμενο την εκμάθηση 3d λογισμικών. Ως σχεδιάστρια συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς κυρίως σε motion graphics, αρχιτεκτονικούς φωτορεαλισμούς και γραφιστικές υπηρεσίες. Μερικές από τις συνεργασίες της είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Μακεδονίας-Θράκης, American Farm School, Εκδόσεις Κέδρος κ.α. Το 2016 συμμετείχε ως ομιλήτρια στο Design Toolkit με θέμα το Storytelling στον Τρισδιάστατο Αρχιτεκτονικό Φωτορεαλισμό.

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved